^не намесвай лични примери, ако не искаш да бъдат коментирани;
Шадоу не чете и това му личи. НПМГ от години влияе на възпитаниците си по този начин, така че с това можем частично да го оправдаем. Не знам колко е добър в ИТ-то, но в един момент и там ще му потрябват сертификатчета, вярвай ми. Един от най-близките ми хора след НПМГ продължи да се занимава с ИТ (извън страната). От Гугъл й предложиха да се премести, за да продължи образованието си и да работи при тях. ИТ изисква посвещаване, ако искаш да се развиваш и да направиш нещо сам, а не само инертно да пишеш част от кодове за един и същ продукт. Да, парите падат ей така. Половината ми клас развяват пачките с "лесни" парички, но това е абсолютна скатавка, особено за амбициозна, будна, устремена към разгръщане личност. Не го казвам, за да се заяждам или да хвърлям камъчета в твоята градинка, даже напротив. Казвам го като човек, който се е занимавал с ИТ и комуто предвиждаха успешна кариера в сферата.
Ти извеждаш темата на много по-високо ниво, подлагайки под въпрос не само народопсихологията ни, а и мотивацията за личностно развитие в консуматорското ни общество, признаците за успех, етц. За един буден* човек не е достатъчно само д преживява, нито да вземе "печати и подписи" и да практикува еди-какво-си. Будният човек е устремен към прогрес - личен, национален, а защо не и световен, глобален. Будният човек иска (и има какво) да даде на света. Голямото его много пречи, бързите "успехи" често замайват/объркват, човек се самозабравя. Има хора, които искат повече за себе си (от себе си) - това не е лошо, може би точно обратното.

//съжалявам, че се отклонявам от темата, но сметнах, че мога да си го позволя след твоя коментар. Авторката я разбирам, понякога човек очаква твърде много от хората, а те са чисто и просто това - хора.