.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 25 от общо 34

Hybrid View

Banned Мега фен
    Град
    Пловдив

Исторически въпрос свързан с Освобождението ни от Османско робство

Та повдигна се дискусия днес в часа по История, както и след него за това дали без помощта на България развоя на Руско-Турската война е щял да бъде различен за нас, както и за другите държави под Османско робство?

Подвъпрос свързан с основния - Ако бяхме пропуснали Турците през Шипченския проход, какъв е бил шанса армията от другата страна да бъде разгромена?

И накрая - България се е освободила с Руска помощ или Русия е освободила България с българска помощ?

Мега фен Аватара на D1esel
    Русия ни е освободила.

Нашата история е много смешна. Сори, че го казвам. На Запад хората също имат много смешни истории... Всяка държава, където и да се намира на света е най-великата... Както и да е, според мен най-великата нация, ако говорим за нации, са тези, където се отнасят хуманно както към хората, така и към животните. България определено не е велика нация по този мои критерий.

Мега фен Аватара на PainMonopoly
    Град
    Аахен
    Цитирай Първоначално написано от D1esel Виж мнението
    Нашата история е много смешна. Сори, че го казвам. На Запад хората също имат много смешни истории... Всяка държава, където и да се намира на света е най-великата... Както и да е, според мен най-великата нация, ако говорим за нации, са тези, където се отнасят хуманно както към хората, така и към животните. България определено не е велика нация по този мои критерий.
    Поредното мнение където си чешеш пръстите... къде хвърли отношението към животните при защитата на Шипка?

Нашата история не може да се мери с историята на Франция примерно, защото реално погледнато от нашата история не е произлязло нищо, което да е оставило траен отпечатък върху цивилизацията. Но защо изобщо трябва да се сравняваме с някого? Нашата история може да не е важна за целия останал свят, но какво значение има, когато е изключително важна за нас?

Супер фен Аватара на montana6
    Цитирай Първоначално написано от PainMonopoly Виж мнението
    Нашата история не може да се мери с историята на Франция примерно, защото реално погледнато от нашата история не е произлязло нищо, което да е оставило траен отпечатък върху цивилизацията. Но защо изобщо трябва да се сравняваме с някого? Нашата история може да не е важна за целия останал свят, но какво значение има, когато е изключително важна за нас?
    Да, и аз не мисля, че е редно да сравняваме историите на държавите. Историята е една и тя се пише от всички. Просто всяка държава си има особености. Какво значи, че някоя история може да не е важна за останалия свят? Всички живеем на една планета и събитията са свързани и влияят малко или много на всички.

Нашата история е много смешна. Сори, че го казвам.
    Такива изказвания правят хора, които не познават историята на страната си. Хвани прочети "Български хроники" на Стефан Цанев и е доста вероятно да си промениш мнението.
    В щастието не се самозабравяй, в нещастието не се отчайвай.

Цитирай Първоначално написано от montana6 Виж мнението

Такива изказвания правят хора, които не познават историята на страната си. Хвани прочети "Български хроники" на Стефан Цанев и е доста вероятно да си промениш мнението.
    Напротив! Ако не бях чел щях да видя колко е велика държавата ни. Но точно защото съм чел съм на друго мнение Историята ни е смешна! И все пак има с какво да се гордеем в нея, разбира се. Мисля, че има с какво да се гордеем... И все пак ... смешна е.

Град
    Аахен
    Напротив! Ако не бях чел щях да видя колко е велика държавата ни. Но точно защото съм чел съм на друго мнение Историята ни е смешна! И все пак има с какво да се гордеем в нея, разбира се. Мисля, че има с какво да се гордеем... И все пак ... смешна е.
    А ти защо сипеш помия при всяка възможност по всеки признак за национална гордост? Усърдието с което го правиш показва, че искаш да ни комуникираш някакво послание? Сега имаш възможност да го изпишеш в прав текст, с прости думи, в едно изречение. Защо го правиш?

Мега фен Аватара на RagioL
    Чел си бил хаха.
    Ето ти нещо малко да не се мъчиш много "Сага за древните българи"-Петър Добрев 130 стр. е.

Супер фен Аватара на ohluv
    Град
    Maina Town
    Цитирай Първоначално написано от PainMonopoly Виж мнението
    Поредното мнение където си чешеш пръстите... къде хвърли отношението към животните при защитата на Шипка?

Може и да не е много,и да не сме свързани пряко,но кирлицата не е ли пак нещо "дадено" на света ?
    Creative Technologie

Град
    Аахен
    Цитирай Първоначално написано от ohluv Виж мнението
    Може и да не е много,и да не сме свързани пряко,но кирлицата не е ли пак нещо "дадено" на света ?
    Нещо е. Но не се надъхвайте прекалено много заради това. Кирилицата днес е азбука на 300 милиона души, но не заради България, а заради мощта и влиянието на Русия.

Но за мен лично няма никакво значение, че в Казахстан пишат на кирилица. За мен е важно, че АЗ пиша на кирилица, това е брилянтно планирана азбука за МОЯ език. Няма нужда от мегаломания, няма нужда от илюзии за величие, но самоуважението е част от всеки успял индивид, група или народ.

Град
    Аахен
    Не смятам, че турската армия е можела да разгроми руската и да спечели войната, но една загуба при Шипка би забавила настъплението на руската армия. Забавяне би било нежелателно, защото все пак в края на краищата руската офанзива не достига Цариград поради натиска на западните велики сили. Представете си този натиск да се беше засилил когато само северна България беше освободена?

Banned Мега фен
    Град
    Пловдив
    Точно затова. Един мой съученик твърди, че Русия въобще не би била повлияна от тва.

Мега фен Аватара на DarkTemplar
    Според някои източници зимата на 1877-1878 г. е била ужасяваща и Руската армия (макар и уж привикнала на студ) е имала много сериозни проблеми с преминаването на Балкана. Тук местните са им оказали голяма подкрепа с провизии и преки маршрути.

Макар и най-митологизираната и със сериозно значение, според мен битката при Шипка не е била най-важната. Реално дългата, но успешна обсада на Плевен е наклонила везните в полза на армията на Александър II. Иначе в тази война освен руснаци са се били и доста финландци, румънци, сърби, черногорци, а много рядко се споменават. Руската армия е била с по-модерно въоръжение и по-добре подготвена от османската. Към края на войната тя е и доста по-многобройна. За разлика от набралата сили Царска Русия, Османската империя е била една архаична система, изтощена икономически и политически, която Франция и Англия изкуствено са поддържали, за да държи Босфора и Дарданелите и да не позволява излаз на останалите велики сили към топлите морета и коравия стокообмен, който е текъл там.
    Последно редактирано от DarkTemplar : 04-23-2012 на 21:00
    Welcome to the Jungle...

Супер фен Аватара на ohluv
    Град
    Maina Town
    Цитирай Първоначално написано от DarkTemplar Виж мнението
    Според някои източници зимата на 1877-1878 г. е била ужасяваща и Руската армия (макар и уж привикнала на студ) е имала много сериозни проблеми с преминаването на Балкана. Тук местните са им оказали голяма подкрепа с провизии и преки маршрути.

Макар и най-митологизираната и със сериозно значение, според мен битката при Шипка не е била най-важната. Реално дългата, но успешна обсада на Плевен е наклонила везните в полза на армията на Александър II. Иначе в тази война освен руснаци са се били и доста финландци, румънци, сърби, черногорци, а много рядко се споменават. Руската армия е била с по-модерно въоръжение и по-добре подготвена от османската. Към края на войната тя е и доста по-многобройна. За разлика от набралата сили Царска Русия, Османската империя е била една архаична система, изтощена икономически и политически, която Франция и Англия изкуствено са поддържали, за да държи Босфора и Дарданелите и да не позволява излаз на останалите велики сили към топлите морета и коравия стокообмен, който е текъл там.
    Преди войната Османската империя е закупила ново оръжие от Германия,Англия и САЩ,а предимство са били крепостите и дефанзивните възможности,който са имали.
    Creative Technologie

Българите, говоря за прабългарите, най-вероятно са били сбирщина от племена, които са минавали покрай разни селища и са обирали хората там. Това е факт, който ние никога няма да признаем. Те и славяните определят нашия ген. Затова половината българи проявяват характер предимно на славяните- добри, чувствителни, умни и нерешителни, а другата част, макар и да нямат никакви качества - с самочувствие до небето, наглост и лошотия - пълен напред. Знам какво говоря.
    А и е доказано, но не се говори много за това, просто историците не смеят, за да не бъдат линчувани, че прабългарите произхождат от афганистанците и иранците...

Ако си видим начина на мислене, музиката и изкуството, както и народните обичаи, ще разберем от къде произхождаме. Тук живеят възможно най-свестните и добри хора, заедно с възможно най-наглите и лоши. Лошите надделяват и ще унищожат и останалото човешко в българите.
    Последно редактирано от D1esel : 04-23-2012 на 23:01

Banned Мега фен
    Град
    Пловдив
    Просто ще помоля някой с малко правомощия да му спре достъпа до форума, просто да не се налага да му четем дебилските и прости постове, и да му спестите излагацията.
    Предлагам да се пусне отворена анкета, която да е отворена и да се зачитат гласовете на тея с над 300 мнения, за да изключим възможността да си прави фейк-профили - за това дали да се банне дизела, и после евентуално да се уточни за колко време.

Цитирай Първоначално написано от Wax Виж мнението
    Просто ще помоля някой с малко правомощия да му спре достъпа до форума, просто да не се налага да му четем дебилските и прости постове, и да му спестите излагацията.
    Предлагам да се пусне отворена анкета, която да е отворена и да се зачитат гласовете на тея с над 300 мнения, за да изключим възможността да си прави фейк-профили - за това дали да се банне дизела, и после евентуално да се уточни за колко време.
    Викаш, другарски съд

The Ruler of Tides Мега фен Аватара на NaOH
    Град
    /dev/null
    Всъщност, в случая съм съгласен с Дизела. Не знам дали троли или не, но казва истината.
    В българските учебници по история се разказва всичко от много изкривена гледна точка - едва ли не обожествяват владетелите и ни изкарват ние едновременно най-добрите и най-силните, и най-страдащите (заради турското "робство").
    Нито реално сме били толкова велики, мъдри, начетени и прочие, нито толкова страдащи заради неволите. Били сме държава на 3 морета - дали това е станало с мир? Всичко е било кървища, боеве и всякакви други лайна.
    Паднали сме под турско робство - турците са виновни, трябвало е да ни оставят! Имали сме кофти политика, не сме могли да се защитаваме и са ни завзели, били сме просто част от една по-силна империя. Управлявали са ни, изпълнявали сме законите им и наредбите им, точно както ние сме карали нашите подчинени народи да изпълняват нашите.
    Цялата тази наша история е жестоко изкривена през призмата на величието, точно както македонската. Прочетете книги от независими източници.
    А по темата за освобождението - ние просто сме били косвена победа на руската армия в тази война. Руснаците не са тръгнали да ни освобождават, а са воювали срещу Османската империя. Освободили са целия Балкански полуостров (до Цариград) от Османската империя, а ние сме се възползвали от ситуацията, заедно с румънците, сърбите и черногорците. Ако я нямаше тази война, в момента щяхме да бъдем независима част от съюзна република Турция и да не бъдем повлияни от целия комунистически период, но това е друга тема. Учебниците ви учат на много грешна история.

Целият този блог дава друга гледна точка върху историята ни, интересувайте се и ще намерите информация.
    http://sparotok.blog.bg/

Град
    Аахен
    Цитирай Първоначално написано от NaOH Виж мнението
    Руснаците не са тръгнали да ни освобождават, а са воювали срещу Османската империя.
    You don't say!

Трагичното в случая е, че България е на стратегическо място и благодарение на това всякакви чужди орди отправят лакоми погледи насам. Гърци, татари, турци, руснаци, сърби, французи, англичани, германци, американци, всички искат точно тяхното влияние да има почва на наша земя.

Далеч съм от мисълта, че руснаците са ни освободили от братска любов, просто са искали да установят марионетно управление. Но също така е факт, че това е част от голямата игра на надмощие, която както ни отне свободата, така и ни я върна, но не съвсем.

PainMonopoly, благодаря ти, че отговаряш така подробно и обособявайки се на факти. Не насочвам към нихилизъм. Просто искам да покажа на хората, че за да се променим към по-добро трябва да си знаем истинския произход, да си осъзнаем грешките и да ги коригираме.

Интересно ми стана това, което каза за броя на населението. Наистина не знаем какъв е бил битът на хората през времето на Османската империя - не знаем колко деца са имали, нито нищо... Интересно ми е това, което каза. Бих искал да прочета цялата статия, ако е статия в интернет. Пробвай да го намериш плийс

Banned Мега фен
    Град
    Пловдив
    Цитирай Първоначално написано от NaOH Виж мнението
    А по темата за освобождението - ние просто сме били косвена победа на руската армия в тази война. Руснаците не са тръгнали да ни освобождават, а са воювали срещу Османската империя. Освободили са целия Балкански полуостров (до Цариград) от Османската империя, а ние сме се възползвали от ситуацията, заедно с румънците, сърбите и черногорците. Ако я нямаше тази война, в момента щяхме да бъдем независима част от съюзна република Турция и да не бъдем повлияни от целия комунистически период, но това е друга тема. Учебниците ви учат на много грешна история.
    Прав си. Точно това днес ни обясни и госпожата по история и подкрепи моето мнение, че на Русия не им е пукало особено за съдбата на България и другите поробени страни, а просто са воювали срещу турците. Да, би било добре да имат съюзници. По това време егото на руснаците е било толкова високо, че не им е била нужда помощ. България се е възползвала от отслабналата армия на Турция по повод нападенията от Русия на Турция по азиатската страна и изтегляйки част от войската си, двете по-големи армии били тези на двамата паши в Плевен и Пловдив. Като битката при Плевен не е могла да спре армията на единия паша, то това означава че ако на армията на Пловдивския паша се позволи да мине през шипченския проход, това би означавало моментален погром за Руските войски идващи през Свищов.

Битката при шипка е била важна стратегическа точка не само за освобождението на България, ами за изхода на цялата тази война.

Мега фен Аватара на bootyboy
    Град
    Джелибония xoxo
    ееей Глобал Филмс
    6б3З10

Град
    Аахен
    Беше една енциклопедия, която четох преди години.

Сигурен съм обаче, че може да се намери такава информация и другаде.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си