Здравейте.Имам проблем -ще си взимам немска овчарка след 20 дни и доста се подготвях за големия ден (изчетох всички форуми) ,но проблема е ,че вчера ходих с родителите си да видя малкия сладур и въобще забравих за всичко което бях чела.Паникьосах се когато ми го дадоха.И сега не съм сигурна какво трябва да правя,с какво да го храня и др. Моля ви помогнете ми
Имам немска овчарка на 3 години и 2 месеца,женска,казва се Лиза. Страшно съм щастлив,че е мое куче,послушна и много любвеобилна.
Препоръчвам ти да не четеш съветети на другите.Ако чета съвети кучето ми трябва да го бия,да е с намордник и т.н .Няма такова нещо,пускам я свободно да си обикаля където пожелае с леки ограничения разбира се (не й позволявам да събира тен на пешеходната пътека). Всякакви строги нашийници,къси поводи,шамари и наказания не играят при нас. Тя пък се отблагодарява с голямо послушание.Социална е,харесва всички кучета и е готова да играе със всеки. (случва се и да набие някое по-нахално и злобно куче,но това е нормално)
Ще ти дам няколко мои съвета,сама си решаваш дали да ги следваш.
Кучето трябва да минава доста повече километри на ден от теб (да кажем десетина).Този проблем съм го решил с тенис топки/пръчки - луда е по тях,а на мен не ми се налага да бягам много.Десетина минути хвърляне на топки и е се е изморила като след 10 км бягане.
Храни го с качествена храна,не давай нищо от масата,всякакви сладки и пържоли,дори да ти падне на колене и да ти изпее химна на Сърбия. Аз я храня с Royal Canine или K-9,но второто е по-трудно за намиране.Цените им са съответно 12 и 5 лева за кг. (Аз не правя компромиси,имам възможност да й взимам най-качественото,останалите храни са й като чипс).
Никога не удряй кучето,да често правят за бой,но не го удряй.Вземи вестник или списание и го навий.С него удряш в земята - плющенето което се чува ги кара да се изплашат.
Имай впредвид,че малките кучета са ненаучени,т.е. правят си каквото искат навсякъде.Когато се изпусне вкъщи,действай с горният вариант.Върши работа и при гризене на разни неща.
И най-важното нещо - остави кучето си от малко да си играе с други кучета.Не го оставяй да порастне и да не е социализирано,защото ще ти създаде проблем с извеждането му сред кучета и хора.
И все пак ти казвам,възпитавай и се грижи за кучето си както ти сметнеш за правилно.Аз смятам моето куче за част от семейството и то е навсякъде където съм аз - влизам в институции,магазини и т.н.Не го оставям отвън да стои само,тъй като то също е живо същество.
Два факта които така или иначе ще научиш - всички баби са хапани и ги и страх от кучета и кучето не е равно с човека(т.е. бабите може да обикалят за промоции из магазина,кучето не).