- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- млади учители
интересно ми е какво ви е мнението за привличане на по-млади учители в училищата? за мен, фактът, че преобладават възрастни учители е сериозен проблем за образованието [/url]. вижте каква идея има за привличане на младите учители: http://ngobg.info/bg/messages/5745 и изкажете мнение
Зависи от много неща.
По - младите преподаватели е напълно възможно да са хем учители, хем приятели на учениците, поради близостта им до техните години и им е напълно ясно техните проблеми, вълнения и така нататък. Могат да бъдат сериозни, когато трябва и се налага, а в останалото време да са си усмихнати, не само готови да помогнат на учениците за уроците им, но и в личния им живот. Поне така си мисля.
Много, много точно.
Но предполагам ще възникват и повече проблеми с по-младите учители.
Ние имаме един млад в училище и честно казано се разбира с малко от учениците. Повечето го използват да ги прикрива пред другите по-възрастни учители, непрекъснато му досаждат да им пише извинителни бележки. Разказвал е и как някакво момиче му се натискало непрекъснато и го молело да излезе с нея. Все жалки истории.
Аз и една близка приятелка се разбираме с него и го приемаме като приятел, тъй като вече не ни преподава. Преподаваше ни две години, през които се сприятелихме страшно много, дори лятото се засичахме по басейните и заедно си изкарвахме страхотно. И нас ни е измъквал от час няколко пъти, под предлог, че ще му помагаме с нещо. Тогава и той имаше свободни часове и ги прекарвахме в някой парк да снимаме (и той като нас се увлича по фотографията). Разказвал ни е много от личния си живот, както и ние на него от нашия. Обаче връзката учител-ученик я няма вече, а това не е добре. Учениците трябва да знаем къде е границата между нас и учителите ни. А с по-младите учители постепенно се губи тази граница и става мазало.
Ние имахме и една млада учителка, с която ходехме след училище на кафе. И в тях сме ходили да гледаме филми, обаче тя започна отново да ни преподава и прекъснахме тези контакти, защото беше неестествено и некомфортно в часовете.
И спря да се върти за миг земята..
На мен младите учители като личности ми допадат повече,но повечето са доста неопитни.Учителката по биология тази година беше в болнични и я заместваше 22-3 годишен батко.Нито за един час не успя да ни накара да си научим урока и всички момичета говореха колко бил хубав,какъв му бил задника и т.н.... Поне в досегашното ми училище си имаше учителки на по 50-55 години,които отлично ни разбираха и бяха много печени..
“If you enter this world knowing you are loved and you leave this world knowing the same, then everything that happens in between can be dealt with.” - Michael Jackson ♥
Имахме една страхотна учителка по химия. Под 30-те беше. Не знам дали е имало ученик, който да не я харесва. И не е като да не е била строга. Дори друга по-възрастна учителка толкова много ѝ завиждаше, че учениците си караха с кеф нейните часове, че чак пускаше неуместни коментари за нея в час.
Но аз си държа на мнението, че учителите след 40-те години изтрещяват тотално от толкова много ученици и се побъркват. xD
[color=#B22222][size=3][b]
Savoure l’harmonie du ciel,
Vois que tout est essentiel,
Et comprends que, toi aussi, tu en
В моето училище такова животно като по-млад учител не съществува просто ;д Имахме една учителка на 34 май, беше супер печената и всички я харесвахме, за огромен наш късмет ни беше и класна, но забременя и напусна училището -.-
Аз имам много млади учители - по философия е на 32,по психология към 30,по право сега излезе във второ майчинство Катето и тя е на 30, по АЕ всички са млади под 30-те са. Общо взето в моето училище всички са около 40,има само някои изкукали изключения... Много добре се разбират с учениците именно,защото са по-младички и са съпричастни с това,че например имаме домашни,уроци,съобразяват и ни питат кога и как ще ни е по-ненатоварено...
Трябва да има млади учители,та да живне образователната ни система...
Хората понякога не забелязват как плаче през ноща този,който върви в живота смеейки се!
Готини са,и не са изкуфели като тези над 40-50,обаче понякога точно това е проблемът.Когато човек усети,че може да използва някого за нещо или в случая с учител,да се държи по-свободно,започва да го прави все по-често и по-често.Такава ни е природата-доста пъти дори не се усещаме и не го приемаме като нещо лошо,обаче се случва.И така се стига до положение,в което респектът към някои такива готини учители изчезва.Ако става дума за по-горните випуски на някоя гимназия,това не е толкова лошо,защото бива заменен от приятелски отношения,а имайки предвид,че 11-12 клас хора няма как да се вържат на 60-годишна крещяща торба с кокали, е много по-добре за всички,ако си харесват учителите.В това отношение-да.Обаче да се слага на 7-8-9 клас-е безсмислено е.Както казаха нагоре-или всички го използват за бележки и оправдания,или момичетата се кикотят умно и си шушукат колко е як,а той човекът се чуди как да накара някого да го отрази.Не че в по-горните класове няма такива случаи,обаче хората някакси са по-свикнали да разграничават нещата и да спазват някакви граници.Да не говорим,че са по-свикнали да ги приемат като пълноценни човешки същества и не скачат като орангутани всеки път,когато някой леко отпусне каишката.Докато в по-малките класове почти всички са свикнали в училище само да им се мърмори и да ги командват,при което в секундата,когато някой прояви човешко/приятелско отношение с тях и усетят някаква свобода,мигновено му се качват на главата.
When I get sad, I stop being sad and be awesome instead
Младите учители са много по-яки от .. типичните, ако можем така да ги наречем. Такава е мойта по БЕЛ, на 28 мисля че беше и сега ще ни е класна #yupii. Супер яка е, разбира ни, говори си с нас и ни е приятел, но когато става въпрос за учене ни стяга много и това е добре. Доволен съм.![]()
Последно редактирано от mladostman : 09-12-2012 на 12:58
МОМЧЕ
Не виждам проблем в това,че преобладават възрастни учители.Въпреки,че зависи за колко възрастни говорим,но така или иначе щом навършат определена възраст,училището ги пенсионира и намира нови преподаватели.Относно младите учители,досега сме имали няколко и смятам ,че си зависи от самия човек,а не от това на колко е.Забелязах,че повечето ни млади преподаватели се опитваха да поддържат някаква дистанция,което им изигра лоша шега и им се качихме на главата(но бяхме и в прогимназията,така че...нямаха шанс).Изпяваха си урока,даваха някакъв план и изпитваха,общо взето това правеха.Имахме един заместник по математика,който буквално загуби контрол и изхвърли един наш съученик,като под "изхвърли" имам предвид,че го хвана,завлече го към вратата и го изрита в коридора.Но пък има и много готини,които постоянно се усмихват,пускат шеги и в същото време преподават интересно и знаят как да респектират учениците.Не знам защо всички си мислите,че учителите над 40 са изкуфели и т.н.,но в училището ми преобладават,както и в повечето у-ща,и както казах си зависи от човека,не от възрастта му.А относно привличането на млади учители(линкът не се отваря),не виждам как ще стане,предвид условията,...но пък дори сега,желаещи не липсват.
Това в 6-7 клас ми е било прилагано от учител,който беше сравнително далеч и от понятието "млад",и от "нов",и от "заместник".Преподава по музика(след няколко години се махна от онова училище и дойде в гимназията ми) пак се засякохме,преподаваше ми и си бяхме в супер отношения(вече нямам музика).Просто човекът беше готин,стараеше се да ни дава свобода,а ние бяхме вбесяващи пишлемета.После осъзнах колко дразнещи сме били реално,а и май е имал лични проблеми точно тогава,но това е друга тема.Факт е,че му се качвахме на главата всеки час,правили сме какви ли не простотии,а когато най-накрая му писна от нас и стана по-строг,не осъзнахме,че сме си го изпросили,а започнахме да му слагаме,дори вечерта сме ходили до тях и сме му звънели по домофона да го дразнимМалоумни изпълнения на всякакво ниво.Просто доказва,че с по-малките класове човек трябва да е строг и да знае как да ги респектира,защото на такава възраст почти всички се правят на готини и никой не може да оцени малко по-приятелско отношение,нито да постави граница между няколко шеги в час и качване на главата на учителя.
When I get sad, I stop being sad and be awesome instead
Младите учителки по английски ги обожавам направо.
Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul.
Точно старите учители имат повече знания и опит. Те могат много по добре да те насочат върху какво да наблегнеш. Не че имам нещо против младите учители, ама тогава учениците се прехласват повече по тях отколкото да внимават в час. в нашто даскало има един по млад и половината момичета само за него говорят.
а ти да не се захласваш по даскалката по бел, че пишеш така неграмотно? :Д
принципно съм за по-млади учители, но не съм на мнение, че всички над 40-50 са изкуфели. имах учителка по музика на 30 и нещо, която ни караше в часовете да стоим в кръг и да "опознаваме" другия..
в даскалото ми повечето са инженери и архитекти (от което следва, че са на възръст, за да добият този ранг) и се разбират много добре с учениците. имаме един младичък господин дето прилича на Ian Somerhalder, a бедният преподава на паралелка с 25 момичета.. смятайте какво е в час ;д
Аз на времето имах 2 по-млади учителки... Такъв бом-бок бяха и двечките, че жал ми ставаше за тях. На някои хора си им идва отвътре това, не е само до възрастта.
"Come and take a walk on the wild side,
let me kiss you hard in the pouring rain
you like your girls insane..."
За привличане на по-млади учители в системата на първо място трябва да се премахне шуробаджанащината, която цари в МОМН и във всяко РИО по област. Да се провеждат ясни конкурси за свободните работни места за учители, а не да се заобикаля най-явно закона и още преди да е обявено мястото вече "да си има човек", който да заеме поста.Защото учител става не най-добрият, не най-умният студент, не някое ново лице, а син, дъщеря, жена, мъж и т.н. на..... някой си. Това е явно доказателство за състояние на образователната система в България. По тази важна причина никой нов човек не може да пробие в системата на същата ако няма връзки. Ако пък пробие, то това би било по някаква чиста случайност или огромен късмет. Ето това пречи на младите, кадърни и можещи хора да се докажат. Нали знаете - "Човекът е човек, когато е човек на по-голям човек".
За да потръгнат нещата в българската образователна система трябва реформа. Но не козметична, а кардинална, цялостна, замислена. 23 години обаче това нещо не можа да се случи, а е твърде вероятно въобще да не се случи. Това също отблъсква част от младите учители да преподават. Тук може да се включи и поредната простотия, свързана с делегираните бюджети - чрез нея се цели количество на учениците, а не качество на образованието. Защото в голямото градско училище няма проблем, но селското такова ще се поддържа "на командно дишане" с маломерни паралелки и нулево качество на образованието, само и само за да получава пари и няколко човека да си вземат заплатите без да работят.
И пак в този ред на мисли - щом учителските заплати са ниски, тогава защо никой не се отказва? След като парите са му малко нека се ориентира в друга сфера, нали така? Сега поне работа има колкото искаш - например в селското стопанство - да гледа животни, да сади тютюн, картофи. Може да се пробват в сферата на услугите. Ако пък не им се занимава с полска работа, някой може да стане тираджия, друг/а пък шивач/шивачка. Или да отиде в чужбина да работи като емигрант? Въобще работа има навсякъде. Само желание да има. Добре де, ще кажете, не се връзва нещо, щом реват постоянно значи е лошо - е хубаво, лошо, лошо, колко да е лошо? Толкова, че веднъж започнат ли работа, не се отказват до пенсия. Защото на фона на заплатите в държавата има доста преимущества да си учител - редовна заплата, държавна работа (и все пак от работа до работа има огромна разлика), отпуск 2,5 месеца годишно, празници/почивни дни - също. В сметката не слагаме, че работата се върши мърляво (от една част), за да може същата част (или пък друга) да изкарва пари от частни уроци. И стигаме накрая - не може цял живот "на работата лекото, на баницата мекото" и накрая да искаш и тестето заплата като на един пилот или лекар. Няма как. Затова и не се отказват, затова и е трудно да влезе нов, млад и необременен човек в системата.
Иначе ето я статията: http://ngobg.info/bg/messages/5745-%...%BD%D0%B0.html
извинявай - ето пак: http://ngobg.info/bg/messages/5745.html
всички сте прави, защото в общия случай зависи от самия човек, а само от възрастта. при младите положителното е, че са изпълнени с ентусиазъм и нови идеи, но много често са по-взискателни от възрастните. например, на мен ми преподаваше един младеж, който за да ни вземе страха реши да ни нафляка двойките, та после се чудихме как да завършваме хахаха
[QUOTE=Dagichka;10401204]а ти да не се захласваш по даскалката по бел, че пишеш така неграмотно? :Д
Момиче съм
Ти да не си учил/а в моето училище, и неи имахме такава класна на 30 и няколко, която беше много добра и супер много ни разбираше всички, но и тя забременя и напусна. Кажи от кой град си, че нещо не ми се отваря профила ти
По темата : След като класната си тръгна, сложиха на нейно място 23-24 год класен, току-що завършил. С него също ни беше добре, поне ни разбираше, но така или иначе не можахме да научим кой знае колко по предмтите, които ни преподаваше. Хубаво е да има и млади учители, не може само някакви 40-50 год., макар че има на толкова, които са много свестни, де. Нашата учителка по математика беше над 50, май на 55-56г, беше много строга, но и много справедлива и в началото всички ни беше страх от нея, но с времето свикнахме и се радвахме, че тя ни се е паднала, защото бяхме добре по математика. Въпроса е какъв е самия човек, не толкова колко са годините му, макар че те като станат по-възрастни вече имат стабилно разклатени нерви благодарение на учениците и по-лесно се палят. Тебе ако те тормозят някакви 13-14 годишни 20-30 години ежедневно, дали ще си наред с нервите ?![]()
Здравейте, ето това бяха моите прекрасни учителки, които много уважавам.
Ще ги махна после, че не искам да стоят из нета.
Вижте ги, и да ви е, ЯД
Винаги съм влизал, в техните часове![]()
Последно редактирано от GeGaSa : 09-15-2012 на 15:52