- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- Гаджето и родителите ми - неразбирателство и проблеми
Като сме се почнали да правим сметки и аз мога да дам някоя такава.
Наем - едностаен обзаведен апартамент върви около 350-400 лева в София. Обикновено искат да се платят два наема. За първия месец и депозит. Който се връща след като напуснете.
Ток - на нас ни излизаше около 30-тина лева месечно.
Вода - 15 лева студена, 50 лева на всяко тримесечие за топлата вода(средно)
Кабелна - не е необходима, ако имат нет. Но все пак - около 15 тина лева.
Нет - има и за 5 лева и за 25.
Парно - по добре е да търсят жилище БЕЗ парно. Едностаен апартамент се отоплява идеално с масленорадиаторче. Сметката за ток за три месеца средно е 180 лева, ако е непрекъснато включено.
Ядене - тук е индивидуално. Те си знаят кой какво яде.
Дрехите и обувките спадат към консумативите, които пак не са колосална сума.
Ученето може да е проблемно тъй като е възможно да е конфликтно с работата.
Като начало трябва задължително да имате поне 1000 лева заделени. После е ясно че ще си купувате допълнителни неща, но те не са толкова спешни.
И така, не е толкова страшно и плашещо, стига да си броите паричките правилно всеки месец.
Чачо - не би трябвало да се налагш над родителите си докато живееш на техен терен. Все пак там важат техните правила, а не твоите.
"It's one of the great tragedies of life — something always changes."
Dr. Gregory House
Не съм държал да съм на техен терен, а за мен да ти се налагат на тази възраст ти ограничава личностното развитие. А и трябва да си готов да си понасяш последиците. Тоест, може да си гледаш кефа, да се ебеш за едното ебане, да се пропиваш всяка вечер и да си заебеш ангажиментите, но трябва да си наясно, че родителите ще ти обърнат гръб, вероятно безвъзвратно. За това говоря. Аз по-често се съобразявам с майка, отколкото не, защото не сме си безразлични и ценна за мен. Но имам нуждата да знам, че ако реша, мога да действам самостоятелно. По мои наблюдения, родителите също искат това, стига да им спечелиш доверието.
Последно съм гледал квартири преди близо 2 години, но имаше по 120-150 лева на човек за прилични условия.
Отоплението няма да е голям проблем, защото докато си уредят квартира, времето сигурно ще се е стоплило вече, няма да им излиза много като разход, а до другата зима вече се очаква да се оправят много по добре с това.
Храната варира според нуждите, но излиза доста. Предполагам, че ще е някъде към 200-300 лева месечно общо, може и повече. Без да се ограничавате, разбира се.
Има един куп битови консумативи, които се натрупват - тоалетни принадлежности, канцеларски принадлежности, т.н.
Излизанията много разклащат финансовите пресмятания.
Цигарите също се въртят около 100-на месечно, зависи колко пуши той.
Дори и с по-евтина квартира и аз ги пресмятам към 1000лв.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Аз на твое място бих поговорила с вашите. Може би първо с майка ти. Или първо с баща ти, защото е по-благосклонен. ти си прецени. Но аз бих казала следното:
-така или иначе сме влюбени и той ме прави щастлива, така че трябва да се примирите с това, ако не искатд да ме загубите заради такава глупост! Не искате ли да съм щастлива? Дайте ни шанс. - и общо взето тук се опитай да ги навиеш за още един шанс да го опознаят и организирай някоя вечеря или някакво излизане.
т.е. хем трябва малко да ги излплашиш и да им кажеш, че така или иначе ще си с него, хем трябва да си мила и да поискаш втори шанс. Не изпадай само в крайности.
Моята мама е същата досадница/''загриженица'' (хаха) като твоята. Ама на мен ми писна максимално много и ще бъда голяма. Казах си. Т'ва е.
4XCOKИ
Sometimes the best gift is the gift of never seeing you again.
Всичко за мен? Че то ако го кажа, няма вече да е за мен. Ще е всичко за теб.
Чачо, кво толкова си правил, че са те заплашвали?
Ми тръгнах по лош път и ритнах опората на доверието. Аз съм разказвал за пороците си тук, че пуша цигари, трева, пия понякога, сметки не бях плащал дълго време и накрая като не взех доста изпити, ходи обяснявай че е от специалността и всичко ще се нареди. В крайна сметка се оправиха нещата, ще не ще, такъв съм и се справям някак. То и аз бих се притеснил, ако бях родител, но предпочитам сам да си забърквам кашите и да ги оправям.
И на авторката техните ще разберат рано или късно, че е пораснала и сама ще решава, за добро или за лошо.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Аз пък подкрепям NightGuardian
Вземи се малко в ръце... всяка седмица обясняваш с новия ти колко се обичате и колко перфектно върви връзката ви.
Най-добре не и давайте съвети как да се изнася, докато все още не е осъзнала до колко и е сериозна наистина връзката.
Нямам никакви лоши чувства, но просто това ми е направило голямо впечатление.
Колкото до проблема с родителите ти ... Седни и им обясни, че си на 20, защото сякаш не са го разбрали .. Хубаво, не го харесват, но нямат никакво право да се месят в решенията ти.. изразили са си мнението за него и точка.
Пантерке, той е работил лятото ( както и аз ), но сега сме в семестър и то редовна форма на обучение, и просто няма как да работим и учим едновременно при условие, че занятията ни са от 11 до 17 или от 9 до 15 примерно - т.е 6 часа по средата на деня нон-стоп.
Валдес, в тая криза не е каквото искаме ние, а каквото можем да намерим. Може едно да искаме ама друго да стане, така че бихме се задоволили и с нещо от порядъка на 400 - 500 лева, стига да не е къртовски труд.
Ирти, даваме си сметка колко много разходи ще са и ежемесечните ( сметки, храна и дрехи ) и еднократните ( от сорта на пералня, печка и тн. ), затова първо работата и после след няколко месеца като сме спестили по някой др лев, чак тогава търсене на квартира.
Chacho, той няма как да започне по-рано понеже сме в семестър, после сесията, а после и държавните му изпити ... Най-рано лятото ще може.
NightGuardian - Колко си прост няма смисъл да казвам, знаеш го и сам, а за завистта и злобата също е ясно. И не не съм от една седмица с това момче, а от доста повечеСтой си в кофата и там си сери лайната, не в темата ми!!!
dream1707 - А аз да започна ли да обсъждам твоята 4 -5 месечна връзка, с момче на което се чудиш да пуснеш ли или не и което се държи зле с теб? Гледайте си във ваще паници, не в чуждите!!!
Моля намалете малко спама![]()
Последно редактирано от DragonLady : 02-16-2012 на 19:20
Чачо - ако искаш самостоятелност - скачай в дълбокото и живей самичък. Искам да кажа че тва че си на 18-30-40 не променя факта че ако живееш у вашите твоята дума няма да е последна. Или поне мен така са ме учили - който плаща сметката, той поръчва музиката.
Инак на нас сумарно ни се връзваше към 800 лева на месец средно квартирата с всички разходи. А не сме се ограничавали
Драгън - за тия пари работи бол. Ако под къртовски труд визираш мъкнене на чували... споко - това не ти е проблема. Проблема идва ако шефа почне да прекалява с изискванията си. Това се случва при някои ЕТ обикновено. Примерно 5 дена по 12 часа и шестия ако те викнат. Или "днеска оставаш още 3 часа, щото няма кой да вземе смяната". Не всички са такива, затова питам поне област в която можете да бачкате. Нещо по специалността не може ли да се намери, като стаж? Пробвайте да си изясните точно какво ви се работи, като тип работа имам предвид. Офис или динамична, с клиенти или не, физическа или умствена и т.н.
Няма да навлизам в подробности около идеята трябва ли да заживяваш с него или не, дали ти е голямата любов и т.н.. Според мен е добре да се изнесеш от вас, щото явно подобно отношение ти пречи. Съветвам те да си изкристализирате нещата преди да почнете да действате, щото иначе в един момент човек се оказва много здраво тупнал на земята. Имам предвид ако няма сигурна работа и/или не си е направил сметките правилно.
Dr. Gregory House
Валдес мерси за съветите и напътствията! За работата за себе си имам представа какво бих искала ( продавачка в някой по малък магазин не като Била, ЦБА и тн. дето те експлатират като роб, администратор в хотел, касиерка в фирма за плащане на сметки или нещо от тоя сорт ), за него той сам ще си реши, споменавал ми е някой негови идеи, но нищо конкретно. Иначе по специалността би било най добре - социален мениджмънт учим и двамата ( само дето аз едва навлизам в материята, а той почти е завършил ).
Е аз вече малко или много съм скочил. Съгласен съм, че трябва да се съобразява, стига да има основание. Такова не виждам в случая, но то отстрани знае ли човек.
Има работа на половин работен ден, работа за студенти с гъвкаво работно време, работа от вкъщи. Не всеки може да се уреди с такава, но като гледам колеги и познати, доста явно успяват, пък и аз се докопах до такава. И все пак е най-добре да си поставяте учението на първо място, не си заслужава да го жертвате. Хубаво е и да имате приятели, на които знаете, че може да разчитате в по-тежък момент, щото обстоятелствата могат да бъдат непредвидими.
Едит: Такива обяви има по вратите/витрините на магазините. Трябва да се поразстърсиш. В Jobs.bg също се появяват обяви за подобни позиции, в магазини за дрехи особено.
Последно редактирано от Chacho : 02-16-2012 на 20:00
Да, в магазините за дрехи особено по моловете търсят девойки. 2 на 2 е работата обикновено, паричките са около 500. В джобса отвреме навреме излизат хубави обяви за администратори. Пак там излизат и за продавачки в магазини![]()
Инак попитай го той какво и кога мисли да бачка, все пак е добре да си споделяте.
Аз работех съпорт в една фирма, девойчето беше преводачка.. Така че 2х600 лева месечно идват съвсем прилично![]()
Dr. Gregory House
Може и да не съм се изразила като хората, но как да ти обясня...каквото и да стане съм сигурна, че ще й е кофти да се скара с родителите си. Не съм сигурна дали има нещо по-гадно от това да си скаран с родителите си. Ето защо предлозих тази "по-мека" алтернатива. Пък вече ако и това не проработи няма особено голям избор.
Смятам, че трябва да се пробват всякакви варианти на разговор преди да се стигне до крайности. Това е.
чачо, винаги съм те виждала като доброто момче, обърка ми представите тотално
dragonlady, не знам нито от колко време сте заедно, нито каква ви е историята, но преди да предприемеш такива сериозни действия по-добре изчакай малко, виж как ще се развият нещата и все пак според мен има и друго, не може заради едни цигари и една брада да не го харесват толкова много..
Хах .. казах ти, че просто ми е направило впечатление.. И първо връзката ми е половин година и никога не съм се чудила да му пускам ли... Имахме проблеми, но сега всичко върви идеалноТова, че съм си изразила мнението от това, че ми е направило впечатление как всяка седмица пускаш тема с проблемите с новия.. и обясняваш колко сте идеални и как сексът ви е супер и колко се обичате, а ходите от 2 дни.. Не означава, че трябва да ме нападаш за моя личен живот... за който не знаеш абсолютно нищо
![]()
Последно редактирано от DisappointedDreamer : 02-17-2012 на 09:31
Не, че заставма на нечия страна, но ми прави впечатление, че в много теми, в които се искат съвети и помощ изведнъж се появяват мнения с критики. В крайна сметка всеки си е изградил връзката по един или друг начин и всеки си има собсвени проблеми. Пък дали единия избързва във връзката си, а друг не това си е негов проблем. Тук сме, за да даваме съвети, а не да съдим. Нали такаАйде Peace
![]()
Е да, но това е риск, който тя трябва да си прецени дали предприеме или не. Някои хора се разделят след 10, 20, 40 години съжителство. Други след по-малко и т.н. Аз затова предложих варианта все пак да говори смирено с техните, за да не се изпокарат. Защото ако нещата не потръгнат както тя си представя после как ще се прибере ако не се разбира с техните? Така де, разбрах какво имаш предвид![]()
Нищо нередно не виждам. Но това не е въпроса - с това мое изказване иcках да и покажа, че така както тя съди dream по това кога е пуснала на приятеля си, така и други могат да я съдят самата нея затова кога тя самата е пуснала на своя. Много гадно лично изказване и нападка.