- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Какво за вас значи 'интелигентен' човек?
Темата е породена от скорошна дискусия с няколко човека. Горе долу обобщено позицията им беше следната: "Няма нужда човек да е умен, за какво му е да знае химичните формули или пък да разбира как да решава задачи? Ако човек иска да се справи в живота, тези неща няма да му помогнат, всичко идва с опита." Тъй като не бях съгласна нито с определението за интелигентен човек, нито с извода за него, не успяхме да постигнем съгласие. Реших все пак да питам и вас.
Как дефинирате интелигентността? Доколко има общо със знанията, адекватно реагиране на неочаквани и непознати ситуации (приспособяване), абстрактно 'новаторско' мислене, решаване на проблеми с по-малко затруднение?
От по практична гледна точка - има ли връзка между финансовото състояние и интелигентността?
Какво разбирате под 'емоционална интелигентност'? Притежавате ли я?
Важно ли е съотношението между способностите и постигнатото благодарение на тях с цел общото и лично благо?
Връзка между визия и интелигентност?
Умните хора по-лесно ли намират щастието или точно обратното?
Има ли зависимост спрямо пола на човека? А спрямо религиозните възгледи?
Мислите ли, че любопитство към заобикалящия свят и засилен интерес в определени области (например политика, философия, етц.) има общо с нивото на интелигентност?
До каква степен се наследява и доколко зависи от средата и обкръжението?
Стана по-дълго, отколкото ми се искаше. Последно само от любопитство: възприемате ли се като интелигентни?![]()
И без това още никой не е писал, вижте на какъв тест за емоционалната интелигентност попаднах:
http://www.thenlpcoach.net/2010/08/%...2%D0%B5%D0%BB/
Дa cи yмeн oзнaчaвa дa знaeш мнoгo.
Дa cи нaчeтeн oзнaчaвa нe пpocтo дa знaeш мнoгo,нo и дa гo paзбиpaш.Имa мнoгo,кoитo пpocтo нaизycтявaт нeщo и пpocтo гo знaят кaтo бyкви.He гo paзбиpaт.Kaтo кpъcтocлoвицитe-дa,знaeш oтгoвopa,нo дoтaм.Aкo питaт зa пoдpoбнocти в пoвeчeтo cлyчaи никoй нe знae,зaщoтo кoлкoтo и cлoжeн дa e oтгoвopa тe ca зaпoмнили caмo дyмaтa и нищo пoвeчe.Toвa нe e интeлигeнтнocт.
Дa cи интeлигeнтeн e вeчe cъвкyпнocт oт гoлeми знaния c yмeния,кaчecтвa и xapaктep нa eднo мнoгo пo-виcoкo нивo oт oбикнoвeнитe нaизycтeни нeщa.Зaщoтo интeлигeнтнocттa пpeди вcичкo тe вoди към мъдpocт.
A кaквo e мъдpocттa-aми тя e кpaйнaтa фaзa.Mъдpocттa oзнaчaвa дa пpилoжиш вcичко oт пo-гope нaпиcaнaтa тeopия вeчe нa пpaктикa.Зaщoтo знaниeтo гoвopи,нo мъдpocттa cлyшa.Умният ce cтpeми към знaниe,знaeщият към мъдpocт,a мъдpocттa към дeйcтвия.
И тyк нe гoвopим зa финaнcи.B живoтa e пo-дoбpe пo-мaлкo тeopия c пoвeчe пpaктикa,oткoлкoтo никaквa пpaктикa и caмo тeopия.
Bce пaк нe мoгa дa oтpeкa,чe пo-гoлeмитe финaнcи мoгaт дa ocигypят мнoгo пo-виcoкa cтeпeн нa интeлeкт oт т.нap. "пpocтoлюдиe",нo cмe в 21 вeк,къдeтo инфopмaциятa ни зaливa oтвcякъдe,тaкa чe нeвинaги пapитe,или тяxнaтa липca, вoдят зaдължитeлнo към някaкви зaтвъpдeни нивa нa интeлигeнтнocт.Дa,бoгaтитe имaт пo-гoлeми възмoжнocти,нo cмe виждaли и изключитeлнo интeлигeнтни бeдни xopa и изключитeлнo глyпaви бoгaти xopa.
Зa eмoциoнaлнaтa интeлигeнтнocт cмятaм,чe вceки я имa в пo-гoлямa или мaлкa cтeпeн.Aз нaпpимep cъм изключитeлнo cдъpжaн,oбpaн,пpeмepeн и cepиoзeн.Дoвepиe caмo нa ceбe cи.Дocтa cъм пpeдпaзлив.Tpyднo дoпycкaм xopa дo ceбe cи,a нeпoзнaти въoбщe.Maлкo,нo пpoвepeни иcтинcки пpиятeли.Пpeди дa нaпpaвя нeщo винaги oбмиcлям вcички вapиaнти и чaк тoгaвa дeйcтвaм.Търпението ми е в излишък-водта пробива и най-твърдите скали не чрез груба сила,а чрез търпение,мекота и постоянство.Mнoгo ми кaзвaт,чe билo зapaди зoдиятa ми-Koзиpoг,a и Tигъp oт китaйcкия кaлeндap.Пoчти никoгa нe пoкaзвaм eмoции.He oбичaм кaвги,cкaндaли,пoвишaвaнe нa тoн,дpeбнaвocт.Ho въпpeки вcичкo пoнякoгa пoвишaвaм тoн и гoвopя c яpocт,зa дa cи нaлoжa мoeтo cи и нe oтcтъпвaм пpeд никoй и нищo,дoкaтo нe дoкaжa,чe щe e тaкa,кaктo cъм кaзaл aз.Cлyчвaлo ми ce e и cлeд пъpвoнaчaлeн oткaз дa нe зacпивaм вeчep,a дa миcля кaк дa нaлoжa мoeтo cи и тaкa дeн cлeд дeн cлeд дeн биткa,cлeд биткa,дoтoгaвa дoкaтo дpyгaтa cтpaнa нe пaднe.Bизиpaм cyпep инaтaтa ми бившa cъщo кaтo мeн Koзиpoг/Tигъp,с която водихме постоянни борби за надмощие.Ho тoвa e caмo,aкo cмeтнa,чe бopбaтa e зa нeщo мнoгo цeннo зa мeн,a нe дpeбни глyпocти. Oпpeдeлeнo нe cъм oт вeчнo ycмиxнaтитe xopa.Hикoгa нe ca мe вълнyвaли нeщaтa,кoитo xapecвaт "cтaдoтo".Bлeчaт мe изкyвcтвaтa,cлyшaм и клacичecкa мyзикa,чeтa дocтa.Toвa пoмaгa дa ce зaмиcлиш дълбoкo и дa пpoмeниш ceбe cи към пo-дoбpo.Eмoциитe пpeчaт,a и в дocтa cитyaции издaвaт cлaбocт,лyкc,кoйтo нe cи пoзвoлявaм никoгa.
A зa визия и интeлeкт-нa някoи пpocтo им ce чeтe пo физиoнoмиятa,чe нямaт мнoгo yмcтвeни възмoжнocти.Koлкoтo и дa ca кpacиви или нeдoтaм xyбaви,cякaш им e нaпиcaнo нa чeлoтo.
Зa щacтиeтo-дa,yмнитe гo нaмиpaт пo-тpyднo oт лeкoмиcлeнитe.Kaктo знaeм-кoйтo тpyпa мъдpocт тpyпa и мнoгo пeчaл.
A зa пoлa нa чoвeкa и възглeдитe cмятaм,чe нямa никaквo знaчeниe.
Любoпитcтвoтo e ключa към пoзнaниeтo.Aз нaпpимep cъм изключитeлнo любoзнaтeлeн.
He миcля,чe интeлeкт ce нacлeдявa.Oт cpeдaтa cъщo нe cмятaм,чe зaвиcи.Дa,в тeжкa cpeдa e пo-тpyднo,нo нaвcякъдe виждaмe пpимepи нa xopa изpacтнaли в тeжкa ceмeйнa cpeдa,кoитo нe ca ce oпpaвдaвaли,a ca cи дигнaли зaдницитe и чpeз cвoя интeлeкт ca пocтигнaли нaиcтинa мнoгo.Bcъщнocт тoвa oтличaвa ycпeлитe oт нeycпeлитe-кpaйнaтa фaзa,мъдpocттa,пpи кoятo нямa caмo тeopии,a и дeйcтвия .
Последно редактирано от JungleJaguar : 04-23-2012 на 09:00
ЦЕНИ НА РАП ВИДЕОКЛИПОВЕ:
Mc Hammer-Too Legit To Quit
(5,5 милиона лв)
Puff Daddy-Victory
(5,2 милиона лв)
Puff Daddy-Come With Me
(4,9 милиона лв)
Jay Z-Heartbreaker
(4,8 милиона лв)
Busta Rhymes-What's It Gonna Be
(4,6 милиона лв)
Missy Elliot-She's A Bitch
(3,9 милиона лв)
САМО ТЕЗИ 6 ХИПХОП ВИДЕОКЛИПА СТРУВАТ КОЛКОТО ПРОДУКЦИЯТА НА ВСИЧКИ ПОПФОЛК ПЕВЦИ ВЗЕТИ ЗАЕДНО ЗА 100 ГОДИНИ НАПРЕД!
И СМЕШНИЦИТЕ ТРЪГНАЛИ ДА МИ СРАВНЯВАТ ХИПХОПА С ЧАЛГА! ВИЖТЕ СЕ КОЛКО СТРУВАТЕ СЪС СЕЛСКИТЕ СИ ВИДЕОКЛИПЧЕТА ЗА 1000 ЛВ,БЕ СМЕШНИЦИ !
Офф, има си кристализирана интелигентност която касае колко е човек запознат с разни "факти" и флуидна интелигентност, която адресира до колко е адаптивен, комбинативен и бърз нечий интелект. Какво има да му се мисли
http://en.wikipedia.org/wiki/Fluid_a...d_intelligence
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
Интелигентността е съвкупност от знания, умения, житейски уроци и възможността да прилагаш и изказваш наученото.
JungleJaguar, спомена нещо за зодиите - астрологията винаги е била нещото, което не съм разбирала. Как може да има връзка между личностните характеристики и подредбата на планетите примерно? А много хора, с които споделяме други рационални възгледи, са заявявали, че вярват във зодиите. И до днес не мога да си го обясня.
според Писанието(т.е. Библията) най-разумен е човека с съвършена Любов към останалите човеци
"Виж, това намерих, казва проповедникът, Като изпитвах нещата едно по едно, за да намеря причината; (И душата ми още го изследва, но не съм го намерил(т.е. но още не съм познал истинският Господ Бог, защото Той е недостижим)); Един мъж(т.е. една съвършена Любов) между хиляда намерих; Но ни една жена между толкова жени не намерих(т.е. но нито една човешка традиция не намерих за безупречно Праведна). Ето, това само намерих, Че Бог направи човека праведен, Но те(т.е. но горделивите верчески/духовни дейци от човеците) изнамериха много измишления(т.е. множество неправди)." Еклесиаст 7: 27-29
Само зодията не може да бъде фактор. Аз вярвам в астрологията и се занимавам с нея, но не деля хората само на 12 типа. Повърхностно е. Дори един астролог не би определил един човек само по слънчевият му знак. А хороскопите по вестниции и списания не заслужават дори да се коментират, те са само и единствено за да запълват страниците.
Не,аз говоря само за наблюдения,ама май има нещо вярно.Всички козирози,които познавам съм забелязал,че са 2 вида-или купонджии или сериозни и почти непоказващи емоция.Познавам сигурно 25 козирога.Само във нашият вход на блока,в който живях преди имахме 7 козирога,от които аз и още две жени с невероятно съвпадение сме родени на една дата и в 1 ден тримата празнувахме.От всичките,които познавам ,огромен % са ,сериозни,неемоционални рогати добитъци,а другите им дай купон.Винаги има изключения де.
Ами незнам,ама моята планета е да се поправя, Сатурн-най-мрачния характер ахахахах.А за зодията ми Тигър 1 към 1 е вярно всичко,което съм чел.Баси съвпадението ше е хахахах.
Последно редактирано от JungleJaguar : 04-23-2012 на 15:31
(5,5 милиона лв)
Puff Daddy-Victory
(5,2 милиона лв)
Puff Daddy-Come With Me
(4,9 милиона лв)
Jay Z-Heartbreaker
(4,8 милиона лв)
(4,6 милиона лв)
(3,9 милиона лв)
САМО ТЕЗИ 6 ХИПХОП ВИДЕОКЛИПА СТРУВАТ КОЛКОТО ПРОДУКЦИЯТА НА ВСИЧКИ ПОПФОЛК ПЕВЦИ ВЗЕТИ ЗАЕДНО ЗА 100 ГОДИНИ НАПРЕД!
И СМЕШНИЦИТЕ ТРЪГНАЛИ ДА МИ СРАВНЯВАТ ХИПХОПА С ЧАЛГА! ВИЖТЕ СЕ КОЛКО СТРУВАТЕ СЪС СЕЛСКИТЕ СИ ВИДЕОКЛИПЧЕТА ЗА 1000 ЛВ,БЕ СМЕШНИЦИ !
Rebirthing, ясно ми е, че не са само 12 типа - има някаква зависимост с асцедента и разни такива. Не съм толкова запозната, затова няма да изпадам в подробности, защото със сигурност ще кажа някоя глупост. И все пак не виждам връзката. Примерно аз съм скорпион и да, има някои неща, които съвпадат, но те не се в резултат от позицията на планетите, а от десетки други фактори. Разбирам влиянието на средата, гените, родителите, изобщо всичко пряко свързано със същността на човека, но какво общо имат планетите? Как точно влияят? Може ли само да попитам от любопитство, с какво точно се занимаваш свързано с астрологията?![]()
Абсолютно съм съгласна с това. Не ми трябват някакви сложни формули и дефиниции (изключвам хората, които учат и работят това) за да знам как да се оправя в живота, и да имам поглед за къде-къде по-важни неща. Тия неща по-скоро могат да те затъпят и ограничат отколкото да ти помогнат по някакъв начин. Може да не знаеш как се решават уравнения и разните формули, които заемат цялата дъска, ама да можеш да правиш милиони и да си устроиш хубав живот, например. Познавам и обратното на това - умни, ама това олимпиади, състезания по не знам си какво, гении едва ли не ги изкарват ама са супер ограничените и кухи парчета, голяма работа че могат да решават задачи. Интелигентността винаги съм я свързвала с нещо по-скоро... природно, или и аз не знам как да кажа... свързано е с много неща, мироглед, обща култура, опит, знания, абе много неща, аз нямам точна дефиниция за интелигентност. Тука пак се заговори за някакви флуидни-млуидни, изкристализирани, мадафакари, а нещата са много по-различни от разни дефиницийки на нечовешки език колкото да те гледат тъпо.
За да постигнеш успехи (зависи и за какво говорим) ти е нужен не само ум, ами и хитрост, и "тарикатлък", и много други качества, даже визия ако щеш. А колкото до щастието, според мен то е състояние на душата (или на "вътрешното аз", както вие желаете си го наречете) и там вече е много сложно и индивидуално за всеки. За религиозните възгледи - ами по принцип уж религиозните хора не се очаква да са кой знае колко интелигентни, умни, начетени и т. н., но аз познавам много силно вярващи хора, които са УЖАСНО интелигентни, според мен пак е някакъв фактор религията, но не чак толкова важен. Интелигентността не знам дали се наследява, по-скоро се възпитава. А на последния въпрос - не, не се възприемам като интелигентна. Всъщност, много хора са ми казвали че съм, и от малко дете когато съм спорила с по-възрастен се е случвало да се изумяват и да ми казват че говоря като голям, зрял човек, обаче от тогава доста неща ми се случиха и бая затъпях, пък и се разболях, психически имам предвид, и това също оказа влияние.
За хитростта не съм съгласен.Има една много хубава мисъл,че хитростта струва 1 стотинка и с нея не можеш да си купиш абсолютно нищо.
(5,5 милиона лв)
Puff Daddy-Victory
(5,2 милиона лв)
Puff Daddy-Come With Me
(4,9 милиона лв)
Jay Z-Heartbreaker
(4,8 милиона лв)
(4,6 милиона лв)
(3,9 милиона лв)
Разбирам връзката между луната и приливите и отливите - има си физично обяснение, но въздействието върху изграждането на човешката същност от планетите още ми е непонятно.
"Наталната астрология изучава характера и съдбата на човека. Тя дава информация за характера, талантите, качествата, слабостите, здравето, финансите, семейството, професионалната реализация, социалното положение. Чертае основните събития в живота на човека, проблемите, с които ще се сблъска, възможностите за личностно и духовно израстване."
Това не предполага ли предначертаност на живота, вярваш ли в съдбата? Не е ли като цяло идеята на астрологията именно свързана с предсказателните методи?
Concussion, съгласна съм, че интелигентността не се изчерпва със знание на факти, обща култура и възможност да усвоиш примерно материала по математика. За изброените дори не се изискват някакви особени умствени способности. Там беше основното различие, че има хора, които грешно разбират понятието и с изграждат представа на базата на типичните зубъри (не говоря за хората с добри оценки, защото е ясно, че не всички са наизустили материала). Разбира се, че това не би помогнало в живота - и тук съм съгласна.
Обаче интелигентността няма нищо общо с това възприемане. Хитростта, ако разбираме едно и също, я приемам като част от нея. Интелигентността е мерило за абсолютно всяка част от живота на човека (включващ и външния, и вътрешния свят) и е едно от основните неща, които определят начина на живот във всички сфери. Тоест нейното приложение е в абсолютно всичко, не само в училище или на работа. Олимпиадите и състезанията сами по себе си не са гаранция, почти всеки един аспект от човешката същност е показателен малко или много.
Аз не говоря за хитрост като за това да мамиш хората и да печелиш облаги на гърба на чуждата немотия и някакви такива, а за хитрост като... като ловкост, бързина, умението да "изкяриш", да гледаш по-практически на нещата, има много значения на тази дума, отдавна не сме на 5 годинки да си мислим че хитростта е присъща само на кума Лиса и се използва задължително за лоши цели.
ScarlettS, напълно съм съгласна с теб!
интелигентен човек е този, който си е намерил добра жена! и умна!................ и да може да готви сърми.