.
Отговор в тема
Страница 4 от 8 ПървиПърви 12345678 ПоследнаПърви
Резултати от 76 до 100 от общо 188
    Мега фен Аватара на Chacho
    Цитирай Първоначално написано от SisiStrange Виж мнението
    Уоу, бива ви, аз нямаше да обърна внимание на тази грешка и след 5 препрочитания. Дори не знам правилото, според което не е правилно да се каже "около себе си" вместо "около мен".
    Прерових ти всички възвратни глаголи, та да видя дали някъде ще се зачудя и тва беше единственото място, дето не знам кое трябва да се употреби
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

anonymous708973
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от Chacho Виж мнението
    Коя е Нона Караджова?
    The Doors рок или поп група са?
    Какво е ларинкс?
    Кой е генералния секретар на ООН? Или пък коя е Хеле Торнинг-Шмит?
    Коя е столицата на Зимбабве?
    Коя е шестата планета в Слънчевата система?
    Кои са Standard & Poor's?
    Издребняваш Сравни твоите въпроси с моите.

В този случай се казва "около себе си".

Повече от фен Аватара на flawless_
    Общата култура е много субективно понятие!
    Така че стига!!!

Мега фен Аватара на Blab
    Цитирай Първоначално написано от flawless_ Виж мнението
    Така че стига!!!
    хич не е общо, викаш:Д
    //я драсни един сонет по този повод;

Град
    Варна
    Точно "около себе си" е правилно.
    Грешката е в: "Интересувам се доста от езикознание и знам доста неща покрай майка ми (филолог е)..."- трябда да е "майка си". Ето това ви малко бонус обща култура. ;Д
    Иначе нърдолюбящи девойки къде във Варна има, да ходя? Таман тази тема ме реши да забавя завладяването на света от нас, грозните и тъпите.

Мега фен Аватара на SisiStrange
    Град
    София
    Еее, подаваш грешна информация! Това не беше в мое мнение, а в мнение на Пантерката. А аз си загубих над 3 минути да си препочитам мненията...
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Acanthoscurria geniculata
    Радослав

Град
    Варна
    Съжалявам, другарке! Ще ти купя поощрителна бира. Поне си човек, когото го е грижа за граматиката.

Супер фен Аватара на Cold_Tearsss
    Цитирай Първоначално написано от flawless_ Виж мнението
    Така че стига!!!
    Десет букви за форума.

Еее, подаваш грешна информация! Това не беше в мое мнение, а в мнение на Пантерката. А аз си загубих над 3 минути да си препочитам мненията...
    Малко си изгубила, аз и в уикипедията се рових.

@Пантерката, кое прави твоите въпроси подходящи, а моите не. Съгласен съм, че е по-вероятно и пожелателно да знаят отговорите на твоите, просто ми е интересно да разнищим критерия.

@Cold_Tearsss и flawless_ според мен е по средата между субективното и обективното, ще е интересно да начертаем границата. Според мен има знания, които са по-практични и по-прости от други и затова можем да ги причисляваме към общата култура. От друга страна всеки има различна практика и така определя общата култура за собствените си нужди.

Ще ми е интересно да чуя още коментари.
    Последно редактирано от Chacho : 02-10-2012 на 18:25
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Chacho, няма такова положение между субективното и обективното. Или е едното, или е другото. Както в математиката 5,4 е 5, а 5,7 е 6.

Когато работиш с приближения винаги се получават отклонения. И най-малката доза субективизъм в обективното, определя цялостта като субективна, но е интересно да се уточнят нещата. Поне за мен де.

Повече от фен Аватара на flawless_
    Цитирай Първоначално написано от Blab Виж мнението
    хич не е общо, викаш:Д
    //я драсни един сонет по този повод;
    Виж в темата за държава/град на нашите мечти!!!

Град
    София
    Според мен е прекалено тънка границата. Примерно искрено се очудвам, когато попитам някого: "Какво взимаш за гърло?" и отговорът е: "Ми някво хапче." И после се оказва хексоралетен. Вътрешно съм убедена, че такива неща трябва да се знаят и че един път попаднеш ли на лекарство, би следвало да го помниш. Защото при мен е така. А със супер малко хора е същото. Тъпо е да включа най-често срещаните лекарства в "обща култура", само защото аз ги чувствам така.
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Радослав

Мега фен Аватара на DisappointedDreamer
    Град
    София, България
    ^Така е, и понятието "обща култура" варира от човек на човек, но мисля, че всички сме съгласни, че даден човек би трябвало поне да знае кои страни в кой континент се намират. Не като Американците, където
    сложили България на мястото на Сърбия, а пък Сърбия, Унгария и 5 още страни въобще нямаха място на карата - не съществуваха. Ама после, биите се в гърдите колко сте знаещи, могъщи и можешти. За Американците говоря. Аз, ако примерно чуя, че даден човек не знае къде се намира айде не България или Македония, ами Германия или пък Норвегия, бих се хванала за главата.

Та кой харесва "нърдове"?

Голям фен Аватара на x7aZzy
    По темата: не си падам по нърдове в смисъла, който НомНом е вложила. Цялото това категоризиране е напълно безсмислено - ако един мъж ме привлече с някакво качество, няма особено да ми пука, дали е нърд или плейбой. И не смятам, че дадена личност може да се ограничи с определенията, описани в темата. Както казаха по-горе - това, че ходи на фитнес, не означава, че е тъп, или пък ако играе футбол, значи е повърхностен.
    Относно общата култура - ДА, признак на интелигентност е! И ако не знаеш столицата на Румъния - ДА, смешно е! Който каквото иска да говори, един индивид, като част от социума, не може да се затвори в някаква си малка "общност" и същевременно да е пълноценен. Не може да си стоиш изолиран със "себеподобните", или пред компа, да говориш със специфични термини и да твърдиш как не е важно кой е президентът, или кога са паднали кулите близнаци. Не може човек да се дистанцира от събитията, ставащи в света около него, и да забравя, че е част от по-голяма общност. Просто не е правилно.

Съжалявам. Не преминавам през линия, която очертавам [!]

Град
    София
    Интелигентността е мерител на умствения ти капацитет. Ти можеш да си мега интелигентен и пак да си живееш в своя си свят и да се интересуваш от твоите си интереси. Пример с мой близък приятел, който е просто гениален що се отнася до ботаника. Не съм сигурна дали въобще съществува цвете/растение/бурен, което да не може да определи с латинско име, място на живеене и как се гледа. Но на голяма част от примерните въпроси за обща култура в тази тема, не би могъл да отговори. Това не го прави глупав. Прави го затворен и увлечен в негови си интереси.
    Голяма част от гениите, направили изключителни открития са били двойкари и хич не им е пукало коя столица в коя държава е. Много от тях не са били социални личности, които всеки ден следят новините. Това не пречи интелектът им да е нива над средното.
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Радослав

Не бъркайте интелигентността със знанието.

Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от Cold_Tearsss Виж мнението
    Не бъркайте интелигентността със знанието.
    Точно .
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Радослав

Голям фен Аватара на x7aZzy
    Степента на интелигентност НЕ зависи от количеството информация натрупана от индивида. Общата култура не значи, че си интелигентен, но един интелигентен човек ИМА обща култура. Интелигентност = културност. Понятието има широко значение, от моя гледна точка (психологична) интелигентността е способността на индивида да разбира, да умее да се абстрахира, да решава проблеми, прилагайки познанията си, както и да си служи с речта.
    Примерът с твоя приятел е добър, ако става дума за умствен капацитет. Той се е съсредоточил в дадена област, това е страхотно, и не, не е глупав. А корелацията оценки - интелект въобще няма да я коментирам, по-горе е изяснена тази тема. Та, приятелят ти не е социален, затворен е, знае наименованието на всеки бурен и т.н. - дотук много хубаво. Аз обаче имах предвид чувството за пълноценност у индивида - моето мнение е, че личност, отделена от общността, не е пълноценна личност. А това пряко или непряко е свързано с общата култура, а общата култура е признак на интелигентност, но не и интелигентност сама по себе си.
    За да не е спам, ето и нещо по темата: Типът "нърд" ми е интересен, но до едно време. Познавам такива момчета - изключително точни, нищо лошо не съм видяла от тях, не се оплакват, правят всичко, което поискам, умни, забавни, ала бала, но я няма тръпката. Може би проблемът е в мен, просто не съм "програмирана" да се вълнувам от този тип мъже.

Съжалявам. Не преминавам през линия, която очертавам [!]

На 99% съм съгласен с теб. Не излъгах 95%

anonymous708973
    Guest
    Голяма част от гениите, направили изключителни открития са били двойкари и хич не им е пукало коя столица в коя държава е. Много от тях не са били социални личности, които всеки ден следят новините. Това не пречи интелектът им да е нива над средното.
    Напълно нормално е да си страхотен в една област, ако си пренебрегнал останалите напълно. Това не са интелигентни хора, това са коне с капаци. Има една теория за множествената интелигентност, намирам я за доста вярна. Затова и се кефя на учени, които имат постижения в повече от една област, а не цял живот да се е занимавал с математика, ама да не знае един чужд език или да е умрял девствен. Примерно.

Ако искаш да постигнеш нещо значимо, обикновено е нужно да станеш "кон с капаци". Понякога дори "само" с математика да се оказва прекалено общо, затова придобиваш общи познания и специализираш в някой клон. В академиката нещата са много по-сложни, отколкото хората си мислят. В момента имам около 2-3 пъти повече видове математики, отколкото има предмети в училище. За да стигнеш до съвременните значими трудове по някоя от тях ти отнема години, камо ли да напишеш собствен и да се оцени като постижение.

Повечето от професорите ми владеят по 2-3 чужди езика, но едва ли някой от тях може да постигне нещо значимо в сферата на филологията. Напълно е възможно да се изявиш в 2 или 3 области, независими една от друга, но според мен няма как да стане, без да се отдадеш на тези начинания, което винаги е свързано със зарязването на други.

Човек се изправя пред избора, дали да знае много от нещо или от всичко по малко (или да не отбира от нищо, но това не го коментираме). Според мен второто е като да зарежеш работата недовършена и за мен не е сериозен подход.

Оff: Абе, тия дни нещо много интелектуално сме взели да го раздаваме в тоя раздел
    Последно редактирано от Chacho : 02-11-2012 на 10:56

Голям фен Аватара на mMemories
    Град
    MaiNa TowN
    Кефят ме като приятели и нищо повече...
    Има някои пичове сред тях ама другитее......

Мега фен Аватара на DisappointedDreamer
    Град
    София, България
    Абе, всеки се специализира в нещо - кой в езици, кой в биология, кой в политика, кой в психологията. Напълно нормално е - никoй не очаква от теб да знаеш всичко за абсолютно всяка тема. Но, хубаво, специализирал си се в психологията, няма нищо лошо, но да не знаеш кой Albert Einstein, или пък кой е президента на САЩ, си е жалко.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си