.
Отговор в тема
Страница 2 от 8 ПървиПърви 123456 ... ПоследнаПърви
Резултати от 26 до 50 от общо 188
    Цитирай Първоначално написано от YoUcANNOtiMaGiNe Виж мнението
    втория тип: изключително мил, маниак на тема компютърни игри, некомуникативен, не тренира/гледа спорт/ни предавания и не ходи на фитнес, не изявява никакво желание за учене и т.н. мога да изброявам и още и още.
    Това ме описа из основи ... Само ще добавя няколко неща.
    Чувствителен, и не всички не обичат да спортуват...лично аз какво ли не съм тренирал,но се отказвам доста лесно .Хората лесно си създават мнение..."Тоя е смазан от живота" "No lifer" и т.н.Искам да не е по този начин но...
    "Момичетата харесвали нърдове" Ох ще ме убиете Нз дали имате представа колко е трудно да си намериш момиче айде да не кажа и невъзможно ако си от тоя "вид".
    It's just the way it is.

Супер фен Аватара на Irti
    Цитирай Първоначално написано от Sydneyx Виж мнението
    Това ме описа из основи ... Само ще добавя няколко неща.
    Чувствителен, и не всички не обичат да спортуват...лично аз какво ли не съм тренирал,но се отказвам доста лесно .Хората лесно си създават мнение..."Тоя е смазан от живота" "No lifer" и т.н.Искам да не е по този начин но...
    "Момичетата харесвали нърдове" Ох ще ме убиете Нз дали имате представа колко е трудно да си намериш момиче айде да не кажа и невъзможно ако си от тоя "вид".
    It's just the way it is.

Еми ти как искаш да те харесват, като бозиш пред компа по цял ден и сам си го каза, че си едно към едно с написаното? Това за по една седмица трениране НЕ е тренировка. Искаш да не е по този начин - пък сам си буташ пишката в гъза?

Жените не идват на вратата ти и не звънят на звънеца с думите "еби ме". Няма как да стане. Сам си призна какъв си и не знам защо пишеш в темата?

Цитирай Първоначално написано от PinkPan7her Виж мнението
    Златната среда - стабилен, да излъчва груба мъжка сила (далеч не само физически!!), но и интелигентен, ученолюбив и загрижен за бъдещето си. Нищо не ми пречи да си играем игрички, стига да ме зариби по някоя. Харесват ми хора с разнообразни интереси и умеещи да са контрастни в поведението си. В единия момент да ги избива на простотия, в следващия - да си сядат на гъза и да учат с часове; в единия момент да са супер сериозни, в следващия - да ме млатят по главата с възглавница. Примерно
    Супер добре ме описа ! Радвам се, че и за моя влак има пътници . По принцип както се харесвам на някои, така други не могат да ме понасят, но това е рискът да бъдеш себе си .

Супер фен Аватара на againstyou
    Град
    Несебър ;]
    Предпочитам такива момчета от колкото тип "плейбой".

Супер фен Аватара на djipsito
    Аз ли не можах да разбера или за някои от вас интелигентен = отличник ??

Точно пък тези "зубъри", които се борят само за 6-цата са много зле. Включвам и момичетата. Не е важно ква оценка ще изкараш в даскало, дали си пълен отличник и седиш забит у вас пред компа или над учебниците без да имаш грам социален живот.. Много по-важно е каква е общата ти култура. Може в училище да си слаб по всички предмети, да не ти се учи, да не си взимаш изпитите, ама пък да гледаш документали, новини, да си пътувал, да си работил и т.н.

Веднага давам пример с едно момиче, което е пълна отличничка, така наречената зубърка, любимката на учителите, а като я питаш къде се намира Айфеловата кула ти казва - във Виена..
    Друг пример, на някакъв му пишат 5 по История и изпада в криза и се моли на даскалката да го изпита за 6. Казват му темите, идва деня в който ще го изпитват и даскалката понеже не е малоумна, почва да пита не за това, което пише в учебника, а за нещата, които се случват в днешно време. Оня - блокаж, понеже не знае нищо, знае единствено тва, което пише в учебника и което ще забрави след изпита... Така де, да не знаеш кой е президента на България, а в бележника да нямаш по-различна оценка от 6, на мен не ми се вижда много... умно?

От учене до зубрене има разлика. Хубаво е човек да е интелигентен, НО на мен не ми се иска да съм с някой, който блика от мозък. Ако е човек, който си знае цената, следователно ще е човек с добро самочувствие и има вероятност често при спорове и недоразумения да е предубеден, понеже такива хора са свикнали винаги да са прави, не могат да приемат, че не са и става една каша. Просто се приемат твърде насериозно, имат се за нещо повече от другите. Така че за мен интелигентноста не е всичко, по-важно е дали е земен, дали знае какво иска, как да го получи и как се държи.

Аз не подценявам хората преди да ги опозная, само заради начина им на живот. Познавам много странни комбинации и все пак и аз държа на златната среда. Не обичам да говоря с крайни типове, като му кажа бяло, веднага да скача в черното. Изнервят ме...
    Цитирай Първоначално написано от antifashionshit
    всеки може да придаде какъвто смисъл желае на живота си, за да направи по-поносимо това, че колкото повече мислиш, толкова по-малко смисъл и посока намираш.

Супер фен Аватара на umri
    Град
    Студентски град
    Познавам нърдове в тоя смисъл и рядко имат приятелки, а дори и да имат, най-често са грозни. Ясно е, че една напатила се жена ще тръгне да се занимава в един момент с безобидните нърдчета. Фактът, че е асоциален и контактува основно със себеподобни означава, че е скучен и с ограничени интереси. Познавам доста такива. Това не е типът мъж, който една жена търси. Дори женските нърдки, обсебени от фентъзи, компютърни игри и отличнички си падат повече по лоши момчета. Едно интелигентно лошо момче може да влезе под кожата на всяка, без изключения от типа момиче. По нърдове си падат основно изпадналите. Трябва да има набор от чисто мъжки качества съответният нърд, за да привлече поне малко някоя жена от средната статистика нагоре.

Това, което аз съм видял, ми е доказало, че тезата на авторката е само практически несъществуваща теория, която е захранена от няколко изключения.
    Temet Nosce

벨야카

Мега фен Аватара на SisiStrange
    Град
    София
    Четете ли? Мисля, че доста хора тук отговарят спрямо техните представи за "нърд", а не спрямо описанието дадено в темата.

Нърд и на мен ми звучи обидно в общоприетия смисъл на думата.

В поста на НомНомНом не виждам точно този смисъл.

Там иде реч за умни човечета, които са верни, мили и ценят момичето до себе си (общо взето). Не мисля, че под асоциален е имала в предвид индивид с ужас от външния свят, който не знае как да се държи сред хора. По-скоро си го представям като човек, който не обича шумни компании. Не мисля, че всички такива са задръстеняци с шкембе, които не са виждали момиче на живо.

А всичко вече зависи кой как вижда "лошите" и "добрите" момчета. Попринцип лошо момче все викат на разни пикльовци, които се наливат с всеки възможен вид алкохол и забиват всяка мацка, защото уж са адски чаровни и мистериозни. Има две страни на нещата, обаче, нали? Момчето от поста на Irti, например, няма нищо общо. Тогава защо "добро" момче трябва задължително да значи мекотело, което позволява да му се качват на главата и се търси от изпаднали момичета или твърде сериозно наранявани? В моите представи, това, че ме мята понякога на кревата без да пита или може да ме троли с пълна сила, не прави едно момче "лошо" момче.

Бтв, поста на djipsito беше много верен. Оценките не са мерител за това дали си умен.
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Acanthoscurria geniculata
    Радослав

Мега фен Аватара на NomNomNom
    Благодаря за отговорите в темата.
    Пантерке - спокойно, не ги деля на тези два типа, просто си избрах два типа и се опитах да ги съпоставя, изключила съм средните варианти.

Иначе, от хора до хора - така е, има огромна разлика.

Джипси, съгласни сме, че да си отличник не означава, че си умен, но
    "Веднага давам пример с едно момиче, което е пълна отличничка, така наречената зубърка, любимката на учителите, а като я питаш къде се намира Айфеловата кула ти казва - във Виена.. "

-- Това не означава, че е тъпа, явно не е заинтересована от тематиката.

Питай ме коя е столицата на Румъния и няма да мога да ти кажа, докато за протоколи/технологии на 2ри, 3ти и 4ти оси слой мога да ти говоря повече.
    Както Сиси сигурно това не го знае, но за сметка на това знае някакви хиляди други неща.

Умри - както винаги съм казвала, проблемът ми е в училището, при нас малко стоят нещата по различен начин. Мъжкари нямаме никак /май, нямам никаква идея, не се оглеждам/, голяма част от момчетата са като тези, които описах.
    Сиси и другото момиче, което каза, че е от нашето училище - нека да помислят и те.
    Вярно, в долните випуски са се навъдили чалгарчета-секси-пичове уонна би, но не са много.
    Явно заради това съм останала с грешно впечатление.

П.П: Като се замисля би трябвало в Техническия и ФМИ да се усеща такова нещо, хората от там да споделят, по някое време ще питам и приятеля ми.
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

Град
    София
    И на нашия етаж нямаше кой знае какви мъже. Имаше 2-3ма въобще из випуска, които си стояха на краката и по ирония на съдбата не мисля, че се радваха на голяма популярност.

За Техническия и аз ще бъзикна Ради, но доколкото ми е описвал, колегите му са свястни хора.

Впрочем в БФ, един от най-големите ни чалгари, който знае всички чалги и обикаля по купони и дискотеки, всъщност е много умно момче и е един от малкото въобще в курса, които имат идея от математика. Всяко нещо си има изключения явно.
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Радослав

Цитирай Първоначално написано от NomNomNom Виж мнението
    Благодаря за отговорите в темата.
    Пантерке - спокойно, не ги деля на тези два типа, просто си избрах два типа и се опитах да ги съпоставя, изключила съм средните варианти.

Иначе, от хора до хора - така е, има огромна разлика.

Джипси, съгласни сме, че да си отличник не означава, че си умен, но
    "Веднага давам пример с едно момиче, което е пълна отличничка, така наречената зубърка, любимката на учителите, а като я питаш къде се намира Айфеловата кула ти казва - във Виена.. "

-- Това не означава, че е тъпа, явно не е заинтересована от тематиката.

Питай ме коя е столицата на Румъния и няма да мога да ти кажа, докато за протоколи/технологии на 2ри, 3ти и 4ти оси слой мога да ти говоря повече.
    Както Сиси сигурно това не го знае, но за сметка на това знае някакви хиляди други неща.

Умри - както винаги съм казвала, проблемът ми е в училището, при нас малко стоят нещата по различен начин. Мъжкари нямаме никак /май, нямам никаква идея, не се оглеждам/, голяма част от момчетата са като тези, които описах.
    Сиси и другото момиче, което каза, че е от нашето училище - нека да помислят и те.
    Вярно, в долните випуски са се навъдили чалгарчета-секси-пичове уонна би, но не са много.
    Явно заради това съм останала с грешно впечатление.

П.П: Като се замисля би трябвало в Техническия и ФМИ да се усеща такова нещо, хората от там да споделят, по някое време ще питам и приятеля ми.
    Тук става на въпрос за обща култура. Всеки си има малко или много някаква област на специализация, но говорим за неща, които е недопустимо да не знаеш и които трябва да знае всеки човек, претендиращ за поне средно ниво на интелигентност. В смисъл, никой няма да ти се смее, ако не разбираш от протоколи, но фактът, че не знаеш столицата на наша държава съседка сам по себе си е смехотворен и показва, че не се интересуваш от много основни неща, свързани със заобикалящия те свят. Тук не говорим за някакви тесни познания все пак... Например не е никак нормално човек да живее в дадена държава и да не знае основни неща за нея, като кой е на власт, кой е президентът, какви отличителни белези има дадената държава и т.н. Ето това е обща култура ! Смешно е някой да има много тесни познания в дадена област, пък да не знае толкова основни неща, свързани със света около него. Самият факт, че не е заинтересован от такива неща сам по себе си говори лошо за дадения човек.
    Последно редактирано от Ares : 02-08-2012 на 17:57

Защо да говори лошо, за какво ти е обща култура? И според мен може да не е нормално някой да не знае какви хормони се секретират по кое време у жената, какво става по време на овулацията, какво става със жълтото тяло, или да не знае процеса сперматогенезис, но не ми дреме.
    И виж, силно се надявам да не визираш по някакъв начин мен в мнението си, защото това ще е много груба грешка от твоя страна.
    Бъди така добър или да пишеш по темата, или да си биеш шута от нея, защото не толерирам намесвания по средата на нищото от хора, които и идея си нямат за какво става въпрос.

Лека вечер.
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

Като цяло истинската мъжественост (не изродената - там мачовци, бройкаджии и прочее) не е нещо толкова често срещано качество, най-малкото защото не е нещо лесно. Но мисля, че и при нас ги има, не смятам, че училището ни е толкова изключителен случай.
    ♫♪♫
    This aftertaste is gonna break my heart
    Feels like it's over before it starts ...
    ♫♪♫

Супер фен Аватара на NambyPamby
    И виж, силно се надявам да не визираш по някакъв начин мен в мнението си, защото това ще е много груба грешка от твоя страна.
    Лека вечер.
    Ахахахахах, т'ва беше добро.

Инак, имам познат, дето съвпада с описанието с известни разлики: не е някакъв асоциал, а е вежлив и контактен с всички, общува с най-различни типажи хора; не играе компютърни игри по цял ден, но пък през свободното си време нон-стоп драска някакви скици, понеже се занимава с графичен дизайн и всъщност това е нещото, което най-много го вълнува и в което се е специализирал сам-самичък, и изкарва доста добри пари. Хъсът и въображението, които притежава, страшно много ме впечатляват, просто обичам такива хора, които си харесват нещо и се занимават с него до такава степен, че знаят от А до Я нещата по специалността си. Другото - толерантно и безкрайно търпеливо същество е, за което искрено му симпатизирам, 'щото е една такава душица... Аз не съм такава, груба съм и съм крайна, пък от него лъха едно спокойствие и увереност, дето чак и мен ме успокояват. Всъщност, май не се вписва изцяло в нърд-щината, 'щото не беше притеснителен и като по-малък, даже бая гаджета навъртя, та не е като да е бил някакъв неразбран гений, изцяло отдаден на заниманията и учението си.

В интерес на истината, малко такива познати имам в обкръжението си, досега ги преброих трима, за повече не се сещам. Малко, ама качествени, както се казва. Другите са... по-посредствени. И не са за дълъг път, хахаха.

Защо да говори лошо, за какво ти е обща култура? И според мен може да не е нормално някой да не знае какви хормони се секретират по кое време у жената, какво става по време на овулацията, какво става със жълтото тяло, или да не знае процеса сперматогенезис, но не ми дреме.
    Бъди така добър или да пишеш по темата, или да си биеш шута от нея, защото не толерирам намесвания по средата на нищото от хора, които и идея си нямат за какво става въпрос.

Лека вечер.
    Не така грубо де, просто се опитах да обясня нещо важно, да не вземе човек отношение... Не го приемай като нападка ! Не те познавам, за да отправям каквито и да е нападки конкретно към теб, просто използвах пример, който даде. Но ти все пак поставяш въпроса "За какво ти е обща култура?"-е убеден съм, че след време сама ще узнаеш точно за какво говоря. Няма да се впускам в повече обяснения, защото, както сама констатира, е отклонение от темата, но НЕ аз подхванах въпроса за общата култура, и ако в теб в момента се секретират определени хормони, не се опитвай да си го изкараш върху мен !
    Все пак за да не е спам ще кажа мнението си по въпроса за "нърдовете" (впрочем, има и по-български думи, но така и така сме започнали с тази...) - Абсолютният "нърд" е интроверт, т.е. затворен сам в себе си човек, за когото е много трудно да завързва каквито и да е социални контакти, освен със себеподобни. На тях не им върви с приятелите, пък камо ли с момичетата... Но това важи за "радикалния" вариант на такъв тип хора. Има "нърдове" в много по-малка степен, които са всъщност супер свестни, нормални, умерени типове- на тях вече може да им върви с момичетата, като даже влизат в доста сериозни връзки, съдейки по някои хора от обкръжението ми. Всъщност, тези хора вече не бива да се причисляват към "нърд" категорията, въпреки някои сходства. "Нърд" е типичният задръстеняк, отрасъл вкъщи пред компа, който се спича в социални ситуации и тотално си гълта речника при всеки разговор с непознат, или, недай си боже, момиче. По мое наблюдение обаче повечето такива типове до към 20-годишна възраст се социализират в някаква степен. Но със сигурност никое момиче не иска "нърд" в най-чистия му вид . Толкова по темата, че "идея си нямам за какво става на въпрос" !

Прочетох ти мнението до "има и по-български думи" и спрях.

Така, като за начало чети темата и тогава пиши. Споменала съм изрично защо използвам точно тази дума.
    Когато си вземеш бележка и си пренапишеш мнението - може и да го прочета.
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

Мега фен Аватара на Chacho
    @NomNomNom, не знам чия е заслугата - твоя, на родителите ли, на приятелите ли, но рядко се среща човек с проникновеност като твоята. В повечето случаи аргументите ти са като добре написана теорема, ако човек се зачуди, дали не си пропуснала нещо, го открива там, където дори не е подозирал. Според мен ще мине повечко време да избягаме от животинските си инстинкти, докато ситуацията, която описваш, вземе превес. Към момента смятам, че човек трябва да е достатъчно изолиран от нормалните социални условия и да е известно време в подходяща среда, за да му се промени вкуса в посоката, която описваш. Наистина като влезеш във ФМИ и разбираш за какво иде реч, и е точно така, както го описваш. Според мен е до точните науки и, ако не се лъжа, в целия Бермудски триъгълник е така (ФМИ-ХФ-ФЗФ на СУ), както и в ТУ, както и в MIT примерно, нищо че на майната си.

Ще видим след години как ще е, според мен всички ще са прекалено въвлечени в новите технологии, ще сме превключили на съвсем друга скорост и естественият подбор ще се е изменил.

PS: Повечето ми колежки играят игри, харесват Star Wars, смеят се на Blue scree of death шегите и т.н., и търсят хора със сходни интереси. Поне доколкото ги познавам. А и все още ни отсяват гилотините (сесиите).
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Прочетох ти мнението до "има и по-български думи" и спрях.

Така, като за начало чети темата и тогава пиши. Споменала съм изрично защо използвам точно тази дума.
    Когато си вземеш бележка и си пренапишеш мнението - може и да го прочета.
    И тук за да ти отговоря, ще трябва да се отклоним от темата, така че ще се въздържа. Само ще кажа, че мнението ми не е писано специално за теб (втората част) и дори да не го прочетеш, за мен няма да е особена загуба, твоя си работа ! Лек ден на всички !

anonymous708973
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от bloodyF Виж мнението
    пантерке, я дай линк?
    Към кое, извинявай, че пак не съм в час?

Супер фен Аватара на LeprikonA
    номномном не искаше дефиниция на "нърд". тя в първия пост си е описала много точно на какво набляга и какво се изисква от темата, тъй че е права, Ares.
    "Ако можех да изляза оттук, щях да си позволя да бъда луда,защото всички са луди, а най-лошите луди са онези, които не знаят, че са такива,защото само изпълняват нарежданията на другите."

Град
    София
    Към човека с общата култура:

Забелязала съм, че за всеки обща култура е това, което той знае. Поне така го възприема.
    Ти можеш да обясняваш, че не е редно да не знаеш какво става в държавата ни сега.
    Аз пък мисля, че не е редно ТИ да не знаеш какво се случва в тялото ти сега.
    В моята среда е смешно да не знаеш защо ти се пишка, защо виждаш цветно или на какъв принцип работи метаболизмът ти.
    В твоята сигурно е странно да не знаеш коя година е станал еди кой си конгрес, на който е решено еди какво си или кой ни е министъра на религиите. Шанс.
    Аз един ден ще се занимавам с биологични експерименти или в най-лошия случай с ДНК-анализи. В това поприще няма да ми трябва да знам кой е въпросният министър и каква да е дата освен тази, в която съм си взела пробите. В твоята работа вероятно никога няма да ти трябва да знаеш с кое флуоресцентно багрило можеш да различиш ДНК от РНК. Това прави ли те тъп/а? Не. Мен прави ли ме тъпа? Не.
    NomNomNom сигурно е на светлинни години от мен с компютрите. Това прави ли ме тъпа? Не. Тя вероятно, гледайки един паяк си мисли: "Я, паяк!", а не "Я, Tegenaria!" Това прави ли я тъпа? Не.
    Въпрос на хобита и интереси.
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Радослав

Мега фен Аватара на Blab
    мода е, да. от сериалите до хипстърските очила. от фейсбук до съвсем естествената реплика на чалгата/попа. определено алтернатива, която ми допада. щом ще се пускаме по течения, нека поне водят нанякъде.

по темата, лично:
    не си падам по маси, по никакви групи от хора, субкултури и изобщо обезличаващи изоморфни струпвания. харесвам индивидуалности, на подсъзнателно ниво винаги избирам различното, не като самоцел, просто така се случва. при мен всичко зависи от средата, за да се отличи някой в очите ми, той не трябва да мимикрира, т.е. "вписва" в дадената картинка. да запазиш същността си(с минимални притъпявания) в социални условия е много трудно. това е умение/сила, които ценя.

//8 години съм прекарала в нърдска среда. дори мога да се определя, като нърд по твоята и други дефиниции. но не виждам смисъл. в момента, в който личности започват да се идентифицират с маси, за мен се ражда проблем.

що се отнася до качества, разбира се, че е един адекватен (не на средата!:Д) човек, проектира до себе си друг самостоен индивид. подчертавам индивид. всичко друго са глупости на търкалета и теории за алфа-мъжкари.

//за общата култура съм по-склонна да се съглася с Ares, като основа за комуникация, конвенционален език, на който да общуваш с останалите/другите. нещо съществено важно, ако не искаш да вирееш единствено в група.

включвам се неконструктивно в темата като просто кажа, че много харесвам такива момчета :д
    и момчето, което ме е пленило и впечатлило до най-голяма степен е точно като описания тип в 1вия ти пост. и е...... програмист. оО
    жалко само, че чувствам, че не го заслужавам. но тва са комплекси някакви

*добре, трябваше да си го излея*
    I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
    I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
    I look up to hear myself saying,
    Baby, too much I strive, I just ride

Цитирай Първоначално написано от againstyou Виж мнението
    Предпочитам такива момчета от колкото тип "плейбой".
    Съгласна съм. Пък и не виждам какво е обидното в това да си 'нърд'. Какво по-хубаво от това човек да има цел и желание да успее? Това е много по-добре от колкото да си вее задника само и само да се прави на пич пред мацките и обратното.

anonymous708973
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от SisiStrange Виж мнението
    Към човека с общата култура:

Забелязала съм, че за всеки обща култура е това, което той знае. Поне така го възприема.
    Ти можеш да обясняваш, че не е редно да не знаеш какво става в държавата ни сега.
    Аз пък мисля, че не е редно ТИ да не знаеш какво се случва в тялото ти сега.
    В моята среда е смешно да не знаеш защо ти се пишка, защо виждаш цветно или на какъв принцип работи метаболизмът ти.
    В твоята сигурно е странно да не знаеш коя година е станал еди кой си конгрес, на който е решено еди какво си или кой ни е министъра на религиите. Шанс.
    Аз един ден ще се занимавам с биологични експерименти или в най-лошия случай с ДНК-анализи. В това поприще няма да ми трябва да знам кой е въпросният министър и каква да е дата освен тази, в която съм си взела пробите. В твоята работа вероятно никога няма да ти трябва да знаеш с кое флуоресцентно багрило можеш да различиш ДНК от РНК. Това прави ли те тъп/а? Не. Мен прави ли ме тъпа? Не.
    NomNomNom сигурно е на светлинни години от мен с компютрите. Това прави ли ме тъпа? Не. Тя вероятно, гледайки един паяк си мисли: "Я, паяк!", а не "Я, Tegenaria!" Това прави ли я тъпа? Не.
    Въпрос на хобита и интереси.
    О, Сиси, тук имам забележки. Ти не даваш примери за обща култура, а за специфични неща, характерни за дадена среда. Не е обща култура да знаеш защо точно виждаш цветно, с кое багрило различаваш ДНК от РНК, какъв цвят става лакмуса в киселина (примерно) и какъв вид е въпросният паяк. Това са много тесни познания.
    Докато това със столицата... е, трябва да се знаят столиците. Поне на основните европейски държави. Никой не пита за Малта или за Финландия, но все пак е важно. Това е като да не знаеш кой е президентът на Америка. Може да не ти потрябва (както е в твоя пример с министъра), но е нелепо да не се знае.

Ще дам пример със себе си. Интересувам се доста от езикознание и знам доста неща покрай майка ми (филолог е) или от четенето на една граматика, която попринцип се използва от студенти с филология, понеже е доста трудно написана. И въпреки това не смятам, че е необходимо да се знае кои са проходните съгласни, трите случая на ятовия преглас (казано на прост език - когато "я" минава в "е") или какво е сказуемно определение. Тези неща не са обща култура. Достатъчно е човек да пише грамотно.

Мега фен Аватара на fenkaaa
    Не си падам особено по такива момчета.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си