Религията не е причина, тя е следствие.Няма смисъл човек да се бори срещу следствието.Причината ще го замести с ново такова, поредният коловоз, който да ни избави от нуждата от АЗ.Причината се крие точно в казаното от Юнг.
Индивидуалност, колкото и банално да звучи, да се изградиш.Религията е едно от тези нещо, които задават параметрите на личността ти.Раждаш се, задават ти параметрите и хоп, от тук до края ти си тази константа и всичко става толкова просто, някой е свършил работата вместо теб.
Да, по принцип и аз съм съгласна с това, просто в началото не бях сигурна дали съм разбрала правилно![]()
да, човешката религия е блудница т.е. тя може да придаде на човека всякакви абнормени за него характерни особености(афекти), такива като злоба, завист, горделивост, омраза/презрение, развратеност, затормозеност, лудост, и т.н., но от друга страна няма нужда от самоизграждане, защото истинското аз на всеки човек е в истинският Господ Бог, което означава че Той може да го изяви в всеки един момент, така че, Той винаги го има приготвено за нас още от създанието на света, както и всякакви Добри дарове
"не се безпокойте, и не думайте: Какво ще ядем? или: Какво ще пием? или: Какво ще облечем? (Защото всичко това търсят езичниците), понеже небесният ви Отец знае, че се нуждаете от всичко това. Но първо търсете Неговото царство и Неговата правда; и всичко това ще ви се прибави." Матей 6: 31-33
Аз пък не съм съгласен
Следствие на кое?Религията не е причина, тя е следствие
Религията е преди всичко нужда за контрол, която поражда причината да съществува.
напротив, човешката религия е по-скоро източникът на всички злини на света
"И на челото й имаше написано това име: Тайна(т.е. окултното); великий Вавилон(т.е. човешката религия), майка на блудниците(т.е. на всички антихристи и злодеи) и на гнусотиите на земята(т.е. и на всички злини)." Откровение 17: 5
Човек е бил религиозен много преди тази организирана религия, за която говориш.Следствие е на страха на човек от свободата, не знае какво да прави с нея.Предполагам, първият човек, в чиито мисли са се появили картините за боговете (все трябва да тръгне от някъде), е вярвал истински в това, а не се е опитвал да контролира никого.Това за контрола е просто умело използване на религията за тези конкретни цели, което не го прави причина за възникването й.Все пак форума се казва и Философия, така че погледни малко по-философски на нещата.
"големият град" от Откровение 17:18 означава: чрезмерната вяра/духовност/религия, първата дума е μέγας(megas) и в този контекст означава горделив и неправеден, а втората дума е πόλις(polis) и на това място означава вяра, духовност, религия, верческо/духовно/религиозно царство, ето още един пример:
"Как стана блудница верният град(т.е. как вярата (ви) се превърна в верческо/духовно беззаконие), Който беше пълен с правосъдие(т.е. с Добро отношение към всички човеци)! Правда обитаваше в него, а сега - убийци(т.е. осквернители/погубители). Среброто(т.е. словото/писанието) ти стана шлак; Виното(т.е. благодатта) ти се смеси с вода(т.е. с запустение). Твоите князе(т.е. твоите духовни служители) са бунтовници(т.е. са противници на истинският Господ Бог) и съучастници на крадци(т.е. и служители на зли(-те) духове); Всеки от тях обича подаръци и тича след възнаграждения(т.е. всеки от тях е самолюбив и користолюбив); Те не осъждат право сирачето(т.е. те не се отнасят Добре към невярващите/нерелигиозните/неокултистите), Нито дохожда при тях делото на вдовицата(т.е. нито обръщат в Правда неправедните духовници/вярващи, нито спасяват Нищите и Праведните когато са в беда)." Исая 1: 21-23,
"Тогава Исус продума на народа и на учениците Си казвайки: На Моисеевото седалище(т.е. на светото място) седят книжниците и фарисеите(т.е. неправедните/лошите духовници/духовни служители); затова всичко(т.е. всичко Добро/Праведно) що ви заръчат, правете и пазете, но според делата им не постъпвайте; понеже говорят(т.е. понеже в най-добрият случай само дето проповядват/заръчват Божията Правда), а не вършат(т.е. но не постъпват според Нея). Защото свързват тежки и непоносими бремена(или: условия/задължения), и ги налагат върху плещите на хората, а самите те не искат нито с пръста си да ги помръднат(т.е. но не искат да изпълняват Свещеният си дълг, който е да освобождават човечеството от всички усложнения/товари). Но вършат всичките си дела, за да ги виждат хората(т.е. единствено за да се представят за Праведни пред човеците при все че не са); защото разширяват филактериите си(т.е. величието/гордостта/популярността си), и правят големи полите на дрехите си(т.е. тщеславието си), и обичат първото място при угощенията(т.е. и желаят най-големите облаги да бъдат за тях), и първите столове в синагогите(т.е. и първите места на светото място), и поздравите по пазарите(т.е. и поздравите по религиозните/духовните средища), и да се наричат от хората: учители(т.е. богове/господари/христосовци/отци/учители/велики)." Матей 23: 1-7
Последно редактирано от npp : 03-28-2012 на 12:52
Тъпакооо. Невеж човек си, поне недей да объркваш другите с подобни изкилифинчени тълкувания на библията.
Това можеш да го кажеш на даскалката ти по биология да видиш как ще ти откъсне патката
IN OTHER NEWS!
CHRISTFAGS ALERGIC TO LOGIC
CHRISTFAGS ARE HUGE FUCKING HYPOCRITES
AND LETS NOT FORGET
CHRISTFAGS ARE WRONG ABOUT EVERY FUCKING THINGS CONCERNING MOREALITY
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes