Първоначално написано от
SisiStrange
Има истина в това, че ако си четеш и се интересуваш ще научиш много повече, но в някои специалности не е достатъчно. Аз си чета и странично за нещата, които ме интересуват (разбирай биохимия, молекулярна генетика, цитология и прочие). Но няма как да се осъвършенствам без практиката. Мога да знам как изглежда черепа и анатомично да кажа мозъка на какви дялове се дели. Ако, обаче, не ми покажат на практика по кои шевове се натиска, за да се отвори кутията без да излезе наранен или как точно се отделя таламуса (примерно), никога няма да се справя само по книжки. Има професии, които изискват такива практики, за да можеш въобще да свършиш нещо с тях. Програмист, примерно, можеш да станеш и без висше (приятелят ми е така), но далеч не за всичко важи.
*При това примера с мозъка беше от по-смотаните. Има къде къде по-простички и главни неща, с които трудно ще се справиш, ако не си виждал наживо. Как се сглобява хладник, как се работи стерилно, как се пуска центрофуга, как се режат срези в криостат на 10 микрона и прочие съвсем прости, но изискващи опит неща.
**За някои лекции ще се съглася, че се справям по-добре и без тях, а само с учебници. Особено, ако лекторът е някой, който не умее да обяснява. Но, ако прекъсна за домашно обучение, все едно съм се отказала да практикувам някога.