Все едно съм го писал аз преди 2 години. Гледам тук на непознати хора в интернета, сума ти пъти се извиняваш, благодариш... защо? Според мен не си убеден, че това което правиш е правилно и хубаво. Винаги имаш съмнения, някой да не си помисли нещо лошо, дали това което вършиш ще им се хареса. Колкото по-позитивен и уверен си в дадено действие, толкова повече другите ще го приемат за нормално и хубаво. 2 примера: Имам съученик, който започва да разказва нещо много ентусиазирано, но после започва точно като теб да се спича. Дори съм го виждал, как тръгва да казва не история, ами просто 1 изречение, почва го бързо, споглежда се намаля тон и накрая вече почти не можеш да разбереш какво говори. Това е изключително неприятно за слушателите. Аз съм казвал неща, които на лист са по-незабавни за слушащите, но като го кажеш без да прекъсваш, да намаляш глас и да се притесняваш, излиза много по-добре и всички се смеят. Тези, с които комуникираш забелязват, че се притесняваш. 2-ри пример: Някои от приятелите ми смятаха, че е странно да поддържат някакви взаимоотношения с родителите на другите. Дори един индивид като трябваше да говори с майка си по телефона се отдалечаваше от групата. На мен ми беше супер странно и реших да ги поканя да гледаме мач заедно с баща ми. Първите 5 минути беше неловко, но после всички се поотпуснаха и си изкарахме чудесно (не всеки има феноменален баща като моя, но просто за примера). Защо ти го давам този пример? За да ти покажа как с позитивно отношение и увереност можеш да промениш мнението на хората и да покажеш, че не се притесняваш от действията си. Никой няма да ти даде точна формула за повдигане на самочувствието. Аз лично всеки ден си повтарях хубави неща за себе си, макар и отначало да не ги вярвах. Сега в огледалото виждам съвсем различен човек. Както съм се убедил от различни примери, ВСИЧКО ти е в мозъка. ВСИЧКО е както сам си го направиш. Сега се замисли какви са ти проблемите в общуването и с мозъка си постепенно започваш да ги премахваш. По написаното от теб съдя, че си умен. Та ти си разгърнал проблем, който повечето хора описват с 3-4 изречения в огромен пост. Значи все пак има какво да кажеш на хората, просто не знаеш как. Успех