Цитирай Първоначално написано от something Виж мнението
Да харесвам нърдовете.
От всеки човек има по нещо, което може да се научи. От бройкаджиите, от нърдовете, от кифлите, от емотата, от всички. Независимо от културата, субкултурата, суб-субкултурата и т.н., към която се приписваш.Двама човека може да знаят едно, но да го разбират по различен начин. Точно малките нюанси в хората си струват да се видят/чуят. Може мненията и знанията да са еднакви, може да са коренно различни. Може да те дразни с говора/визията си, може да е твое пълно копие. Винаги си струва да чуеш другия.
Напълно съм съгласна. Човек се учи докато е жив, от всичко и от всички.

офф топик: Представям си, как в един задълбочен разговор за ВСВ, в който хора споделят собственото си мнение за случилото се, x7aZzy, с нейната ЗАДЪЛЖИТЕЛНА основа, се изцепва на висок глас: 1939г.!
Нямам за цел да нападам никого, просто си го представих.
Радвам се, че има място за мен в твоите "представи". Не си ме обидил по никакъв начин. Но ми се струва, че намекваш как не съм способна да водя "задълбочен разговор". Жалко, ако оставям такова впечатление у околните. Не разбирам само защо реши, че за мен е важно човекът насреща да знае само и единствено датата на избухването на ВСВ. Не искам да издребнявам, но пак ще го повторя, ако не съм била ясна - общата култура е основа за по- нататъшно развитие, а не критерий за интелигентност.

Кое е задължително да се знае? И кой изобщо го определя?
Ако сега кажа, че се наложи да потърся годината в гуугъл? Ако сега кажа, че не мога да се включа в "биологичен" разговор? Това прави ли ме глупав? Прави ли ме "кон с капаци", това че тези неща не са ме вълнували в даден момент?
Ох, пак четете през редовете. Или аз не се изразявам правилно. Отново: Не си глупав, ако не можеш да "водиш биологичен разговор", глупав си, ако твърдиш, че "биологичният разговор" не е значим само защото ТИ не се интересуваш от него. Кон с капаци си, ако не се вълнуваш от нищо, освен от това, което ти е интересно. Тук не казвам, че трябва да се мъчиш да зубриш факти и дати, които са ти скучни, само и само за да впечатлиш някого - за мен умен е този, който е отворен към нови неща, а не да се съсредоточи само в едно или две, и да повтаря как другото не е важно, защото не му било интересно.

Клише, но всеки е уникален. Всяко съзнание е различно и определя кое е важно да се запомни и кое не, по различен начин.
И тук съм съгласна.

Пример: Всеки ден снимаш с фотоапарат(дори и телефон), нали? А знаеш ли принципите на фотографията? Ами ако те попитам дали знаеш правилото на "трите"?
Не те прави глупав, това че не знаеш. Глупав си, когато отказваш да научиш.

Водил съм разговор за фотография с момче, прекарало целия си (макар и кратък) живот на улицата. Момче, което не е стъпвало в училище. Момче, което не знае годината, в която е започнала ВСВ, нито че Обама е президент на Щатите. Същото глупаво, нямащо обща култура дете, гледаше снимките, които му показвах и попиваше жадно всяка моя дума, докато му обяснявах, за напълно непонятно и още по- непотребно за него нещо.
Същия разговор съм опитвал да проведа с човек изкарал 2300 точки на SAT, човек учещ в едно от най- "големите", частни училища в България. Този невероятен и умен човек, с огромна обща култура, отказваше и да чуе за нещо извън неговото полезрение. Отказа да научи нещо просто, дори само за тръпката, от това че си научил нещо ново.
Според мен втория не отстъпва по нищо на първия.
Страхотен пример! Но пропускаш един факт - момчето не е прекарало доброволно живота си на улицата, не само е избрало да не ходи на училище. Затова не знае "годината, в която е започнала ВСВ, нито че Обама е президент на Щатите", а не защото не иска.
За разлика от много други хора (като другото момче със САТ точките), които съвсем съзнателно се "забучват" в нещо си и отричат всичко останало - тези хора за мен са коне с капаци (както и обясних в преден пост).

Няма едно мнение по даден въпрос, има много и все различни. Защо тогава "общата култура" трябва да е една, ясно дефинирана и непроменяема?
Никой не е казал, че общата култура е "една, ясно дефинирана и непроменяема" - точно обратното, почти всяко мнение досега се опитва да каже, че общата култура на индивида зависи от средата, която обитава (примера с иранеца).

И отново ще се повторя - да, общата култура е важна; не, общата култура не е това, което ти е интересно на теб, а това, което става в света (затова се нарича и обща); да, субективно понятие е, но не чак толкова субективно, че да твърдите, че за умен човек не е важно да знае какво е станало през 1939; и да - обществото съди индивида по общата му култура - колкото и да не ви се иска, е така. Не казвам, че е правилно, а че е факт!