Цитирай Първоначално написано от DS Виж мнението
Не ми се пени!
Не схванах кво общо има това че някой си там дал 1000 евро за университет при положение, че тя отива да работи там, но както и да е...
Прочети отново поста ми и се надявам да го РАЗБЕРЕШ!
Ако ли не, здраве!
Ти прочети постът ми, понеже ти не си ме разбрал и изобщо не съм се пенила, а само обяснявах, че е абсурдно да се надява някой да оцелее 3/4 месеца с 2000 евро. Ако живееш в по-малките и евтини градове ти трябват:
Храна-200 евро ...може да добавиш още 20 евро за напитки. Един стек с бира е 5 евро (изгъзица за началото), енерджита 29 цента, кола и подобни 80цента. ВАЖНО!: В Холандия едни от най-големите супермаркети са Jumbo i Albert Heijn. Тези магазини имат и свое производство, което е на безценица. Всеки един продукт тяхно производство е за центове и ние предимно пазаруваме от тях, за да се справим.
Съвет: Когато купуваш напитки от тези 2 супермаркета те ти таксуват и бутилката и, затова всички хора после си връщат бутилките, за да избият част от парите, а и те се рециклират. Бутилките се поставят в едни машини в магазина и машината ти вади една касова бележка с, която си взимаш парите от касата или пазаруваш с бележката.
Та храна 200/220 евро,
ток,вода 100 евро
наем 300евро
застраховка 150 евро
транспорт 200 евро
за тичане по документи 1вия месец 100+ евро( лично за мен в България ми излезе към 200 лева да търча за документи за работа, а там е даже още по скъпо. Докато тук билетчета ти е 1 лв, там се таксува на спирка, а имаш и прекачвания.
Със сигурност нещо съм забравила.
До тук: 970 евро без да смятам документите, ако добавим и тях (те са само за 1 път) стажа най-малко 1070 евро. Отделно имаш други разходи като тоалетна хартия, препарати за миене, шампоани и тн....Сумата не е малко.

Не съм ти се "пенила", а просто не искам да заблуждавам момичето. Тя трябва да мисли трезво и 2000 евро за 3/4 месеца не стигат. И да дели наем,храна пак не го виждам, понеже аз тези неща не ги плащам и пак под 1000 евро не минавам на месец.

Работа трудно се намира без език. Остани 1 година като мен. Научи малко езика. Аз отидох в Холандия, понеже имам перфектен английски (по-добре го говоря от бг.), но не всеки е така и даже това ми преимущество не ми помогна, когато аз говорех на английски, а те ми отговаряха на холандски, а всички знаят английски там перфектно. С английски само в Амстердам ще се оправиш, но там е много скъпо-наемите са луди като стигат до 5000 евро, храната и тя....1 път отидохме в едно заведение до "De Dam" (много известен площад) . Поръчахме си 1 малки коли и 2 бакардита. Излезе ни 30 евро 1 кола и 1 бакарди.... Амстердам не е за мен финансово. Там си добре само, ако работиш на червените или на сините фенери малко по-надолу от De Dam.
Ако ти трябват дрехи често има много разпродажби и продукти от по 100 евро ги свалят на 10 евро и можеш да си пазаруваш качествени, чисто нови и най-вече красиви дрехи за 10 евро (безценица).
Ако имаш въпроси за Холандия с радост ще ти помогна. Знам много за Холандия за краткото ми пребиваване там, но смятам скоро да се върна. Сега чакам само да завърша след няколко дена и ще правим нови планове да се върнем там. Къща си имаме всичко. Холандия само нас чака :P Ако ти трябва помощ с документите за холандско гражданство пиши и ще ти помогна.