Някой попита аз колко пари съм дала на общини за приюти и тем подбни. Аз не плащам данъци в България, нямам осигуровки, нито стаж там, нито си купувам винетки... нито давам каквито и да е пари за нещо си, което държавата ми иска.
Давам пари на друга държава. Тук нещата са да кажем три пъти по-сериозни. Както за данъците, че са високи таксите, така и има още повече такси за всевъзможни неща. Например се плаща, за да влезнеш и излезнеш от магистралата о.О Плаща се ако мотора ти дига шум с ауспуха, плаща се месечна такса за хиляда неща... но тези пари отиват някъде и то в държавата. За това примерно има приюти във всеки град. В слолицата знам, че има един голям приют където има хора, които обучават животните и ги правят годни за осиновяване. И животното се държи ако трябва до края на живота му, яде по два пъти на ден, разхожда се по два пъти на ден, има паспорт и всички ваксинации и така. Разбира се, агресивните се ефтанизират, за това никой не спори. Тук само веднъж бях видяла бездомно куче и то беше в нашият квартал, в целият град никъде не съм виждала другаде. И от няколко години не съм виждала убито животно на пътя, а преди няколко месеца в края на зимата вторият ми баща блъснал една котка пред тях. Еми човека взе кофи с вода от тях, ръкавици и препарати. Котката я хвърли с един найлон на края на града на бунището, асфалта го напръска с някакъв препарат, лисна две кофи вода, и накрая поля с малко бензин, за да не се събират и мухи. И не, той не е някакъв супер хигиенист, просто така се прави в европейските държави.
Не мисля, че който и да е от нас може да реши проблемите на държавата. Тези проблеми, както и манталитета са дълбоко зародени в нас и ние в собствената си държава не можем да го променим. Знаете ли колко българи познавам, които като дойдат в чужбината си хвърлят буклука само в посочените места, ходят на църква всяка неделя сутрин, пушат си на определените места и спазват табелите за скорост. Много са, да не кажа всички. Ама в нашата родина всеки прави квото иска, щото няма наказателност.

п.п. Най-новото, което научих от фейсбука, е че пускат по улиците шунка нарязана на кубчета, в нея малки пирончета. После кажете, че не сме животни. Слагам и себе си, щото все още се наричам българка, макар и срамно...