Цитирай Първоначално написано от D1esel Виж мнението
^ Съветвам те, ако толкова много тее страх, да съдействаш или просто да агитираш да бъдат осиновявани такива кучета. Например.
Предполагам, че бих го правил, ако бях убеден, че би довело до нещо.

Обаче междувременно, докато се осиновяват кучета, трябва да се идентифицира веднъж завинаги истинския проблем, който води до появата им, защото иначе ще се появяват повече кучета, отколкото биват осиновявани. Сигурен съм, че е нещо сбъркано в народопсихологията на българина.

Както винаги, сравнявам с Германия. За 23 години живот в България толкова бях свикнал с повсеместния кучешки лай, че дори не ми пречеше да спя и не ми правеше впечатление. Идвам тук - нещо е много тихо. Нещо липсва. Трябваше ми време да осъзная, че не лаят кучета никъде. Нито домашни, нито бездомни (каквито няма). В България кучетата по терасите и по дворовете лаят. Много лаят. Тук не го правят.

Освен това в България когато се размина с някого с куче, го заобикалям колкото мога, защото кучето винаги, абсолютно винаги решава да се занимава с мен. Обикновено просто ме гледа и души, понякога се опитва да си играе, понякога лае. Квото и да е, предпочитам да не прави нищо с мен, защото не знам дали просто няма да ме захапе, както казах не познавам кучетата. Домашните кучета в България досаждат. Първоначално и докато бях в Германия заобикалях хора с кучета, но когато нямаше как, забелязах, че кучетата изобщо не се интересуват от мен. Вървят си толкова дисциплнирано и недосадно, както и хората, винаги вдясно.

Това ме кара да си извадя заключение, че каквито са хората, такива са и кучетата. Колкото е голям шанса да те нападне глутница кучета, толкова е и да те нападне глутница от хора.

Само че аз не мога да кажа коя характеристика на българина кара кучетата в България да са такива, защото както казах не познавам кучетата. Затова може би тук трябва да се намесят хората, които имат кучета, и да посветят малко повече енергия да идентифицират проблема, отколкото да се борят за това кучетата да не бъдат евтаназирани.