- Форум
- По малко от всичко
- Информационни технологии
- Хард Диск - малко удрян
Тъй, направих конфигурация на баща ми, като имах в предвид, че имам работещ сата твърд диск, ама нейсе.
Разбит му е изхода за захранването, но наредих пинчетата, да не се застъпват, нищо не окъси, от време на време не дава контакт, но това вече го оправих. Само в преходника се нагъна всичко, но явно това не е проблем :Д // бях се приготвила да сменям бушон на захранването :Д
Сложих инсталационен диск на седмица, но не пожела да копира файлове на харда.
Сложих Hirens Boot CD, пуснах няколко теста, за сега няма проблемни сектори, нищо и т.н.
Сега тегля нова седмица и ще я пека след малко //нямам нищо готово, освен стари издрани минтове, убунтута.
Предполагам, че старият двд диск е малко надран.
Въпросът ми е - има ли шанс да е прецакано от удар нещо вътре //сигурно има, какво може да е прецакано, защо и т.н. , ако ви интересува ще ви кажа какви тестове правя, след малко ще сложа седмицата да я пробвам, но нета ми е безумно слаб и още се тегли.
И при вас, от личен опит - как сте преебавали твърди дискове, общо взето споделете по темата, че ми е самотно тук и малко объркано, а наистина се надявам да не е особено скапан, защото магазина затвори, а ми трябва преходник от сата към иде за старият диск, а искам да приключа днес :<
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
при удар на хард най-честото което става е докосване на четящата глава с плочата - наранява се плочата и ти излизат лоши сектори. (разстоянието между плочата и главата е 65 нанометра, което е малко по-малко от един вирус) Така съм преебавал един WD Caviar SE 250GB SATA 1. Компа ми беше на стенд демек без кутия направо върхо бюрото всичко и като заби един път такъв бой изяде харда докато е пуснат че... после се чудя що ми забива уиндоуса, що като тегля нещо или копирвам ми дава Write/Read Error. Даже не можеше да се преинсталира - не разпознаваше харда. Пускам теста на HDTUNE за лоши сектори и кво да видя - 48% от харда са лоши сектори. Имал съм друг такъв проблем - не ми разпознава хард диск и се оказа R.I.P.-нал сата контролер на дъното. Общо взето харда е най-чувствителното нещо в компа. Едно по-силно разклащане може да го убие, камо ли блъскане в стената докато работи. А твоя щом е с разбити изходи значи не е пазен много и като нищо може да има мъртви секторчета. Windows-а се мъчи да запише инфо върху тях, но понеже са повредени не може да го направи и или дава ерор или забива.
Последно редактирано от xXxAngerfisTxXx : 02-23-2012 на 16:28
Истинско чудо, всички сектори са 100% без грешка, сега слагам джама и отлепи да го инсталира, чувствам се доволна.
Предното двд явно е било надраскано повече и заради това беше зацикли.
Но е много много сериозно разбит отзад, и е удрян , ама работи, егати :Д
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
то хардовете като са студени са по-стабилни![]()
Важното е хард диска да не е работил, когато е ударен - тогава може да понесе много по голям удър, от колкото когато работи... "xXxAngerfisTxXx" - обясни защо!
защото като e изключен главата е прибрана - смисъл не е над плочата![]()
ахахах аз моя като забии го пера от всякаде ;дд и не съм се оплакал (да чукам на дърво). Явно кутията му е мн здрава ;дд Ритниците не му стигат.
Имаше версия на Active KillDisk дето се опитваше (и възтановяваше) някой повредени сектори на едно HDD Чрез директен COM порт, и то само ако HDD-то ти има такъв.
Веднъж ми се е налагало да го правя на един клиент, който като зацепил нещо компютъра го боцал с крак отпред![]()
лоши сектори се оправят само чрез Reallocated-ване... ама аз нали съм прост и не знаех как става че на моя WD му изкарах плочите и магнитите и си играх с тях![]()