.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 3 от общо 3
    anonymous708973
    Guest

Идеи за лабораторно упражнение по химия

Така... Поех ангажимента да направя лабораторно упражнение по химия за целия клас, защото оценките ми не са цветущи тоя срок. Та, трябва да им покажа няколко опита, свързани с елементите мед, сребро, цинк, желязо и олово и техните съединения. Хрумва ли ви нещо по-интересно? Реакция, при която да се отделя газ с пукане или някаква дебилна на цвят утайка? (имайте предвид, че повечето прости реакции с цветни утайки вече сме ги правили)
    Чакам учителят да ми прати няколко идеи, за да се ориентирам. Целта е да заема 40 минути и на съучениците ми да им е забавно.

Супер фен Аватара на kofti_nick
    Град
    там където дъгата се допира до небето, мястото където ангелите се учат да летят...
    Цитирай Първоначално написано от PinkPan7her Виж мнението
    Така... Поех ангажимента да направя лабораторно упражнение по химия за целия клас, защото оценките ми не са цветущи тоя срок. Та, трябва да им покажа няколко опита, свързани с елементите мед, сребро, цинк, желязо и олово и техните съединения. Хрумва ли ви нещо по-интересно? Реакция, при която да се отделя газ с пукане или някаква дебилна на цвят утайка? (имайте предвид, че повечето прости реакции с цветни утайки вече сме ги правили)
    Чакам учителят да ми прати няколко идеи, за да се ориентирам. Целта е да заема 40 минути и на съучениците ми да им е забавно.
    Получаване на етен и етин и доказване на свойствата им
    Алкените са въглеводороди в чиито молекули два от въглеродните атоми са свързани с двойна връзка. Техен представител е етена (етилен). Познати са и други видове въглеводороди, чийто представител е етина (ацетилен). Двата въглеродни атома в неговата молекула са свързани с тройна (въглеродна) връзка - една сигма и две пи връзки.

Получаване на етен от етанол и сярна киселина:
    Необходими прибори и реактиви са: дестилационна колба, концентрирана сярна киселина, етанол.

Начин на работа: В дестилационна колба се наливат 15 мл. концентрирана сярна киселина и към нея на порции се прибавя 5 мл. етанол. Към получената смес се прибавя около 5 гр. сух пясък преварително промот със сярна киселина и вода. Пясъкът играе роля на катализатор и подпомага газоотделянето при нагряване на системата. Дестилационната колба се свързва посредством газоотводна тръба със съкленица в която се събира етилена над водата. При 160 'С сместа започва да кипи спокойно и се отделя равномерна струя етилен.

Взаимодеиствие на етилен с калиев перманганат:

В епруветка се наливат 15 - 20 мл. разреден разтвор на калиев перманганат и през него се прекарва умереа струя от етилен. След кратко време разтворът потъмнява или се обезцветява.

Получаване на ацетилен:
    Необходими прибори и реактиви: дестилационна колба, делителна фуния, калциев карбит, натриев хлорид

Начин на работа: В дестилационна колба се слагат няколко прчета калциев карбит. Колбата се запушва добре с каучукова запушалка, през която е прекарана делителна фуния напълнена с наситен разтвор на натриев хлорид. Той се подава на порций в кобата. Полученият ацетилен се събира в ерленмайерова колба над водата.
    Американски форум: Задаваш въпрос, после ти отговарят.
    Израелски форум: Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
    Български форум: Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп.

anonymous708973
    Guest
    Ти прочете ли въобще?
    Алкани, алкени и алкини съм учила миналата година.

Трябват ми опити с МЕД, СРЕБРО, ЦИНК, ЖЕЛЯЗО и ОЛОВО.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си