- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Бедни и Богати
Вечната война между бедни и богати. Дали си облечен с някоя маркова тениска или с тениска за 5 лв. какво значение има за Бога?!? Мога смело да ви кажа, че гледам да си купувам евтини дрехи:1.Защото в моята възраст не мисля че е необходимо да си облечен с някви супер скъпи дрехи, защото растеж супер бързо и случайно все още си дете и не умееш да пазиш толкоша добре, дори и да става въпрос за дреха.
2.Защото често ми се случва да си купувам тениските специално с мои пари, защото с мама купуваме необходимия брой, тъй като не съм от най-богатитте поне не при мама, при тати сме малко по-богати но не много, мисля, че и от двете страни сме нормални и средни, и така де, а аз когато си харесам някоя и искам просто да я имам, тогава сия купувам сама.
Вярно е, че е хубаво да носиш по-специални и по-скъпи дрехи за по-специални случеи. Например аз съм присъствала на новогодишно тържество, което беше проведено със специална регистрацич за моето семейство и кръга ни от приятели, където трябваше да се облека по-специално,но не мисля че за училище например са подходящи дрехи, като за бал!!! Мнения?!?
Мнението ми е, че вече не знам хора, които да ги гледат тези неща. Няма война между бедни и богати. Има известно съперничество между хора с вкус и такива без. По-голямата част от гардероба ми е дошла от магазини за дрехи втора ръка и различни намаления из моловете, по-евтините магазини и прочие. Мои приятелки с 5 пъти по-скъпи дрехи не ги съчетават като хората и на моменти изглеждат нелепо. Реално кой ти знае дали потникът ти е 3лв или 53лв?
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Acanthoscurria geniculata![]()
Радослав![]()
Естествено, че има такива хора и има известна доза съперничество. И това идва от простата причина, че в България почти няма (да не кажа въобще няма) хора, които са забогатели благодарение на труд и на собствените си ръце. В най-масовите случаи или се краде, и то много, или се правят пари на гърба на обикновения човек/работник/служител на когото се дават малко пари (330 лв. примерно) , а шефът му ("богатия") кара джип за +100 бона. Ето това е несправедливото. И от тук насетне започват въпроси, проблеми и неуредици - защото оня краде и кара джип за 100 бона, а обикновения човек с 330 лв. се чуди колко ГАЗ да налее в Lovato-то (за 10, 15 или 20 лв.) на 20-25 годишната си западна кола, най-често втора/трета употреба, така че да му стигнат пари и за семейството.
nichilori... тази тема какво е подходящо и какво не за училище е актуална, но пък има едно просто и елементарно решение и то се нарича униформи. Но ако се прилагат като хората - защото има много случаи, когато има някаква официално залегнала униформа, но я носят 30% от учениците по простата причина, че първо, няма никакъв контрол от страна на ръководството, въпреки че правят бледи напъни да следят, но дефакто на никого не му пука и второ, всеки от онези 70% желае да се прави на интересен, различен, а най-гадното - да минава между капките, между вратичките на наредбата за униформи и т.н. Но затова вина имат всички, главно ръководството на училището. Ако залегне текст в който се казва, че всеки ученик, дошъл на училище без униформа, се отстранява до края на деня (автоматично на момента получава отсъствия съгласно броя на учебните часове) плюс глоба от 50 лв. за родителите, която да се заплати в едноседмичен срок, аз гарантирам, че при добър контрол от страна на ръководството до 1 седмица в даденото училище няма да има НИТО ЕДИН човек без униформа. Защото в България това е начинът - бръкни му в джоба, вземи му пари, накажи го възможно най-тежко за да се оправи. Ако не - вратата и навън. При повторно нарушение - изключване и сумата в петорен размер. А не както е досега - пишат се едни глупави наредби и правилници, в които нещата са дадени общо и повърхностно, винаги има вратички в тях и съответно всеки е прав за себе си - и училището, че има наредба, и ученикът, понеже наредбата е писана некадърно.
Подобни примери в нашата държава има много. И няма какво да се чудим защо нещата не вървят - ами нямам как при условие, че тарикатлъкът, лъжата, кражбата (по възможност на държавно или служебно) са приведени в култ още от най-ранна детска възраст. И тук добавям: "За милиони няма закона, за кокошка няма прошка" - народна мъдрост (защото, все пак, законът си е за КОН, никъде не пише да е за ЛЪВ).
Не съм попадала лично на такива хора, нито съм ставала свидетел да има война между бедни и богати. Не може да се нарече, че съм бедна или богата. В нормално положение, каквото може да се нарече в България, макар трудно. В много от случаите си спестявам парите и си купувам сама дрехите - да, не маркови, но съобразени с вкус. Някак е тъпо това. Да, вярно е, че ги няма тия интересните , които се правят, но реално погледнато не се знае дали тениската й струва 100 лв. Напълно възможно е да си я е намирали в магазин за втора употреба и после какво? Маркова, 1000 лева. Много често съм попадала на същите маркови дрехи в такива магазини.
^По-добре си удебелявай шрифта вместо да подчертаваш написаното, че някой ще окьоравее.
Лъчо, ти направо плесна комунистическата секира отгоре им.
Колкото до темата, решението не е в изравняването на класите. Решението е във възпитаването на ценности.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Неее,решението не е във възпитаването на ценности.Решението е ученето на езици и с 300 за летище София ;дд
Ох, писна ми да слушам за тия дрехи. Не разбрахте ли, че можеш да се облечеш от горе до долу и с 20 лева, стига да си съобразителен и да имаш вкус? И аз не съм богата, далеч съм от това положение. Имаме финансови затруднения, но като ме видиш на улицата няма да можеш да познаеш, че нося тениска за пет лева, ПРИМЕРНО. 'Айде, моля ви се! Дали ще е дреха от мола или от прилично магазинче с хубави дрехи от задната улица НЯМА значение. Всичко е до вкус и въображение!
И смяташ,че с една тъпа униформа всичко ще се оправи?! Дрехите не са всичко...Ако някой има възможности и иска да изтъкне това,повярвай ми ще намери начиндали с телефон от 1000 лв. , часовник,бижу,скъпи обувки или чанта няма значение. Съгласна съм,че държавата ни е на това положение, защото всеки гледа да мине между капките, но униформата не е начина с който да оправим нещата.. И като се има на предвид,че и униформата не е безплатна за какво си говорим..ако някой няма възможности да купува на детето си скъпи дрехи от къде ще намери пари,за да плати униформата ,която хем е скъпа хем е задължителна? А и нали се сещаш,че с една риза (примерно) трудно се изкарва..трябва да се пере и глади всеки ден, което не става лесно,а това автоматично води до това ,че трябват поне 2 ризи,което отново струва пари.. На всичкото отгоре униформите (поне в нашето училище) са от ужасна изкуствена материя,ужасно грозни са, а да не говорим за кройката. Това е поредната простотия на държавата и училищата за да покажем, че сме уж европейци,както и директорите на училищата да се налапат с пари. Една тъпа униформа нито изравнява финансовите възможности на учениците,нито прави училището елитно.
Първоначално написано от amk933
И сега какво, към соц-а ли ще се връщаме с тея униформи? Проблемът е в главите на лапетата, за които тайничко или не толкова на първо място стоят паралиите.
❝ Аз те моля, затвори очи,
ти недей да плачеш, знам че те боли,
от мойта стая бяла с безброй врати
защо избяга?..❞
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Acanthoscurria geniculata![]()
Радослав![]()
Обичам да нося хубави дрехи от хубава материя и винаги съм се обличала добре. И все пак никога нищо не съм казвала на някой, който е облечен с дрехи за по 5/6 лв. Това просто няма значение. Едни могат да си го позволят, други не могат, но това не значи, че това е нещо срамно. Това е нещо нормално. Като по-малка и аз си носех парцалките и не ме е било срам изобщо. Нито пък някой ми се е подигравал. Имах малко пари и си купувах каквото можех. Сега мога да си позволя по-хубави неща и не виждам защо не. Винаги гледам, ако някоя блуза или дънки вече не ми стоят добре от към размер и тн да ги подарявам на приятелки. Често и си разменяме дрехите. Така не е нужно да купуват нови, ако нямат подходящи дрехи за някое място.
Нещата не опират до "тъпата униформа", тук говорим за училището като институция, която трябва да възпитава и да бъде за пример. Да бъде еталон за нещо добро, хубаво, а не образец за всичко възможно лошо, пошло, разхайтено, пияно и надрусано в една държава. Мисълта ми беше, че когато се налага нещо, то трябва да се спазва - ако ще са униформи, ДА СА! Но в пълния смисъл и за всички. С ефективни наказания при най-малкото нарушение - само по този начин се възпитава на някакъв ред и дисциплина още от най-ранна детска възраст.
А ти нали знаеш, че ако се прави униформа, то тя не е задължително да е само риза? В нормалните държави униформите на учениците не са в стил "министър" - само ризи, вратовръзки, поли, панталони и т.н. Да, има ги, но имат и много допълнения - например тениски, спортни екипи, блузи, суитчъри и т.н. (и тук ги има, но на малко места). Ако се пусне една гама от множество изделия всеки ще закупи каквото прецени за добре, но всичко ще е в една цветова гама, с лого на училището и т.н. Какво му е лошото? Да, за цените съм съгласен, то са следствие от много фактори, които виреят главно на наша "българска" почва - нагласени конкурси (печелят приближени фирми, които надуват цените изключително, а цената не отговаря на качеството, самите модели са лоши или пък недомислени) и т.н.
Но когато напиша горното в комбинация с първия ми пост от темата и го прочете един средностатистически ученик веднага ще каже (да не говорим за "богатите"):Наясно съм, че много хора ще си го помислят. Сравнете нормално училище в западна държава с едно нормално училище в нашата държава и ще видите разликата (визирам елитна гимназия или техникум, а не СПТУ). За да стане нещо трябва все от някъде да се започне. Но когато се предложат драстични мерки - никой не иска, а всички мрънкат. Е, ще има да си мрънкат...Първоначално написано от Средностатистически ученик
Спирам с униформите, просто не му е мястото тук, няма смисъл да разводняваме. Ако има навит за дискусия да отвори нова тема или да даде линк към съществуваща, за да не разводняваме тази. Може и на ЛС - даже ще е по-удобно.
Не знам дали писах в предния пост, война в прекия смисъл на думата няма. По-скоро има парадиране от страна на богати лица с техни придобивки - в случая дрехи. А когато парадирането започне от ранна детска възраст, то тогава става страшно не толкова за израстващият индивид, колкото за хората около него, особено ако не са от неговата социална класа.
@Chacho ама кой да ги възпита тези ценности? Кой да бъде за пример? Малко са такива хора у нас.
Последно редактирано от Lucho : 08-09-2012 на 21:53
Еми аз не мисля че за 20 лева може да се облече цялата както някой каза. Дънки който да не се скъсат на 2рия ден под 50 лв не можеш да си намериш. Блуза поне 30 лв че другите след 2-рото пране стават на дупки . Обувки поне 100 лв защото на 4тия ден се късат незнам аз не съм на вашето мение казвате 20 отгоре до долу аа излиза поне 200 лева![]()
Това, което си написала са пълни глупости. Както казаха хората не се делят на бедни или богати по дрехите ами на хора с вкус и хора без вкус. Моето семейство също не богато, в средно положение сме, но аз смея да твърдя, че се обличам много добре. Почти всичките ми дрехи са от моловете или някакви други магазинчета и нямам скъпи дрехи. Купувала съм си блузи за 5-10 лв и дънки за 20лв от 80 лв от намаленията, които правят в много магазини. Имам раница на Адидас, която беше 25 лв. И с всичко това искам да кажа, че ако имаш вкус може да се облечеш много хубаво с много малко пари и може да си купиш намалени неща, които преди това са били доста скъпи за теб, казвам ти го от личен опит !
И мисля, че ти просто завиждаш на заможните хора не че защото не можеш да си намериш хубави дрехи, ами защото просто изпитваш някаква завист, когато виждаш някой по-богат облечен с нещо по хубаво от теб.
Вярвай в мечтите си !
Аз имам 2 чифта дънки za 20 lw, които си бях взела от намаленията по моловете, едните дънки бяха 40 лв, а другите 80 лв. Виждала съм много хубави блузи за по 10 лв в един мол пак от намаление от един много хубав магазин. Имам страхотни кецове на Кенгуру за 40 лв и вече ги нося 3-та година и са си здрави. Имам и доста други оригинални кецове, които за около 60 лв и едни едни за 100 лв и пак са здрави. СПоред мен ти просто не търсиш достатъчно, защото разполагаш с доста пари и се хвърляш на скъпото, но мога да ти кажа, че може да си намерип неща на хубави марки на допустими цени
Последно редактирано от shaunaa : 08-10-2012 на 05:36
Вярвай в мечтите си !
Има обувки под 100 лв които няма да се скъсат след 4-тото носене.Ти го изкара,че обувките от 50лв и 35 примерно няма да са качествени.При мене се е случвало кецове от 35 лв да издържат повече отколкото на брат ми кецовете които са от 100 лв .. Тей ,че ..
За дънките съм съгласна..За блузите също .
Незнам аз каквото съм си купувала от намаления в мола след 2-рото пране стават на дупки а от евтините обувки мама ми е казала че ще зашочнат да ми миришат краката ии за това за обувки специално гледам да са над 100 леваа![]()
Мнението ми е, че избиваш комплекси.
Не знам - това са две думи и се пишат ОТДЕЛНО
Първоначално написано от TykaSePisheNick
Аз ли избивам комплексиФотомодел съм, и не се комплексирам от нищо харесвам се такава каквато съм
Много ми е смешно когато някой който не ме познава даже започва да говори срещу мен
![]()
Окей, не съм използвала 20 лв като точна сума, а просто да кажа, че може и да не се дават луди пари за парцали. Никога не съм си купувала дънки за 50 лева и засега не съм имала проблем, нито са ми се късали на втория ден. 30 лв за обиквена блуза са прекалено много, има и евтини, които са качествени, трябва да си подбираш покупките просто. А 100 лв за обувки също никога не съм давала. Зимните ми ботуши, които тази зима носих за втора година, са по-малко и от половината на това, което ти каза. Щом си облечена от горе до долу с най-малко 200 лева - добре, радвам се за теб. Аз мисля, че нямам нужда от това.
Не аз нямам нищо против хората които няма тази възможност но просто ми е странно как за толкова пари може да се облечете не искам никой да обидя.
Спокойно, нито се обиждам, нито нищо. И кой е казал, че всички хора нямат тази възможност? Не мисля, че този, които може да си купи яке за 500 лв ТРЯБВА да си купи яке за 500 лв. Това не опира до финановите възможности, а до мисленето на човек.