- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Защо българите са толкова лоши хора?
Основа, защо се държиш като анти-българин тип "от село на чужбината" ?
И все пак да допълня че няма кой друг да опише подобаващо един англичанин, от един шотландец.
Мы рождены, чтоб сказку сделать былью,
Преодолеть пространство и простор,
Нам разум дал стальные руки-крылья,
А вместо сердца — пламенный мотор.
Аз се отричам от повечето си сънародници, но от родината си - никога!
Защото градовете се напълниха с необразовани, прости и нищо незнаещи селяци.
Между другото, съгласен съм. И аз се опитах да обясня нещо подобно. Съгласен съм, НО с изключение за това с манталитета. Манталитетът се гради от поколение на поколение. Днешните 90+ набори нямат нищо общо с комунизма, с турското робство, с войните. Техният манталитет е сборка от:
възпитанието, дадено им от родителите
социалната среда, в която растат
информационната клоака, която ни заобикаля посредством мас медиите.
Тука няма пряка връзка с миналото, можем да се сърдим единствено на себе си. И все пак - манталитетът ни не е най-лошият възможен. Нас животът ни учи да се оправяме сами. Това ни изостря 'сетивата', прави ни по-зрели от по-ранна възраст. Ако сложиш един швейцарец на 15 в наша среда, няма да вирее дълго.
А за останалото си прав - защо сме на 'това дередже' (каквото и да е то) - отговорът на този въпрос се корени в миналото. И мога да ви кажа едно - хвала на българския народ (и като цяло на славяните), че не сме го докарали до дереджето на кюрдите. Най-големият странстващ народ, без държава, без корени. Има и много по-тъжни съдби от нашата и това е само още един повод да се гордеем с това, което сме в момента. Каквото и да е то. Нещо - непознато за Основата, който поживя една година на запад и се отрече от всичко българско.
Последно редактирано от machoka : 04-21-2013 на 07:44
Мачок разбирам какво имаш предвид, вярно е, че поколенията са различни, но според мен тоя робски манталитет дето го имаме никога не се е променил.
Ботев го е писал това преди повече от век, от тогава са се сменили няколко поколения, а аз имам чувството , че е писано вчера, народопсихологията си е същата, аз това имах предвид
Христо Ботев - Елегия
Кажи ми, кажи, бедний народе,
кой те в таз рабска люлка люлее?
Тоз ли, що спасителят прободе
на кръстът нявга зверски в ребрата,
или тоз, що толкоз годин ти пее:
"Търпи, и ще си спасиш душата?!"
Той ли, ил някой негов наместник,
син на Лойола и брат на Юда,
предател верен и жив предвестник
на нови тегла за сиромаси,
нов кърджалия в нова полуда,
кой продал брата, убил баща си?!
Той ли? - кажи ми. Мълчи народа!
Глухо и страшно гърмят окови,
не чуй се от тях глас за свобода:
намръщен само с глава той сочи
на сган избрана - рояк скотове,
в сюртуци, в реси и слепци с очи.
Сочи народът, и пот от чело
кървав се лее над камък гробен;
кръстът е забит във живо тело,
ръжда разяда глозгани кости,
смок е засмукал живот народен,
смучат го наши и чужди гости!
А бедният роб търпи и ние
без срам, без укор, броиме време,
откак е в хомот нашата шия,
откак окови влачи народа,
броим и с вяра в туй скотско племе
чакаме и ний ред за свобода!
Последно редактирано от Oy7ofCon7roL : 04-21-2013 на 08:59
Законът е закон,
но той врата в полето е
и луд е оня, който потърси там сърцето си...
хгахахах след освобождението сме имали няколко войни![]()
ОДИН!!!
Българинът не е по-прост или ,,лош'' в сравнение , с която и да е друга нация!
Но , когато няма държава , която да следи за спазването на законността - се случва анархията .
От 20 години в БГ цари свободията и падението на цялата нация.
Не сте ли забелязвали чужденците - англичани и всякакви други ,,западняци'' , когато са на почивка в България как се държат и как издивяват? Дали в техните държави могат да си позволяват такова ,,купонясване'' и такива пиянски истории?
Естествено , че простотията у нас ще нараства... не е заради манталитета , ами заради липсата на държавност.
Българите трябва да имаме самочувствие . Българската култура , традиции и ценности, и природа са големи !
Това,че европейците са глупаци и не са учили география, че да не знаят къде е България.. е срамно за тях, а не за нас. България е членка в ЕС , а това показва неграмотността им не само по география, но по история. Защото всеки историк би трябвало да знае не нещо, ами много неща за нас.
Средното образование на запад да не мислите,че струва нещо повече? Там таблицата за умножение я учат 3 години по-късно..
хааха
Нито българите, нито манталитета ни са лоши, лошо е чуждопоклонничеството, това, че са модерни азис и тем подобни и децата се кефят на това.
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."