- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Драги атеисти/агностици?
Да
Не
Здравей, In_Nomine_Sathanas!
Какво е казал приятелят не от значение. Той може да каже, че името на този предмет (камъкът) се нарича трион, че цветът му е зелен, че ако е зелен, е гранит, но с това няма да промени неговата форма. Ще го видиш и ще заключиш, че този обект пред теб е трион, зелен, с гранитна основа. Това пояснение беше нужно, за да се изясни, че обектите са едни и същи за всички, независимо, че могат да бъдат наричани с различни имена, те не могат да променят формата си (моментната). Тя е еднаква за всички хора.
Въпросът, чийто отговор искаш да намериш е илюзия ли е заобикалящата ни действителност? Това, което ти казва, че пред теб има дърво, шадраван, камък, цвете, блок е възприятието. Материята няма как да се прояви, ако няма възприятие, което да я идентифицира като такава. Тоест, ако предположим, че в света няма нито едно съзнание, то светът няма как да се прояви. Обектите няма да имат възможността да придобият форма, просто защото няма да има сетивност, върху която да оказват натиск. Ще дам още един пример. Когато някой те удари ти изпитваш болка. Мозъкът изпраща сигнал към нервните центрове и болката започва да се усеща. Но болка за мен има ли? Много ясно, че тя за мен не съществува. И пак същото. Няма да има болка, защото няма да има съзнание, върху което болката да упражнява своето въздействие. Сега се опитай да си представиш, че в момента сме наблюдавани от извънземен интелект! Ако извънземното същество е надарено с възприятия различни от нашите, то това означава, че за него нашият свят ще е илюзорен(несъществуващ), защото то ще идентифицира обектите по различен начин. За него няма планина, а (?), няма звезди, а (?)... Дори е възможно то не да види Земята! Ако решиш отвори нова тема. Ако търсиш по-задълбочени анализи от научни авторитети обърни се към метафизиката. Ако ли не питай мен. Каквото знам ще споделям, без да имам претенции.
![]()