- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Какво мислите???
Да продължим по тази логика. Можеш да ми отгатнеш избора, но аз го правя сам този избор. Тоест, Бог за да знае всичко, значи може да отгатне всичките ни избори, дори да ги правим сами. Това означава, че изборите ни съставят някаква определена съдба. Нещо повече, от примерът с цигарите каза, че можеш да се досетиш какви цигари ще си купя понеже ме познаваш (тоест избора ми зависи от характера ми). Но аз и на характера си не бих могъл да му повлияя, защото изборът да променя характера си ще дойде от характера ми, ти ще отгатнеш какъв е, защото ме познаваш, тоест аз имам един възможен избор. Винаги имам един възможен избор и никога няма да избера алтернативите. Което ме лишава от свободна воля.
Последно редактирано от Chacho : 07-29-2012 на 20:36
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
http://www.youtube.com/watch?v=FgIRa...tailpage#t=26s
Yo, that's some quantum shit right there.......
Оф, ако бях вярваща сигурно щях да смятам, че знанието на бог няма нужда да е предварително и да е съчетано с детерминизъм. Може с всяка промяна в отношението ни спрямо даден избор бог да има възможността да разбира тези последващи промени в мислите ни, което изключва предопределеността. Друг е въпросът, че съществуването му в този, пък и в който и да било случай е абсолютно безсмислено, но както и да е.
Последно редактирано от ScarlettS : 07-29-2012 на 20:55
^
^
^
не знам, мнението ти ми изглежда малко заплетено, (сигурно може да е от това че снощи не съм спал изобщо, а днес цял ден съм се катерил по балканите), но ще кажа това:
в човека постоянно има различни помисли, изборът му зависи от тава на кои помисли се поддава.
ако нямаше свободна воля човек нямаше в различни ситуации да се колебае какво да избере.
Последно редактирано от defender : 07-29-2012 на 21:01
ето и още един поглед върху нещата:
"Така изборът ни има реална власт върху света от наша гледна точка. Опитвайки се да мислим от гледната точка на Създателя на света се натъкваме на противоречие между предопределеността ни от Твореца и свободата ни, защото забравяме, че светът ни е създаден заради нас и ние сме свободни единствено вътре в него. Всичко произтичащо от свободата – добро и зло, ценности и т.н. има смисъл само в нашия свят. Добавяйки Бог в разсъжденията си ние излизаме от собствения си свят и всички понятия, дефинирани в него – като свобода, добро и красиво – рухват. Извън собствения ни сътворен свят, в света на Всемогъщия, нашата свобода не съществува, там е единствено Волята Му, която е невместима в нашето ограничено, тварно разбиране. За да не става това не трябва в разсъжденията си да се опитваме да напускаме света си. За Бога трябва да мислим само чрез проявленията Му в нашия свят."
^ А "собствения ни сътворен свят" как трябва да го разбираме? Този през собствените ни очи или въобще през човешките очи?
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
дали ще го разбираш през собствените си очи или въобще през човешките очи, то не е ли едно и също, ако се има предвид че и ти си човек и собствените ти очи също са човешки.
Чак сега виждам това. Този филм на Брайън Грийн е в 4 части, по неговата книга е и смятам скоро да се сдобия с нея ;д.
Други интересни филми на тема физика са
Everything and Nothing (Всичко и нищо), в 2 части, с участието на физика Джим Ал-Халили, много добър филм. Като цяло всички филм с Джим са адски интересни, като например The Secret Life of Chaos, Atom /в 3 части/.
BBC Horizon - What Is Reality ?
What Happened Before The Big Bang, в този филм има доста информация за асимилиране...и много версии за това какво е имало преди Големият взрив, поставя се под съмнения дори и съществуването на такъв взрив.
Is Everything We Know About The Universe Wrong ?, в него става въпрос за тъмен поток, тъмна материя и прочие.
Do You Know What Time It Is - за илюзията на времето.
To Infinity And Beyond, филмът е без коментар, може би най-трудният за осъзнаване от всичко което съм гледала до момента.
Как ще коментирате това http://www.balkanmysteries.com/bg/?p=152 ??? според мен това щом е преди 100 г може да е преувеличено 100 пъти а и няма видио или нещо подобно ...
и ако може Chacho да ми отговориш според теб с да и не на тези въпроси -.-
бог саществува ли според теб
може ли да се предсказват бъдещето
мислиш ли че може да ти четат мислите ?!? щото в моя учебник го пишеше
Последно редактирано от hyahyaasd : 08-01-2012 на 19:29
1. Не. Нямам против другата позиция, но за момента възприемам тази на невярващ.
2. Да, донякъде. Но не вярвам, че предсказанията ти се спускат отгоре или с помощта на някаква свръхестествена сила и съм скептичен към такива твърдения.
3. Кои да ми четат мислите? Смятам, е възможен механизъм, който да може да ги чете. Все пак са информация и не мисля, че има някаква тайна в обработването и предаването й. Препдолагам, че скоро ще има ефективни устройства, които ще четат мисли от всякакво естество. Но не мисля, че само със собствения си мозък можеш да четеш това в чуждия.
ем да ама в моя учебник пише, че Айнщаин и там друг му четял мислите ... глупости, а ти дето викаш, че може да се предскаже ... как ще може като в всеки един момент 7 милиарда човека и още колко животни се мърдат и то командвани от своя мозък![]()
Последният път като проверих, 7 милиарда беше крайна цифра. Пък и предсказанията ни обикновено касаят дадено събитие в определено време в бъдещето, а не са абсолютно всеобхватни. Когато икономистите правят прогнози ги интересува пазарната икономика, а не посоката на вятъра. Не е нужно да се съобразяваш със всичко за да прогнозираш определено нещо, просто си търсиш изолирана система и работиш с приближения.
или нищо не е предсказано ... а просто предположено
Ако кажа, че ще умреш, не предполагам.