- Форум
- По малко от всичко
- За България и тези, които я напуснаха
- как е във вашето у4илище?
да определено е по различно! в канадско училище съм и .. училището ми е едно от наи лошите до колкото разбрах.. аз мн го харесвам но след като няямам реализация вътре какво да правя.. а и днес имах да правя една презентация за тиинчетата и алкохола.. ако имах да правя това в България щеше да е друго.. в Бг учителите които съм имала винаги са ми давали 6ци защото мисля добре и това което съм направила е различно от това което масата ученици са направили и е оригинално .. тук не е така. .. направих го като историика ест не се отклонявах от темата и супер много факти имаше просто беше вмъкнато нещо като случка.. като почнах и сички млъкнаха да ме слушат а след 2 минути учителката ме спря и каза да спра защото било ДЪЛГО.. МОЛЯ!? аз това вкъщи като го четях за 5 минути го четях а като го разказвах минаваше и за 3.. а ограничението беше да е МАКСИМУМ 6 7 минс ... ужасно кофти ми стана че съм го направила по различен начин от другите .. в смисъл то като съдържание не е грешно но.. явно те тук искат всички по 1 начин да мислят а аз винаги съм мислила различно![]()
много ми стана гадно идеше ми да ревна .. супер е зле това.. наистина много ми липсва българското училище .. изобщо България ми липва...
P.S aко си с фонетична .. или е на ` или е на q ..... моита фонетична е друга затова ти го написах второто![]()
''Ч'' се намира на мястото на ` ~Първоначално написано от LoLi_PoP
![]()
If someone waits for you,it doesn't mean that they have nothing to
do...it just means that nothing else is more important than you...)
мерси много намерих я![]()
много е кофти така като не знаеш какво правят те...но според мен не трябва да се отказваш от твоите идеи
![]()
сега аз ще разкажа за моето училище .. тази година аз трябваше да уча езика и се паднах в частно училище.. (униформи,богаташчета..абее всичко е различно) в началото ми беше супер трудно,но сега му свикнах,но не означава,че ми харесва .. и искам да попитам .. има ли някфо разделение между чужденците и другите деца? специално в това училище,където съм - да има.. и ако има с кой сте в училищеи дали най-доброто образование е българското ? уу мн въпроси,но ми е интересно как мислите
![]()
маистина добра тема....аз за съжаление нямам какво да споделя ,но ще я следя с интерес![]()
Тази тема много ми харесва! Та и аз да се разпиша
Такам сега живея във Виена и уча в интернационално училище. Частно е и получаваш дипломата International Baccalaureate, която я предлагат в БГ в училище Златарски ( ако някой се сеща). Учиии се много, поне 4 пъти повече отколкото в БГ, трябва да разработваш много неща и прочие! 11 и 12 продължава и накрая се явяваш на изпити.
Това е що се отнася до ученето. Иначе хората са интересни всеки идва от различен край на света, няма неща като игнориране на чужденци.Сприятеляваш се бързо с много хора.
Като материална база е също на много високо ниво- кабинетите са оборудвани, има страхотна библиотека, компютри с интернет на свободно ползване и тн. Учителите са свестни като цяло, помагат, обективни са, но не са върха на сладоледа деТова е общо взето, доволна съм , въпреки че ученето ми идва доста нанагорно, а винаги съм се справяла добре.
Преди това живеех в Германия и учех в един вид класическо училище, водеше се като едно от водещите в града. Като отидох там в началото на 5ти клас почти не знаех немски и ми беше трудно, но с времето свикнах. Много си обичах тамошния клас, много забавно си прекарвахме. Учехме много смислени работи, участвахме в проекти, някои от учителите ми бяха СТРАХОТНИ, до ден днешен ми е мъчно за тях. Много научих в това училище, научих се да мисля, имахме разнообразни занимания в извънкласно време, много ми липсва.
Там деление между чужденци и нечужденци също нямаше- имах доста съученици които имаха корени от различни страни, но в никакъв случай не се деляхме на такива групи!
И в крайна сметка за българското образование- имаме много добро начално образование и до там се стига някъде. В гимназията всичко зависи кажи речи от самия ученик - ако има амбиции ще учи! Слава Богу аз имах такива и имат основни знания и добих едно прилично ниво на език! В БГ съм попадала на страшно добри, умни и ерудирани учители, но те просто така и не получиха възможноста да преподават и да предадат знанията си! Въпреки това повечето от тях са специалисти по предмета си, а не педагози и от там идва голямата дупка.Нооо то трябва да има и материален стимул за тях..
Мисля, че всеки знае проблемите на българското образование! По мое мнение има много добри предпоставки и кадърни хора, но я няма системата. Сега с новия министър нещата добиват някакъв ход, но естествено мързеливия български ученик не иска матура, не иска оценка за поведение... Е то и от нас трябва да дойде нещо.... Не за всичко са виновни политиците и учителите!
Малко се овляках, за което съжалявам...![]()
"Гордост?Да,гордостта е нещо ужасно вкусно,особено когато коричката е разпукана и покрита с глазура" Скарлет О`Хара
в моето училище може да се каже че има .. и не само.. в смисъл хората са разделени според езика които говорят.. за съжаление няма българи а хората с които почнах да се движа са испанци и .. кофти работа като не ги разбираш.. а образованието всички казват че в Б-я не е хубаво .. нз как е уча тук от месец така че нямам впечатления.. но българите с които говоря тук казват че в българската система се учат доста излишни работи и едва ли не системата те учи като пораснеш да можеш да решаваш кръстословици
а тук още от гимназията хората знаят с какво искат да се занимават и си се занимават само с това .. винаги съм се притеснявала че ще доиде един момент в които ще свърша 12 клас и няма да знам какво ще искам да правя .. а сега това нещо трябва да го знам още от сега.. кофит кофти и различно много различно .. и и и нз на мен поне не ми е много розово но .. как да е
![]()
и аз съм забелязала,че тук се учат по-конкретни неща...но според мен си е добре да си имаме общата култура .. примерно тук което уча в момента просто аз не мога да разбера кое ми се отдава... имам супер тъпи предмети.. а като в бг там може да учиш повече предмети и да ти се обогати общата култура..сега аз съм на това мнение..знам,че има хора,които не мислят така ... но аз така ги виждам нещатаспоред мен мястото за учене на нещо конкретно е университета ..
![]()
Къде учиш?? лолипоп? (:
аз да ти кажа говорих с татии преди време за това и тои каза .. "ти кфо си мислиш .. от туи сичкото дет сме го учили само по биология и химия ме има (щот нали е лекар) и едно събиране и изваждане с умноение и деление са ми остаанали в главата.." ддз и на мен ми харесваше с много предмети .. донякъде защото като са много иии са по 45 минс а сега 1ния ми час е с продължителност час и 17 минс .. просто след 2рата минута вече искам да свършва и едва изтраивам докрая..
бтв ваште часове колко им е продълителността![]()
![]()
ха ами аз съм в испания ами значи един час е 60 мин..и имаме едно малко междучасие от 30 мин и едно голямо 1 час и тряя задължително да се прибереш у вас да ядеш или да останеш в училище да ядеш.. и на мен в началото ми беше кофти ама се свиква с този режим .. бтв тва е свързано с училището и също може да споделяте..![]()
![]()
аз мн харесвам училището си ,то е интернационално и се говори английкси ...
уча 5 езика но усилието си заслужава
все пак ще имам Интернационална диплома
ето и снимка :
http://www.album.bg/lady_g/images/4588444/![]()
у4а в Холандия...am при мен 1 час е 45 мин , но са по 2 часа и след това почивка 20 мин....+ почивка за обяд 1 час..тоест напримерно ...
испански
холандски
ПОчИВКА
математика
английски
ПОчИВКА
математика
френски
ОБЯД
Blonds have many special gifts...one of them is to look smart and be sexy at the same time![]()
![]()
nzz![]()
Къде в Испания си?Първоначално написано от LoLi_PoP
При мен е така: часовете са 50 мин с едно голямо междучасие 25 мин. От 8:30 до 14:20 (шест часа) или до 15:15 (седем часа).
екстра ми е уни-тоопределено по-различно от тези в БГ... хората са готини.. ама мамка им мръсна не можеш да мързелуваш тук... имат си начини да те карат да учиш нон стоп
![]()
Ама сте големи двуличници!
Някой ще отвори някоя тема и ще му се скарате, че вече има такава... следващия път ще пише в по-стара тема, за да не отваря нова... и пак ще му се скарате.....
МИ ОСВЕН ЗАКЛЮЧЕТЕ ЦЕЛИЯ ФОРУМ... ИМА ВСИЧКО В НЕГО!
Не мога да се сдържа.
Българските училища са пълна миэерия.И не само сградите.Те че са раэвалини-раэвалини са.Но и обраэованието е на същото дередже.Жалко е.После ще се чудим эащо младите искат коолкото се може по-рано да эаминат-говоря эа тея,които са си с акъла.Малко са ,но ги има эа щастие.Аэ лично искам да уча в муэикалната академия и ще успея-эа там поне энам,че ще получа това,което искам.Но открито и честно-училищата в България са БОКЛУК.Най-вече началните,не че гимнаэиите отстъпват-даже там нивото на беэхаберие се повишава.Лични наблюдения.
[size=7][b][u]fosse cos
Аржентина е по-зле. Съпругът на майка ми е аржентинец, та от тях знам, че тук образованието е направо цвете. За жалост не само началното и гимназията, а и висшето. Съпругата на брат му как се е записала да следва медицина просто... не достигали студенти, отиваш и се записваш. Няма да ти видят дипломата, да те изпитат... разбирам да беше нещо друго, но тази откровено малоумна жена ако не беше прекъснала по собствено желание и не се беше дипломирала щеше да е лекар. Уж учила английски... братовчедките на сестра ми (тоест нейните деца) и те в училище уж го учат, ама какво е учене да не ви казвам. Ако им чуете английския най-много да изпопадате от смях. Дори българин, който само по филмите е слушал английски ще каже нещо по-смислено.
И това само от лични наблюдения в семейната среда, та какво остава за останалите. И аз мислех, че тук е зле, но от както чух какво е там (а това, което казвам не е всичко) просто тук ми се стори рай...
"... И знай, че само глупакът повтаря старите грешки, надявайки се на нов резултат!"
~
When I see you, you make me lose all control
Like a fire, burning deep in my soul!
Аз живея в Chicago, US. Тук не само ,че хората, начина им на живот е различен, но и самите училища са много по-различни от тези в България. Цялата им образователна система е различна сравнение с тази в България.
High School и Elementary (middle) school са различни сравнени сами по себе си. Сега не ми се обяснява за правилата, образователната система в middle school. За мен лично в high school е много по весело и има повече емоции. Можеби защото сме вече по-големите там. Та така как минава един мой учебен ден в high school
Сутрин имаме 3 звънеца- в 7 и 30, в 7.35 и последният (в които вече трябва да си в час) 7.40. След последният звънец се смяташ за закъснял! Имаме си униформа- бяла, сива, роял blue т-ширт и дунки/черни панталони. Всяка сутрин на входа стои охрана, която следи за реда. Гледат най вече за униформа. Слагаш си чантата в дитекторите, минаваш и ти. Забравих да кажа че си имаме и ИД, което трябва да носиш до края на учебният ден. И след като минеш охраната се минава през шкафа и след това се почва тичнето по коридорите. За разлика от БГ всеки час имам различни съученици. Програмата ми е всеки ден една и съща, в един и същи ред са ми часовете. Имам 1 час lunch всеки ден. Свършваме в 2 и 30. Общо взето домашните ми са пресентации и работа ма компютър.
Сравнение с БГ е мн пооо различно. Всеки предмет си има определен брой часове които трябва да вземеш през годината. Тези часове ти дават цредити и в зависимост от това дали си събрал нужният брой точки( credit) завършваш. ГПА( Grade Points Average) е системата по , която изчисляват крайният резултат. За по хубавите и престижни университети/ колежи търсят ГПА от 3.00 нагоре.
♥ ♥ ♥
Да вметна само, че думата lunch има и български еквивалент - обяд.
"... И знай, че само глупакът повтаря старите грешки, надявайки се на нов резултат!"
~
When I see you, you make me lose all control
Like a fire, burning deep in my soul!
Az sega sym vyv kolej poneje ne sym navyrshila 15. Dneska za pyrvi pyt vlqzoh v daskaloto. Bqh strashno panikiosana, obyrkana, nervna i t.n. Nai-veche zashtoto nishto ne razbiram ... ne sym uchila frenski. Nameriha mi prevodach, s kogoto si govorim na anagliiski vypreki che trudno go razbiram, zaradi akcenta mu. Klasniqt mi izglejda pekan. Klasyt syshto. Ot nikoi ot syychenicite mi ne sym usetila negativno otnoshenie. Samo se usmihvaha milo. Nai-golqmo vpechatlenie mi napravi disciplinata v chas. Moje da si razmenqt dve-tri dumi prez chasa, no ne e aktivno govorene kakto beshe v moq klas i kakto praveh az samata ... Na 10 imam kontrolno po istoriq i ne znam kakvo shte pravq, no mislq da gi nazubrq neshtata. Nqmame uniformiAbe haresva mi, no cql den sym nespokoina i mi e mnogo nervno ... dori v momenta...
HeyAmi az ucha v Germaniq na 17 godini sym sega ucha v berufsfachschule toest neshto kato gimnaziq samo che se nablqga na profeiite koito iskash da uchish..slojno e za obqsnenie.V klasa mi ima samo momicheta ot koito 10 sa 4ujdenki a drugite germanki i se 4uvstvam dobre zabavno e nqma negativno otnoshenie.Uchitelite sa svestni i ne delqt uchenicite koeto e hubavo
Pravi mi vpechatlenie che izobshto v cqloto uchilishte ima mnogo chujdenci no tova po nikakuv nachin ne drazni germanchetata pone tezi koito poznavam.Chasovete mi zapochvat v 8.00 i svur6vat kum 3.00 chasa v zavisimost ot tova po kolko chasa na den imash.
Moga da kaja che sa hubavi uchilishtata klasnite stai sa dosta po razlichni ot v bulgariq..no puk v bulgariq e druga situaciqtaNa men mi lipsva stariq mi klas i ponqkoga sujalqvam che se izmestihme v chujbina..no vsqko zlo za dobro
![]()
![]()
...Когато човек силно желае нещо, цялата Вселена му съдейства...
ууу тези неща, които говорите са изключително интересни.Аз си уча в Бг ама нещата които говорите наистина са интересни.Особено това в Холандия...
Abe na vas zabranqvat li vi da si izvadete telefona? Az go izvadih da se obadq na mama v golqmoto mejduchasie i mnogo byrzo me skastriha. Izobshto na teritoriqta na daskaloto telefonite ne se pipat. Kazaha mi, che za da ne se fukat teq koito ima hubavi telefoni. Nali znaete ...
qkooooooooo......Първоначално написано от Vikitooo
Когато нещо отмине, тогава усещаме колко хубаво е било.
темата я следя с интерес макар че нямам какво да разкажа - живея си бг и уча тук .. за съжаление наистина няма възможност за цялостно развитие.. училищата не са на ниво и просто самата наша държава прави така че младите искат да я напускат
да и аз следя темата.. и аз съм си в бг и нямам кво да кажа така че нека другите разкажат.. много ми е интересно тва с униформите аз винаги съм искала да съм в даскало с униформи ама някви яки катоо по филмите ама знам ли..Първоначално написано от kiss_kris
![]()