- Форум
- По малко от всичко
- Пълнолетник
- Висше?! За / Против
Абе, ако се погледне от нематериалната страна, висшето трябва да ви е за тапия, собствено удовлетворение, компетентност в дадена област, поне IQ-то ви няма да е като на кокиче.
На кого не му е мило и драго когато знае нещо повече в дадена област от своя събеседник ?!
Образованието може да ти даде доста познания в дадена област, така че да ти помогне за основаването на личен бизнес, например. "ЗА" съм за някакво икономическо образование (въпреки, че аз се развивам в коренно противоположната област). Мисля, че всички се сещат защо!
Ама, като се замислиш : не е чак-толкова важно какво образование имаш, важно е менталните ти възможности да са на ниво "да ти сече пипето"!
Познавам хора, които не знаят как правилно се изписва "Вапцаров" и го пишат с малък ер, но въпреки всичко мисленето им е невероятно развито, справят се с битовите си проблеми по-добре от един висшист, дерзаят, не стоят на едно място ! ЕТО това му трябва на човек, който иска да живее добър и спокоен живот.
Бакалавъра е като гимназията - учиш си общи приказки за кеф, и ако искаш да разчиташ на дипломата после, при търсене на работа е важна.
Има много специалности в бг, които са неприложими, и е безсмислено да ги запишеш, ако очакваш да изкарваш пари от тях.
Също така, тепърва кандидатствам, а заплатата ми е колкото на леля ми, която е пенсионен експерт с две магистратури.
Ако и аз се бях насочила към социални дейности - щях да си стоя безработна до магистратурите.
Та, висшето ще ми е между другото - специализациите са ми извън училище/университета.
Хората, които по някое време си правят бизнес - и при тях е така, висше ако завършат - все им е тая.
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...