Засилването на двете може да означава икономически растеж, но трябва да се направи статистическа оценка. Вносът е свързан с облагания, а износът е мотивиран от увеличена продукция.
Според мен трябва на по-късен етап да се засили борбата с пиратството, но да стане след като се планира закон, съобразен с човешките права според идеите на демокрацията. Аз също нямам намерение да бъда наблюдаван от хора, но автоматизирано наблюдение чрез софтуер - нямам нищо против. Винаги може да се остави следа по файловете за авторски права и на принципа на антивирусните да работи програма на сървърите на доставчиците, която да сканира за липсата на тази следа или фалшифициращи програми. Може също да е неефективно, но според мен ще има подобрение.
И аз обичам да си свалям по цял ден музика, филми, сериали и книги, и ми е добре да е безплатно. Обаче, стоейки отчасти от другата страна, нямам мотивация да пиша софтуер, защото ще инвестирам над година в изработването на такъв, само за да го намеря два дена по-късно качен по тракерите, където да ми го разграбят за без пари. Проблемът е, че авторските продукти не са съобразени по цена със стандарта ни на живот - за повечето хора е непосилно да дават по 8-10 лева за един албум, от който слушат 2 песни. Ако един албум струваше левче, тоест една песен да е някакви стотинки, щяхме да пазаруваме много по-често.
Това е само ИТ страната на договора, но е и най-наболелият въпрос, който поражда. Според мен беше съвсем очаквано да го отхвърлим (още преди съботните протести се говореше за това), но очаквам по-натам да се приемат малко по-строги мерки. Времето ще покаже. Но май сме свикнали много да консумираме безнаказано и понеже сме много, всички лаем, а повод за обсъждане на такива договори има.
Както и да е, свободни сме към момента и аз съм доволен от това. Бих си жертвал професията да стана сервитьор, стига да не допускаме тоталитарно управление.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.