- Форум
- По малко от всичко
- За България и тези, които я напуснаха
- Трудно ли е да успееш в Холандия ?
Донякъде наистина има разминаване с реалността. Че храната е адски евтина, така е (само да не ходиш на ресторант). Но, че са тъпи не е истина. Аз не познавам и един тъп холандец. Познавам едно момченце на 3!!!! ....на 3 ГОДИНКИ, което владее 3 езика (холандски, немски и английски) като майчин език. Ако трябва да сравняваме знанията на това детенце с половин България-ми детето ще е по-умно от нас. Аз владея 5 езика, но за жалост не съм отраснала с родния си език и често ме е наистина срам, че с английския се справям перфектно, а понякога, като говоря на български и заменям думите с английски, понеже не знам думата на български. Холандците са наистина умни и трудолюбиви хора. Тръгнали сме тук да се славим с образованието си...как сме учили повече...блаблабла...Ми там нивото е много, ама много по-високо. Тяхната гимназия е като нашия университет на 20та степен по трудност. От днес ви дават една книга 400 страници (написана на език, който не ви е майчин) и трябва до утре да я прочетете и да напишете доклад за нея. В България тук и за 1 година не учим толкова. Ако някой ми каже, че холандците са тъпи бих му се изсмяла в лицето, понеже това е абсурд и очевидно дадения човек не е много наясно с нещата. (Да уточня: не говоря за никой от форума и не конкретизирам никой!)
И реализацията, особено на българите е много трудна. И да си кадърен и да не си няма значение. Има закон, който гласи: Българин или румънец може да бъде нает на работа (държавна-а 95% от фирмите са държавни) само и единствено, ако никой холандец или друг член на ЕС не е кандидатствал за нея. Този закон стана факт, понеже ние сме предоволни на заплата от 1000евро, докато на 1 холандец тази заплата не му е достатъчна и естествено един шеф би наел българина. Така че, ако искате работа се надявате, че никой от друга народност няма да кандидатства, че имате супер доброто образование (наука, която там не се преподава-например металургия). Те си нямат експерти и, затова си наемат от България....отивате да работите при роднина/познат или записвате се в университет и те ви намират работа, докато учите. За жалост това са вариантите.