Уоу, колко само тесногръдо мислите. За сведение, винаги съм имала хубави оценки по история. Сядала съм и съм си учила. Запомнила съм нещата, които са ми привлякли вниманието НА МЕН. Съответно имам познания на самата война в аспектите, които са ме засегнали и са ми били необходими. Знам за биологичните експерименти, за въпросните оръжия, които сам спомена, за концентрационните лагери (благодарение на Ремарк, ако някой тук е чувал въобще за него) и всъщност доста други неща. Това, че не си спомням дата и точна година заличава ли тези познания? Явно за вас - да. Интересно. Някак се изумявам как хората си запечатват списъче с тяхната представа за обща култура и го сервират като точно нейно определение. Ако не съм се интересувала никога досега от точни дати и хронология, няма да ги знам хубаво. Ще имам обща представа. Това не ме прави кръгла 0 по история. Нито маха знанията ми за конкретни събития. Но сигурно, ако някой някъде седне да ви говори за въпросната война в рамките на половин-1 час, накрая ще кажете: Ей, простия, къде ти е годината? Тя е най-важното. Защо? Защото аз така казах. Защото аз това знам. Ок.
Примерът го дадох точно заради това заяждане. Може да важи за всяко, ама абсолютно всяко нещо. За всяка специалност. Ако щете за лития като елемент или за по-важните свойства на медта. Или за това какви лекарства пие човек. Или за името на някой политик, за когото се говори. Все тая какво точно.
Но не, някой във форума е решил, че точно това, което той помни, точно това, което на него му е било важно, е мерител за това какво всеки е длъжен да знае, за да не се води тъп. Изумително е, наистина.

Ето за това говорех в началото. Като човек, който чете супер много и хобитата му варират къде ли не, се считам за човек с висока обща култура. Независимо, че не възприемам това за чак толкова важно. Незнанието на един определен факт, обаче, ме определя според някои хора за "тъпа" или за "човек с ниска обща култура". Защо? Т.е. защо точно този факт? По такива смешни и разбираеми само за вас критерии, отписвате хора, от които могат да се научат много неща.

Както и да е, този спор лека полека става безсмислен. Всеки има право да мисли/съди/възприема другите по каквито критерии той си иска.