статия за зверщината наречена "isckon"(в превод от английски "интернационално общество за кришна съзнание" или "харе кришна"):
"Между годините 1970 и 1988, около осемстотин деца на iskcon пострадали от престъпна небрежност, емоционално, физическо или сексуално насилие. Повечето от злоупотребите са се случили в системата на интернатите за деца на членовете наричани gurukula, от санскрит "училище на гуру". През 1970-те и 1980-те, членовете са били длъжни да изпращат децата си на гурукула на възраст от пет (или по-млади). Децата бяха държани като отшелници(затворници) в гурукула и (бяха) напълно изолирани чрез ежедневния храмов живот. Родителите бяха допускани само за да (се) видят (с) децата си веднъж или два пъти годишно, в повечето случаи.
Емоционално, физическо и сексуално насилие е имало също и в рамките на "уредените бракове" между момичета от единадесет години нагоре и мъже, които са два пъти или три пъти по-възрастни от момичетата. По-малък брой деца са понесли злоупотреби на фестивали и други социални събития в центровете на искон, или от родителите в семейна(та) среда.
През април 2004 г. искон е изправена пред съдебен иск за 400 милиона долара, деца на искон срещу искон, подаден от сто бивши ученици. (Към датата на публикацията, този иск е все още неокончателно решен) В изявлението си пред пресата, адвокатът на ищците, Уиндъл Търли, каза:
Това дело представя най-немислимата злоупотреба и малтретиране на малки деца, които сме виждали. Тя включва изнасилване, сексуална злоупотреба, физическо мъчение и емоционален ужас на деца от три годишна възраст нагоре. . . . В резултат на това, цяло поколение от деца на искон са трайно, и много от тях дълбоко, наранени/увредени.
Целта на тази статия е да се проучи как авторитарната култура на искон допринесе за насилие над деца и неговото прикриване. Моят анализ е на базата на моя личен опит като член на искон 1978-1988, и последващо проучване на проблема с малтретирането на деца в продължение на десет години (1994-2004). В моите изследвания четох около двеста страници от писмени свидетелства на преживели лица за техните преживявания, и съм се срещал с и интервюирал около шейсет лица от искон, които са преживели малтретиране на деца. През 1995 г. аз дружах с трима от искон, които са преживели малтретиране на деца като Божии деца, и работих с тях (и техните семейства), за да им помогна да намерят своето място в обществото. През 1996 г. един от моите харе кришна кръщелници написа в автобиографията си за моите изследвания и прочете някои от моите ръкописи за да ми помогне да усъвършенствам портрета на историята на тези злоупотреби. Аз също направих преглед на нормативните документи, представени от всички страни в съдебния процес, и работих като защитник и медиен говорител на ищците за последните четири години."