.
Резултати от 1 до 25 от общо 221

Threaded View

Мега фен Аватара на Sh@d0w
    Град
    Някъде из София...
    Да си интелигентен и да да имаш висше са си две отделни неща, не са неразривно свързани.

mimsssssss както казах човек, трябва да има свои цели за развитие. Като заговорихме за образование, едно на ръка че цялата система запада, второ че самите преподаватели, които трябва да са пример и стимул на учениците/студентите си, въобще не ги интересува и гледат да претупат нещата набързо. Как би могъл един човек да се мотивира да учи, да се образова, като човека който би трябвало да го мотивира не си дава зор? Дори и да имаш някакво желание се убива. Примери имам много, малцина са преподавателите, които могат да те мотивират да учиш с желание.

От друга гледна точка, картинката в България е следната. Дори и да имаш висше и да си завършил, дипломата ти няма почти никаква стойност пред рабтодателите. Най - малкото защото много добре знаят какво е нивото в университетите. Цяла година се нагледах на студенти, които се опитват да минат метър, да препишат курсовата си, поне да хванат тройка и да минат напред. И после какво? Като завърши не знае какво е учил 4 години, защото някой друг го е бутал. Друг е въпроса също, че в българските университети липсва практиката. В чуждите университети, в четвърти курс вече има стабилно количество осигурен стаж зад гърба си, докато в България в четвърти курс още имаш лекци... Извод - Българските университети бълват неподготвени, неопитни вишисти, които след като завършат трудно се ориентират в следата. По статистика след завършване доста от студентите не работят по специалността си, а се хващат на първата им предложена работа, просто защото е много трудно, особено в България. Я сервитьор, я хамалин, уж за малко докато изпадне нещо по - добро, ама хванеш ли се веднъж на хорото, трудно е да се пуснеш. Поинтересувай се из нета, колко от вишистите работят по специалността си след завършване и ще се шокираш.

Та това което исках да кажа с две думи - няма значение какво образование имаш - важното е да умееш нещо добре, да ти е интересно да го правиш и винаги да търсиш начини да се усъвършенстваш в дадената насока. Ако си добър - ще ти спори в живота, ако не преориентирай се. Не чакай образованието да ти даде всичко нужно на готово, защото ще си останеш с пръст в ръка. Всичко което знам и мога, за да ме вземат на сегашната ми работа съм го научил сам, никой не ми го е казал или съм го прочел от янкой учебник. Най - хубаво се учи, когато сам исакш да учиш. А защо не е важна дипломата а знанията? Защото както сам казах, като отидеш на интервю, най - често преди въпроса за образованието, ако въобще те питат, ще ти дадат практическа задача, или ще те питат въпроси с практическа насоченост. Ако се справиш - ставаш, ако не чао довиждане.

Така е в България.
    Последно редактирано от Sh@d0w : 06-15-2012 на 19:24

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си