Хаха, да това са им носиите. Ще им свикнеш и на празниците... За тях всеки ден е празник...
Значи, ще ти обясня как беше с мен и какво правиха в моето училище.
Аз уча в Арасате/Мондрагон, може и да знаеш къде се намира... На около 70 километра от Сан Себастиян е.
Когато дойдох тук, в началото ми беше супер гадно. Дойдох юли месец и бях на 13 години, август навърших 14. През юли и август ми беше ужасно... Не исках да излизам никъде, не спирах да плача, исках да се върна, не се отлепвах от компютъра, чатех си постоянно с мои приятели и не спирах да моля нашите да си ме върнат обратно. Мислех, че едва ли не животът ми е спрял до там.
Септември месец ме записаха на училище. Понеже тате беше закъснял малко със сроковете, оказа се, че това училище е един вид частно. 50% от разходите за него се покриваха от общината и други 50% от родителите. (Тук ще вметна, че ако можеш запиши се в такова училище. Таксите не са големи, около 70 евро на месец мисля или дори на тримесечие... Не съм много сигурна, защото не ме мисли за расист, но в държавните училища е пълно с мароканци, еквадорци и т.н., които не всички са китки за мирисане, ако ме разбираш какво имам предвид...)
Някъде една седмица преди да почна училище, ме извикаха, за да направя едни тестове и да разберат в кой клас ще бъда. Не се плаши... Тестовете не бяха нищо особено...
По математика ми дадоха да решавам дроби, задачи от пети клас, а по английски доста проста граматика и текст, където после трябваше да отговаряш на въпроси с а), б) и в) На теб може и да ти дадат нещо по испански, понеже ти си го учил и преди, а аз не бях.
И тук пак ще вметна, че това ти е плюс, защото горе-долу знаеш поне основите на езика, а аз не знаех и думичка...
Училището ни започна на 10-ти септември. Раничко е, но пък и свършваме на 22-ри юни.
О, забравих да ти кажа! Тук наистина тръгват на 6 години на училище, но мен си ме пуснаха в класа, в който трябваше да си бъда и в България. Т.е., ако в България трябваше да бъда 8-ми клас с деца на 14 години, то тук ме пуснаха в "8 клас", но с деца на 13 години.
А колкото до bachillerato-то... Не съм много сигурна, но мисля, че на български се води бакалавър... Мисля, че и на теб класовете ти ще са например 1º de ESO, 2º de ESO, 3º de ESO и 4º de ESО, а след това са 1º de Bachillerato и 2º de Bachillerato.
Аз започнах в 2º de ESO и ако при теб всичко е окей, мисля, че трябва да те пуснат в 1º de ESO, което в България се води 7-ми клас.
Така, мисля, че до тук всичко е ясно... След това... Когато започнах училище, помолих учителите да ми дават уроците на английски, защото с децата говорих на английски (и трета година продължавам да го правя, една огромна грешка е! Ако можеш говори си на испански или баски, защото иначе ще ти е много трудно докато се престрашиш да започнеш....) и те се оказаха пекани и ми ги даваха на английски... В 3º de ESO, вече част от уроците ми бяха на баски, а в 4º de ESO, всичките...
По време на 2º и 3º de ESO, ме изпращаха да уча баски. Например, докато класа ми имаше математика, аз ходих да уча баски и така... Отделно извън училище посещавах други часове по баски... Казва му се Euskaltegia. Там се ходи, за да учиш баски.
Ммм... Не мисля, че съм пропуснала нещо...
Мога да кажа, че ваканциите им са дълги, в часовете има емоции... А! Относно часовете! На мен разписанието ми беше нещо такова...
08:30 - първи час
09:30 - втори час (без междучасие между тях)
10:30 - 11:00 - един вид голямо междучасие
11:00 - трети час
12:00 - четвърти час
13:00 - 14:30 - обедна почивка (може да се прибереш увас да обядваш или в стола на учлището)
14:30 - пети час
15:30 - шести час
Това беше ПРИ МЕН! Не знам при теб дали ще е така...
Колкото до хората, баските в началото трудно допускат хора до себе си, но стане ли това после разбираш, че не са лоши хора. Момчетата на твоята възраст налитат на цигарите и марихуаната и ако питаш мен, по-добре избягвай тези наркотични вещества...
За училище ти препоръчвам да се запасиш с един Българо-Испански Испано-Български речник и един Баско-Английски Английско-Баски или Баско-Испански Испано-Баски. Ще ти е по-лесно...
Не забравяй, че всяко начало е трудно и не се плаши... Само, че да знаеш, че в началото ще трябва много да наблягаш на ученето...
Айде стига толкова, че стана цял роман...
Ако имаш още въпроси питай... Надявам се, че съм помогнала...