- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Козметика и диети
- Анорексия и булимия в едно
Реших да се образовам малко на тема анорексия и булимия (знам, че има такава тема, но аз имам въпрос.. леко спешен, и предполагам, че тук ще получа по-бърз отговор ;дд).
Като цяло, четох, че анорексията е при ИТМ под 17.5 и при неистовия страх от напълняване.. демек при физически и ПСИХИЧЕСКИ проблем. Разбрах, също, че и анорексията не започва, когато вече си под норма, а още когато спреш да ядеш... а видимо става, когато вече си под норма. На кратко, това е най-важното (и накратко), което ме интересуваше за анорексията.
Булимията е при вълчи глад, погъщане на голямо количество храна и после, незабавното му изхвърляне (чрез дуеретици /така ли се пишеше? ;дд/ или чрез повръщане насила). При по-тежки форми на булимия се появява повръщане на кръв и дехидратация. И горе-долу това ми е важното от тази болест ;дд
Сега, ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС:
Какво става като имаш и анорексия И булимия? (Имам страх, че съм тръгнала по този път). Постоянно се ограничаваш... а когато хапнеш малко по-голямо количество или нещо забранено, повръщаш? Миналата седмица имаше един ден, дето обядвах кисело мляко.. но реших, че съм яла в повече.. и отидох и го повърнах... А днес (и вчера) съм на плодове (такъв е режима на диетата ми)... но по едно време - неистова нужда от нещо сладко (при булимията има такива "периоди" - ужасна нужда да се натъпчеш)... и аз си казвам "ще хапна малко мед, но вафлите няма да ги пипап!"... и сещате се какво стана - и мед и няколко вафли (обикновени - НАЯ) и за капак.. 2 реда черен шоколад.. Тръгнах да се депресирам, че съм си провалила деня... ама тогава се сещам "Е, к'воо??!! Сега ще отида и ще ги повърна и се тая, а после ако огладнея ще си карам по програмата (тоест ще ям салата).. Даже и упражнения ще си направа като се изповръщам.." Повърнах си вафлите и шоколада, та и малко от обяда, който бях яла час и половина преди това... ама накрая, взех, че и кръв повърнах. Навсякъде пише, че повръщането на кръв е при по-тежка форма на булимия и при дехидратация.. но аз съм в това "състояние" едва от няколко седмици.. не повръщаме често, защото не си нарушавам и режима често (а и не съм си самичка вкъщи /ако бях... не ми се мисли просто :хх/, а и пия по минимум 2 литра вода на ден.
Моля отговорете ми: Какво става АКО (не казвам, че имам) имаш анорексия и булимия в едно?
Не ми пишете неща от типа "Момиче.. по-добре отиди на психолог" или "Отиди на гастроентеролог /ако така се казваше/". Най-добрата ми приятлка знае.. поддържа ме.. а и аз не искам да повръщам, но понякога е по-силно от мен... само ако сте го правили може да ме разберете. Затова, много-о-о-о ви се моля, отговорети ми.. естествено, ако знаете (:
..Когато погледна в очите ти.. сякаш светът свършва...