.
Отговор в тема
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 31

Скоростно четене

Някой владее ли скоростното четене. Споделете техники и упражнения за усвояването на този метод.

ако става дума за бързо четене.. на български.. чета почти всичко, което трябва да се чете пред класа..

Супер фен Аватара на paradosou
    На мен ми се получава естествено ;d

Всъщност става въпрос за четенето с плъзгане на погледа по редовете, без думите да се изговарят наум... Наречено е още фото четене...

ми аз това си го правя без да съм учил нещо по специално...чак пък и техника...става с много четене

Мега фен Аватара на Chacho
    Сега тренирам, но съм още пресен. Забелязва се някакъв напредък, но сигурно ще ми трябват години. Комбинирам го и с нормално четене, за да не свикна да изпускам прекалено много информация. Ползвам две разновидности, едната ми помага да ускорявам нормалното четене, а другата е за тренировка на скоростно четене.

Първата: Ползвам химикалка или пръст на абсолютно всеки текст.
    Втората: Пея си нещо на глас или говоря произволни щуротии, докато чета някакъв текст и после сверявам колко процента от материала съм разбрал.
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Мега фен
    Град
    Earth...
    Аз като цяло не прочитам цялата дума като чета. Не е точно както ти го описваш. Чета първите 2-3 букви на по-дългите думи, а думите състоящи се от няколко букви ги прескачам. Не съм правил нищо по този въпрос... На ден чета 100 страници поне обаче, така че искаш не искаш....

То всеки е така и онзи пример с:

мжоеш да порчтеш този тксет

е показателен, че не четеш думите цялостно. Става на въпрос за нещо друго, да прочиташ цели абзаци по този начин. Идеята е, че когато четеш един текст, изричаш думите, дори и наум; а целта на скоростното четене е единствено с визуалното възприятие да работиш, без да ги премисляш. Както като видиш патица не изричаш наум патица, така да привикнеш и към думите. Имаше някъде публикувани разни фрапантни резултати, как хората четат хиляди думи в минута с ~60% усвояване.
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

anonymous708973
    Guest
    Някой може ли да ми обясни за какво точно става въпрос и каква е целта на упражнението?

Иначе аз чета изключително бързо попринцип. Не съм сигурна, но не мисля, че изговарям думите на глас, а и ми се струва абсурдно да следя всяка дума с пръст.

Следенето е защото очите ти шават из страницата, а не вървят праволинейно и се изгубваш понякога. Иначе ето за това говорим:

http://en.wikipedia.org/wiki/Speed_reading

Супер фен Аватара на kitty02
    Град
    Някъде из Тетевен .. <3
    Има един от моя клас, който още не може да чете (учи се)

Голям фен
    Цитирай Първоначално написано от kitty02 Виж мнението
    Не е смешно. Постът ти само показва колко си ограничена. Всеки се научава да чете, независимо дали е от някакво малцинство. Шансовете са, че твоят съученик има някакъв проблем/"заболяване" като дислексия, да речем ...

Иначе: попринцип си чета по-бързо от повечето хора. Преди се занимавах известно време, после спрях с това. Нямах достатъчно време, а може би и желание, да се упражнявам. В крайна сметка се получаваше, че не поглъщах "достатъчно информация".
    Последно редактирано от LoupGarrou : 02-26-2012 на 09:23

С малко повече четене всичко се получава.. и при мен се получи естествено..

Град
    Някъде из Тетевен .. <3
    Цитирай Първоначално написано от LoupGarrou Виж мнението
    Не е смешно. Постът ти само показва колко си ограничена. Всеки се научава да чете, независимо дали е от някакво малцинство. Шансовете са, че твоят съученик има някакъв проблем/"заболяване" като дислексия, да речем ...

Иначе: попринцип си чета по-бързо от повечето хора. Преди се занимавах известно време, после спрях с това. Нямах достатъчно време, а може би и желание, да се упражнявам. В крайна сметка се получаваше, че не поглъщах "достатъчно информация".
    Няма никакво заболяване. Просто е от ромско семейство и не му се е учило ..

Доста е смешничко да се налага дете само да си открие ценностите, а да не са му сдъвкани и изплюти в смилаем вид от родителите.

Мега фен Аватара на DisappointedDreamer
    Град
    София, България
    Цитирай Първоначално написано от LoupGarrou Виж мнението
    Не е смешно. Постът ти само показва колко си ограничена. Всеки се научава да чете, независимо дали е от някакво малцинство.
    Наистина си доста ограничена. И ти ако беше на негово място, щеше да си в същото положение. Момчето поне е започнало. А това винаги е нещо.

По темата: звучи ми доста интересно. Аз по принцип винаги съм четяла доста по-бързо от всички мои приятели, но това е направо ще се поинтересувам допълнително

Мен ми се струваше шарлатанство и не го взех насериозно, но пък един доста умен човек го подкрепя, затова реших да му дам шанс. Ще видим докъде ще стигнем.

Град
    София, България
    Абе, звучи интересно. Надали ще седна да го изуча, но ще се поровя по-дълбоко в темата и каквo всъщност представлява техниката.

Град
    Някъде из Тетевен .. <3
    Цитирай Първоначално написано от DisappointedDreamer Виж мнението
    Наистина си доста ограничена. И ти ако беше на негово място, щеше да си в същото положение. Момчето поне е започнало. А това винаги е нещо.
    Не казвам, че сега е започнал.. Започна още от 3 клас, вече 5-та година срича. Просто споделих.

Направило ти е впечатление и ти е смешно, това не одобряваме.

Град
    София, България
    Прочети си поста отново. Дано сега поне срам те хване, че ги пишеш такива.

Такам... първият ми пост във форума ще е много положителен. Значи, от много отдавна се интересувах за бързото четене (още като ученичка). Много ми беше интересно и исках да се науча. Иначе, не че не четях бързо, но просто исках да постигна заветните 800-1000 думи в минута, за които бях чувала. Та в крайна сметка за бала ми някакви роднини ми подариха Курс по бързо четене. От него научих всичко! Разбрах, че упражненията, които ги има в интернет не са достатъчни. С курса аз се научих за около месец и половина. Не е важно само да си посочваш редовете (въпреки че е от голямо значение). Важни са неща като стойката, разстоянието на книгата от очите, концентрацията и т.н и т.н. А също и нещо, за което не съм виждала да се споменава, а именно зрителното поле. Това е просто казано колко символа виждаш отляво и отдясно, когато погледнеш в средата на даден ред. Обикновено харата виждат около 8 символа общо. В самия курс правихме упражнения за развиване на зрителното поле до 16-20 символа. Това ще рече, че докато четеш погледът ти може да минава само през средата на страницата (вертикално), но ти реално виждаш и си прочиташ цялата страница.
    Уфф... много се отнесох. Но накратко: много е полезно и с това бързо четене се запомня много по-лесно прочетеното. След като завърших курса заминах за студентка в чужбина и като уча за сесии ми е много по-лесно.
    Дано да съм помогнала

Голям фен Аватара на TheBeatles
    Град
    София
    Майка ми го владее още от години. Постигна го с една програма - eyeQ Представлява компютърна програма с упражнения за скоростно четене. Наскоро я пробвах - наистина действа. Но трябва доста постоянство и да се отделят поне 30 минути на ден. Вижте сайта им - http://www.eyeqadvantage.com/ . Програмата е платена, но я има в тракерите безплатно ако се разровите. Горещо я препоръчвам на всеки, които иска да владее скоростното четене.
    Момиче съм!

"Моята роля в обществото, и ролята на всеки музикант или поет, е да изразявам това, което всички изпитват. Не да казвам на хората какво да изпитват. Не като проповедник, не като лидер, а като отражение на всички нас." - Джон Ленън

Повече от фен Аватара на zlatko98
    Стана ми интересно и ще се разровя. Дано се науча.

Мега фен Аватара на heartshapedbox
    Град
    BG
    Определено е интересно, и аз ще потърся програмата.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си