- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- В търсене на ново хоби
Разкази, романи, каквото те влече. Ако нямаш ищак отвътре и хубаво въображение, обаче, едва ли ще се получи.Сисе - какво да пиша? Питам, щото никога не съм се и хващал даже и нямам идея. Друго - това с мравките звучи интересно. Ама.. имам въпрос - царицата не е ли добре скрита в мравуняка? Как да си намеря такава и къде да я гледам? Всъщност.. малко повече подробности не бих отказал
Повечето царици, които намирам са бая далеч от мравуняка. XD Обикновено са по дървета, под камъни, някъде на припек също. Просто като си правиш разходки или въобще като си навън (из София съм намирала също много царици) оглеждаш земята, преглеждаш мравуняците и така. Понякога става, понякога не. Идеята е да намериш оплодена царица, за да може после да снесе. Обикновено са по-дебели и големи от останалите мравки и нямат крилца. Но това ще си го видиш в определителя. В началото сигурно често ще взимаш работнички или пазачи, защото ще си новак и няма да имаш набито око, но човек се научава много бързо. Можеш да си прибереш царицата в каква да е кутийка. Моят най-добър приятел ги слагаше в мънички стъклени шишенца (В "Слънчоглед" близо до СУ има по 60ст. шишенцето) с памуче вода и от време на време им даваш по капка мед или нещо друго за ядене. След не много дълго гледаш бебета мравчовци и можеш да местиш на по-голямо и да гледаш социална организация. XD Специално около София (из Витоша и парковете) има много много формики, кампонотоси, мирмики и прочие, но веднъж като ги поизучиш ще започнеш да засичаш какви ли не видове.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Acanthoscurria geniculata![]()
Радослав![]()