- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- Харесваме ли нърдовете?
Напълно съм съгласна. Човек се учи докато е жив, от всичко и от всички.
Радвам се, че има място за мен в твоите "представи". Не си ме обидил по никакъв начин. Но ми се струва, че намекваш как не съм способна да водя "задълбочен разговор". Жалко, ако оставям такова впечатление у околните. Не разбирам само защо реши, че за мен е важно човекът насреща да знае само и единствено датата на избухването на ВСВ. Не искам да издребнявам, но пак ще го повторя, ако не съм била ясна - общата култура е основа за по- нататъшно развитие, а не критерий за интелигентност.
Ох, пак четете през редовете. Или аз не се изразявам правилно. Отново: Не си глупав, ако не можеш да "водиш биологичен разговор", глупав си, ако твърдиш, че "биологичният разговор" не е значим само защото ТИ не се интересуваш от него. Кон с капаци си, ако не се вълнуваш от нищо, освен от това, което ти е интересно. Тук не казвам, че трябва да се мъчиш да зубриш факти и дати, които са ти скучни, само и само за да впечатлиш някого - за мен умен е този, който е отворен към нови неща, а не да се съсредоточи само в едно или две, и да повтаря как другото не е важно, защото не му било интересно.
И тук съм съгласна.
Страхотен пример! Но пропускаш един факт - момчето не е прекарало доброволно живота си на улицата, не само е избрало да не ходи на училище. Затова не знае "годината, в която е започнала ВСВ, нито че Обама е президент на Щатите", а не защото не иска.
За разлика от много други хора (като другото момче със САТ точките), които съвсем съзнателно се "забучват" в нещо си и отричат всичко останало - тези хора за мен са коне с капаци (както и обясних в преден пост).
Никой не е казал, че общата култура е "една, ясно дефинирана и непроменяема" - точно обратното, почти всяко мнение досега се опитва да каже, че общата култура на индивида зависи от средата, която обитава (примера с иранеца).
И отново ще се повторя - да, общата култура е важна; не, общата култура не е това, което ти е интересно на теб, а това, което става в света (затова се нарича и обща); да, субективно понятие е, но не чак толкова субективно, че да твърдите, че за умен човек не е важно да знае какво е станало през 1939; и да - обществото съди индивида по общата му култура - колкото и да не ви се иска, е така. Не казвам, че е правилно, а че е факт!
Съжалявам. Не преминавам през линия, която очертавам [!]