На мен за пръв път ми се случи преди две нощи. По принцип почти винаги като съм сънувала съм знаела, че е сън, обаче е било по-скоро като остатъчен спомен, че съм знаела, който чак сутринта съм осъзнавала напълно. Изразих се доста тъпо, но както и да е. В този сън за пръв път достигнах същото ниво на осъзнаване, което е и в реалността.
Просто знаеш, че си в някакъв нереален свят, в който нищо не е истинско, започваш да забелязваш нещата от сънищата, в които няма логика, правиш си/казваш каквото искаш и другото е, че поне при мен това, което си помислиш, се материализира пред теб почти веднага, затова е важно за какво мислиш.

Макар през целия сън да имаше някакви абсолютно несмислени неща в началото не ми правеше впечатление. Осъзнах, че е сън в момента, в който като натисках ключа на лампата и светлината не се променяше. По-рано през деня бях чела, че това е една така наречените 'проверки за реалност' и така осъзнах, че е сън.
Четох и че слушането на "binaural beats" (не знам как точно е превода) също стимулира съзнателни сънища, но това не знам доколко е вярно.
Според мен това, което най-много помага е действително да правиш reality checks, въпреки че звучи доста тъпо, когато така или иначе знаеш, че си в реалността. Целта е да ти остане като навик и да се сещаш да ги правиш и в сънищата.