.
Отговор в тема
Страница 7 от 11 ПървиПърви ... 34567891011 ПоследнаПърви
Резултати от 151 до 175 от общо 268
    Голям фен Аватара на ScarlettS
    ^
    И аз съм го забелязала. Повечето се самоопределят като такива без да познават поне малко религията си, а някои дори без изобщо да са вярващи (?!). Най-често отговарят, че понеже са кръстени и православието е основната вяра в България, следва, че и те са православни християни. Не виждам много смисъл, но както и да е.

Ето иначе официалния брой православни християни в България: http://censusresults.nsi.bg/Census/Reports/2/2/R10.aspx

Мега фен
    ^
    колко е хубаво, когато хората, които са се самоопределили, че нямат вероизповедание (т.е. атеистите) как с възрастта значително намаляват - сякаш им идва акъла.

Мега фен Аватара на Rebirthing
    Град
    София
    Не, просто едно време са били доста по-силно вярващи от сега. Няма нищо общо с напредването на възрастта, а само със смяната на поколението. Също така не разбирам как хора на възраст от 0-9 години могат да определят сами вярата си. А и в крайна сметка в България мисля, че сме повече от 5 758 301 души, над 7 милиона сме все пак. Какво казва остатъка, ако не се самоопределят или пък нямат вероизповедание, тогава какви са... ?!

Мега фен
    ^ а пък на тебе ти давам около 22-23 г.

Мега фен Аватара на koshtramba
    Цитирай Първоначално написано от Rebirthing Виж мнението
    Не, просто едно време са били доста по-силно вярващи от сега. Няма нищо общо с напредването на възрастта, а само със смяната на поколението. Също така не разбирам как хора на възраст от 0-9 години могат да определят сами вярата си. А и в крайна сметка в България мисля, че сме повече от 5 758 301 души, над 7 милиона сме все пак. Какво казва остатъка, ако не се самоопределят или пък нямат вероизповедание, тогава какви са... ?!
    Между другото, в българското преброяване над 1000 души са се определили като "джедаи".

defender, а на мен?
    Пази моториста !!!

Моля те, не карай кола, ако ти е трудно и не забравяй, че огледалата не са аксесоар. Ние сме на пътя и не сме невидими. Благодаря ти.

Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
    ^ а пък на тебе ти давам около 22-23 г.
    А ти предполагам си на 15-16...

koshtramba, това е сериозно число, цяло малко общество, джедаите трябва да си имат отделна църква и джедайски канони !

Хората от 0-9 са ги определили родителите им, а и по принцип на тази възраст най-често децата приемат позицията на родителите си относно подобни неща. Друг е въпросът, доколко е морална тази практика. Понякога на децата се налага определена вярвания, при положение че животът им би се развил по напълно друг начин, ако са имали възможността сами да направят избора и да изградят мирогледа си. При други религията на родителите не играе фактор, но зависи от възпитанието и средата.

Тези, които не се самоопределят или са отговорили 'няма' очевидно са атеисти, агностици, ирелигиозни...

А ти предполагам си на 15-16...
    Позна. Мисля, че беше казвал, че е 8 клас.

Мега фен
    ^ абе, ергенин съм, ставам за женене, споко

Мега фен Аватара на Concussion
    Цитирай Първоначално написано от ScarlettS Виж мнението
    Позна. Мисля, че беше казвал, че е 8 клас.
    А не беше ли казал че е ~80-90 кг. Е нищо де, може и да е някъв як и затова, ама честно казано малко ме съмнява...

Цитирай Първоначално написано от Concussion Виж мнението
    А не беше ли казал че е ~80-90 кг. Е нищо де, може и да е някъв як и затова, ама честно казано малко ме съмнява...
    Може, ама няма как да разберем.

Град
    София
    ScarlettS, това че родителите решават вместо тях ми е ясно аз го написах с лека ирония. За мен едно дете не може да прави задълбочени анализи на подобна тема.
    А колкото до defender, личи му, че е или е в 8-ми клас или е проспал часовете по физика, химия и биология !

^
    Ясно ми е, не знам защо реших за редно да го обясня Спомням си преди време как една приятелка беше казала, че не е кръстена и всички се учудиха, а после обясни, че родителите и са и казали сама да избере религията си след време, което учуди останалите още повече. Според мен този вариант е една доста по-добра алтернатива.

Супер фен Аватара на UNITED2
    Град
    Памплона
    Сама си написал, че вярваш в Бог. В какъв бог вярваш ти и защо ?! Какво ще се промени в живота ти ако Бог го нямаше ? Защо изобщо имаш нужда от тази вяра ? Вярваш в бог, ама не вярваш в религията, съответно не спазваш написаното в библията. Повечето православни християни просто биха те нарекли безбожен и биха те пратили да гориш в ада. За тях дори носенето на мартеници е ерес.
    Майка ми е мюсюлманка,бащта ми не е.. а сега де?
    Не,това въобще не ме интересува..
    Не си ли срещала доста често мнения от типа на "Вярвам,че има някаква висша сила,която ни управлява... " ?Е,моето май спада към този тип.. вярвам в Бог,но не вярвам в религията,защото тя е създадена от човека,както казах за да има мир на земята..
    Аз КАТЕГОРИЧНО,НЕ СЪМ ПРОТИВ религията,просто не вярвам,че Корана или Библията са написани от Бог!Това е абсурд..
    Естествено,че според другите вярващи освен в Бог,а и в самата религия (било то ислям,или християнство) такъв,като мен би отишал в ада,но нали за това се казва "вяра" ?Ако те вярват,че е така.. то аз вярвам,че не е.
    Всеки има собствено виждане на нещата,своя истина сам за себе си!Не може всички хора да са еднакви,ако Бог ни е създал,тогава защо ни е дал толкова различни?Нали сме по-подобие на него? (Питам аз вярващите в тази теория посочена в свещенните книги) Или Бог има предвид външната обвивка?
    Защото веднъж присъствах на мероприятие в,което имаше един Ходжа и с едни приятели си говорим нещо и единия в един момент изръси "От твоите уста,в божиите уши" и ходжата се обръща към нас и вика на момчето "Никой не знае,как изглежда Бог,грях е да се говори така,ти от къде знаеш,че има уши?" ...
    Хич не схващам идеята,че сме негови подобия.. защото явно излиза,че нито по характер,нито по външност си приличаме
    Принос за моето оттегляне на вярата в Боговете,които вярват християни/мюсюлмани имате именно вие,от този раздел!Предпочитам да следвам пътя на логиката и реалността..
    Много любимо ми е това "Ако Бог е всемогъщ,дали ще може да създаде камък,който самият той да не може да вдигне?"
    Ако не може да създаде такъв камък,значи не е всемогъщ... ако пък го създаде,значи пак не е всемогъщ защото и самият той няма да може да го вдигне.
    P.S-Най голям принос за това да оттегля вярата си от всякакви религии има следния факт.
    По земята освен хетеро,има и хомосексуални хора,представете си следното.
    Имате приятел,той е гей,роден е такъв,чувства се такъв,винаги е бил!Как може Бог да го създаде такъв,а после да пише в разни книжки,че това е грях
    Последно редактирано от UNITED2 : 04-16-2012 на 18:03

Мега фен
    ^
    Ясно ми е, не знам защо реших за редно да го обясня Спомням си преди време как една приятелка беше казала, че не е кръстена и всички се учудиха, а после обясни, че родителите и са и казали сама да избере религията си след време, което учуди останалите още повече. Според мен този вариант е една доста по-добра алтернатива.
    Според мен родителите трябва да запознаят децата си с правилната вяра (православната), да им обяснят основите и чак после да ги оставят сами да си изберат.

^
    Че защо само с православната, така няма да имат особено голям избор.

Цитирай Първоначално написано от UNITED2 Виж мнението
    Принос за моето оттегляне на вярата в Боговете,които вярват християни/мюсюлмани имате именно вие,от този раздел!Предпочитам да следвам пътя на логиката и реалността..
    Ето една положителна последица от иначе безсмислените спорове в раздела Между другото и аз благодарение на някои съфорумници научих доста неща, за които не съм се замисляла преди да започна да пиша тук.

Мега фен
    ^
    Че защо само с православната, така няма да имат особено голям избор.
    родителите само ще ги запознаят, а няма да ги принуждават, те сами ще си изберат, ако не друго така поне децата ще имат база за сравнение.

defender, аз за ПОРЕДЕН път питам: Кой каза, и по какви критерии прецени, че твоята религия е "правилната"!?

Защото веднъж присъствах на мероприятие в,което имаше един Ходжа и с едни приятели си говорим нещо и единия в един момент изръси "От твоите уста,в божиите уши" и ходжата се обръща към нас и вика на момчето "Никой не знае,как изглежда Бог,грях е да се говори така,ти от къде знаеш,че има уши?"

Тази теория, че не приличаме по нищо на Аллах или Той на нас се развива в Исляма. Аллах ни е известил в Коран-и Керим за качествата които притежава. Дори когато говорим за божия ръка или нещо от сорта, това не е ръката която ние познаваме. Надявам се, че ми схванахте мисълта

Супер фен Аватара на UNITED2
    Град
    Памплона
    Цитирай Първоначално написано от Исхак Виж мнението
    defender, аз за ПОРЕДЕН път питам: Кой каза, и по какви критерии прецени, че твоята религия е "права"!?

Защото веднъж присъствах на мероприятие в,което имаше един Ходжа и с едни приятели си говорим нещо и единия в един момент изръси "От твоите уста,в божиите уши" и ходжата се обръща към нас и вика на момчето "Никой не знае,как изглежда Бог,грях е да се говори така,ти от къде знаеш,че има уши?"

Тази теория, че не приличаме по нищо на Аллах или Той на нас се развива в Исляма. Аллах ни е известил в Коран-и Керим за качествата които притежава. Дори когато говорим за божия ръка или нещо от сорта, това не е ръката която ние познаваме. Надявам се, че ми схванахте мисълта
    Абсолютно те разбрах,благодаря!
    Но това ме води към други мисли... ти сам каза (прочел съм цялата тази тема) в по-предни постове,че Бога в,който вярват християните и мюсюлманите е един и същ.Те(мюсюлманите) го наричат Аллах,а християните Исус (в което аз също не съм съгласен,и съм по-склонен да вярвам,че Исус/Иса е пратеник на Бог,ако въобще предположим,че вярвам в Бога описан от религиите де).. Как,като е един и същ свещенните книги са така различни?
    В смисъл ето,че според мюсюлманската религия е така,а според християнската иначе.. това не доказва ли,че религиите са изкуствено създадени?Ако Бог беше един,религията щеше да е една и всеки сам вече щеше да избира дали да вярва в нея,или не.
    Не мислите ли,че това разнообразие от религии обърква хората по някакъв начин и за това някои просто се отказват и не вярват в нищо?
    Апък може да има няколко Бога и те да са си приятели и да ни "управляват" заедно..

Мега фен
    когато в Библията се говори за Божии очи, уши и други, тези изрази се използват за да може човек да придобие познание за Бога, тъй като тези изрази са близки до материалната човешка природа, защото в противен случай за човек ще е невъзможно да придобие познание за Бога.

Исляма и Коран-и Керим идват в потвърждение на предишните религии.

Той ти низпосла Книгата с истината, потвърждаваща онова, което бе преди нея. И низпосла от по-рано Тората и Евангелието за напътствие на хората... ( Коран , 3:3-4)

Ние низпослахме Тората с напътствие в нея и със светлина. Пророците, които се отдадоха, съдят юдеите според нея; също така равините и правниците * според онова от Писанието на Аллах, което им бе поверено да го пазят, и му бяха свидетели. И не се страхувайте от хората, а се страхувайте от Мен! И не продавайте Моите знамения на никаква цена! А който не съди според онова, което Аллах е низпослал * тези са неверниците. ( Коран , 5:44)

Но има няколко особености тук. Коран-и Керим обединява книгите, които са били изпратени до определен народи. Корана е до цялото човечество. В Корана се говори за това, че нито арабина е по-... от неарабина, нито белия е по-... от черния. Исляма не е за араби или турци. Единствено по което се различаваме е степента на богобоязливост. Ние не отричаме нито Тората, нито Библията, НО в оригинал.

"Как,като е един и същ свещените книги са така различни?"

Както споменах и по-горе, документирани са събор на който е решено Иса (алейхи селям) да почнат да го почитат като бог. Ние вярваме, че днешните книги не са оригиналните книги.
    Последно редактирано от Исхак : 04-17-2012 на 18:25

Мега фен
    Корана е изопачена Библия.

Внимавай какво говориш!

Корана НЕ Е изопачена Библия. Никога не е бил и никога няма да бъде. Вие изопачихте Библията

Цитирай Първоначално написано от UNITED2 Виж мнението
    Апък може да има няколко Бога и те да са си приятели и да ни "управляват" заедно..
    Мда.. ще си остана на идеята за човешкия произход на религиите

Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
    защото в противен случай за човек ще е невъзможно да придобие познание за Бога.
    Глупости, хората не са малоумни, голяма работа като не напишат 'божии уши'.

Ние вярваме, че днешните книги не са оригиналните книги.
    Тук няма нужда от вяра, то направо си е доказано. Оригиналите може и да са били по-смислени от сегашните варианти, кой знае.

Мега фен
    Внимавай какво говориш!
    да, внимавам какво говоря, затова и не съм много многословен - особено когато става въпрос за исляма.

defender, защото не можеш да говориш за нещо което не познаваш. Аз както виждаш не говоря мн. мн. за християнството по простата причина, че не съм мн. запознат

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си