- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Какво ги кара да вярват ?
Пускам темата поради едничката причина, че огромна част от мненията във форума (включително и моето) се базират на автоматичното допускане на дадени характеристики в мирогледа на опонента. Тъй като реално никога не съм си правил труда да попитам директно - дали защото съм си мислил, че вече съм наясно, или пък защото ми се струва като излишно раздробяване на дебата - сега питам.
Добре. Разбирам. Кажи тогава, от философска гледна точка, как стоят нещата. Искам обаче да отговаряте само с "ДА" или "НЕ" - поясненията ги оставете засега. И дотам ще стигнем ... ако благоволите ти, дифендър, пък и който друг реши да се включи, да отговорите коректно на зададените въпроси. Ще ги разделя в две категории - от гледна точка на Библията, и от гледна точка на вярващия (ака - твоя).Избиите си я тая дума от главата, това да не е наука, това е религия, става въпрос за философски неща, за чувства, за разум, за вяра, тълкуване, "духовна логика" и т.н.
Библията:
1. Одобрява ли робството ?
2. Защитава ли позицията, че страданието и нещастията в живота на индивида, когато не са следствие от някакви негови личностни качества (пр. мързел), са начин Бог да изпита вярата му и да покаже любовта, подкрепата и стремежа си да го спаси ? Иначе казано - страданието път към Рая ли е ?
3. Жените длъжни ли са да бъдат 'покорни' на мъжа, и да се чувстват засрамени от факта, че са от женски пол ?
4. Твърди ли се, че дете, напсувало родител, трябва да бъде убито ?
5. Твърди ли се, че наказанието за прелюбодейство е смърт ?
5. Наказанието за 'тройка' (разбирай сексуална) изгаряне на клада ли е ?
6. Фундаменталният смисъл на човешкия живот НА ЗЕМЯТА в страданието ли е ?
7. Да си богат грях ли е ?
8. Знанието обикновено се свързва със забранения плод, змията, Дявола, Сатаната, Луцифер (тук отбелязвам, че не съм съгласен, но да оставим това настрана) и така нататък. В този ред на мисли - знанието, търсено извън светите писания и противоречащо (или ако не си съгласен - възприемано от индивида, търсещ го, като противоречащо ! ) греховно ли е ?
9. Позволено ли е на човек да изразява и изповядва Божията воля на Земята ?
10. Позволено ли е на човек да налага Божията воля ?
11. Библията против 'попиляването' на семето ли е ? Говоря за мастурбация, контрацептиви, фелатио, вазектомии, аборти етц. ?
12. Всяка форма на сексуалност, различна от хетеросексуалната, грях, наказван със смърт, ли е ?
Ти :
1. Одобряваш ли робството ?
2. Защитаваш ли позицията, че страданието и нещастията в живота на индивида, когато не са следствие от някакви негови личностни качества (пр. мързел), са начин Бог да изпита вярата му и да покаже любовта, подкрепата и стремежа си да го спаси ? Иначе казано - страданието път към Рая ли е ?
3. Жените задължени ли са да бъдат 'покорни' на мъжа, и да се чувстват засрамени от факта, че са от женски пол ?
4. Съгласен ли си, че дете, напсувало родител, трябва да бъде убито ?
5. Съгласен ли си, че наказанието за прелюбодейство трябва да бъде смърт ?
5. Наказанието за 'тройка' (разбирай сексуална) изгаряне на клада ли трябва бъде ?
6. Фундаменталният смисъл на човешкия живот НА ЗЕМЯТА в страданието ли е ?
7. Да си богат грях ли е ?
8. Знанието обикновено се свързва със забранения плод, змията, Дявола, Сатаната, Луцифер (тук отбелязвам, че не съм съгласен, но да оставим това настрана) и така нататък. В този ред на мисли - знанието, търсено извън светите писания и противоречащо (или ако не си съгласен че това е възможно - възприемано от индивида, търсещ го, като противоречащо ! ) греховно ли е ?
9. Позволено ли е на човек да изразява и изповядва Божията воля на Земята ?
10. Позволено ли е на човек да налага Божията воля ?
11. Ти против 'попиляването' на семето ли си ? Говоря за мастурбация, контрацептиви, фелатио, вазектомии, аборти етц. ?
12. Всяка форма на сексуалност, различна от хетеросексуалната, грях, наказван със смърт, ли трябва да е ?
Ако някой, несъответстващ на категорията 'християнин', желае да се включи - нека заповяда. Всяко мнение е в важно.