Цитирай Първоначално написано от dreamwalker Виж мнението
Причината да подкрепям смъртното наказание за разпространение и употреба на наркотици не е защото ми е приятно да се умъртвяват хора, а защото засега това е най-ефективната превенция особено за хората с малко или нулево образование, които са родени в неподходящи и непривилегировани обстоятелства и не осъзнават огромната вреда от отровата, с която търгуват.

Дори за тези, които осъзнават вредата, смъртното наказание е повод за демотивация освен ако не ценят наркотиците повече от собствения си живот.
Науката е постигнала консенсус, че смъртната присъда няма никакъв ефект.

Цитирай Първоначално написано от Knispel666 Виж мнението
Тоя пишлегар, дето се е врязал в колата на Цветков, и да не беше под въздействието на наркотици, пак щеше да кара като идиот. Наркотиците просто са дали тласък на идиотизма му, както и обратното - заради идиотизма си е започнал да шмърка мизерии за развлечение, на първо място. Премахването на наркотиците ще премахне идиотизма, точно колкото забраната на оръжия ще спре престъпноста - напротив даже я увеличава. И ако заради ваште паранои сега, един циганин утре ако ми влезе в двора, аз нямам легалното право да го застрелям, а тои има правото - защото силата е право сама по себе си, така и хиляди младежи, които не са престъпници останаха без книжки или влязоха в затвора и станаха там престъпници, щото някои "мисли" с емоциите си, а не с главата си, когато гласува за политици и закони. А Бойко и компания само това чакат... да им дадете легалното право да си правят квото си искат.
Това е вярно, но как се реабилитира един нарко зависим? Бивш наркоман няма. Ще те убеждава, че не е зависим и че се е оправил, докато не пробва пак и не изпадне в абстиненция и физическата нужда не поеме контрол над принципите му.
Дрога - Уилям Бъроуз - интересно четиво по темата

Либералният подход е да се легализира употребата. Когато не е забранено - не е толкова желано. Още един плюс е, че има контрол на качеството и отпадат трафикантите, контролирани от мафията. Обрятният ефект е, че се превръща в обществена норма като алкохола. А точно от алкохол се случват доста повече катастрофи. Не съм сигурен дали легализирането на още опиати ще има положителен ефект. Но пък в Нидерландия се получава.

Хората ще правят грешки и това няма как да се промени. Едно иновативно решение би било да се монтира апаратура в автомобилите, която следи дали шофьорът е в адекватно състояние. Ако не е - отбива и не му позволява да продължи. И вълкът сит - и агнето цяло.