Метафората с кучето определено не е от най-добрите. Има разлика между даване на акъл и натрапване. Аз до колкото разбрах, момичето не е говорило с него. Възможно е да не съм разбрал съвсем, защото не съм чел абсолютно всичко. Добрите приятели винаги биха дали съвет и винаги биха казали, ако правиш грешка. Ако авторката е споделила на приятеля си, че прави грешка, но той не я слуша, вече съм съгласен, че не трябва да се натрапва повече. Въпросът е, че това дали 1 да си вземе куче и друг да му забрани, понеже като малък е бил ухапан е глупава метафора и по-добра би било може би първият да си купи тъпо куче, което само го хапе, ама да си го обича, а вторият да седи и да не прави нищо. (Мда знам какво ще кажеш. На мен също ми се спи )
Та накратко. Добрият приятел винаги трябва да ти казва, ако правиш грешка според него, а ти след това ще прецениш дали наистина грешиш. От друга страна, ако добрият приятел ти го е казал вече веднъж, но ти не го слушаш и си държиш на своето, няма смисъл приятелят да се опитва да те убеждава, защото най-вероятно ще се скарате.
Е, има го и вариантът, в който с малко повече настоятелство и нахалство ти все пак се осъзнаваш и поправяш грешката, но в повечето случаи просто се карате.
И като завършек да обясня, че под ТИ имам предвид всички. Или с други думи говоря попринцип, а не за точно определен човек. Тва да поясня, защото вероятно ще има хора, които си мислят, че говоря за тях.