- Форум
- По малко от всичко
- Пълнолетник
- Висше?! За / Против
Здравейте, не на празно пускам тази тема в "Пълнолетника"!
Искам да разбера какво мислите за висшето образование? Не се ли навъдиха прекалено много специалисти в тая България, къв е смисълът от висше при заплата колкото продавачка?
и т.н. схванахте какво имам в предвид!
ок да речем, че висшето не е от полза.
Без висше каква е алтернативата?
то густо, то пусто
Това е една от малкото теми на които нямам ясна позиция
За това и я пуснах!
ОК! Да речем че човек не завърши висше образование... има достатъчно професии за упражняване!
Но познавам достатъчно висшисти които работят какво ли не за да преживяват, което ме навежда на другата мисъл: а именно къв е смисъла от 4 години яко бъхтене и на края да работиш шофьор или сервитьор![]()
От една страна е хубаво, но от доста други не. Да кажем, че с него имаш повече преднина, ако кандидатстваш за някое място, но това не е гаранция. В държавна работа например ще го вземат този по-нагоре от теб. И ако знае език е уреден изцяло. Езика е по-важен от висшето.
От друга страна е, че се набиваш с пари през тези години и както ти каза после не е сигурно дали ще можеш да ги избиеш. Не е до бъхтене. Всъщност какво бъхтене? Да си вдигнеш краката на масата и да учиш нещата. Все едно четеш книга. Не говоря за болните истории, които четат по цели нощи и на сут. нищо не знаят и са посърнали за сън.
Парите са проблем, а аз съм много против това вашите да ти плащат образованието и после да претендираш, че сам си постигнал нещо. Малко е нагло. Доста висшисти са без работа, а доста голи и боси си бачкат.
Трябва да чакаш звездния момент, за да си избиеш парите, ако това стане. Давал съм пример за касиерката в кауфланд. Две, три такива степени на образование, ама виси за 400 лв там. Няма и толкова даже.
От още една страна.. ъм.. това е България и никога няма да те оценят на максимума, който можеш. 4-5г, като учиш после още 2-3 години да избиваш всички пари и чак тогава да почнеш да си горница, а ако почнеш сега - няма долница. Почваш от нищото и само трупаш.
Беден, богат човек няма. Има човек, който и с малко пари, ако ги разпределя ще преживява.
Ако имаш опция да дръпнеш към чужбина - това е друга по-приятна песен. Там ще те забележат, но не и тук, където играят връзкарите и парите.
Като цяло не е особено лошо, но трябва да прецениш дали си заслужава.
ЗА,НО В ЧУЖБИНА !
Познавам семейни хора с основно (8-ми клас),които четат книги с чувалите,имат стабилен собствен бизнес,карат си S класите и с извинение ги боли х*я,че нямали даже средно.
В същото познавам повече висшисти,които даже нямат и работа.
Единият от тях бачкаше на бензиностанция,другият беше общ работник,а едно момиче беше продавачка на плодове и зеленчуци.Познавам и висшистки сервитьорки,продавачки в зоомагазин (за 350 лв),общи работници в строителството,продавачка на козметика,дюнерджии,пицари ,миячи на коли и т.н. "престижни" професии.
Всички те до един са ми казвали,че тая хартийка ше си сложат в рамка и ше я закачат на стената за красота,или ше я ползват за тоалетна хартия !
Познавам и хора,работещи в световни компании,имащи връзки с големи хора и бизнесмени,но ТЕ ИМАТ ВИСШЕ В ЧУЖБИНА,А НЕ ЛАЙНЯНОТО ВИСШЕ В БЪЛГАРИЯ !
Тва е разликата !
99% учат висше заради студентския живот-ядене,пиене и ебане.
Тва е в България.
Иди виж студентите в Германия или САЩ и ше видиш що наште висшисти са сервитьорки и общаци за 500 кинта.
Ето ти разликата:
3 часа през нощта-часове след поредното убийство в блок 23, всичко в Студентски град е както обичайно. Хиляди студенти са в чалга заведенията.Тези, които са свършили парите, купонясват в стаите. В учебни дни алкохолът в Студентски град е по-евтин, за да се стимулира консумацията.Затова през седмицата се пие повече.
Приетият за нормален начин на живот в района,НЯМА АНАЛОГ В НИТО ЕДНО подобно място в страните с висше образование !
Кампусите на държавните университети във Вашингтон и Лос Анджелис, Калифорния по мащаби са сравними със Студентски град.В тях живеят над 30 хиляди студенти.Само с мащабите свършват приликите между държавните университетски градчета по света и България.
В кампусите на САЩ- държавата с най-добро висше образование в света, е абсолютно забранена продажбата и консумацията на алкохол !
В Студентски град консумацията на алкохол е основното занимание за студентите !
В кампусите по света има безплатни за студентите библиотеки и спортни площадки.
В Студентски град в София библиотека няма, но пък има цели 10 чалга клуба,още няколко казина, стриптийз бар и над 50 магазина за продажба на алкохол нон-стоп !
В САЩ и Европа кампусите имат вечерен час, който е наречен „тихи часове".
От 22 часа вечер до 8 сутринта е забранено шумът да надвишава такива нива,че да се чува говор,музика, телевизия или други звуци.
"Тихите часове" за нашия Студентски град са през деня,когато студентите спят,защото животът тук ЗАПОЧВА от 22 ч вечерта.
В кампусите на университетите е забранен достъпът на външни лица. Абсолютно забранени са и купоните !
Сами си правете извода от нашето "висше".
ЦЕНИ НА РАП ВИДЕОКЛИПОВЕ:
Mc Hammer-Too Legit To Quit
(5,5 милиона лв)
Puff Daddy-Victory
(5,2 милиона лв)
Puff Daddy-Come With Me
(4,9 милиона лв)
Jay Z-Heartbreaker
(4,8 милиона лв)
Busta Rhymes-What's It Gonna Be
(4,6 милиона лв)
Missy Elliot-She's A Bitch
(3,9 милиона лв)
САМО ТЕЗИ 6 ХИПХОП ВИДЕОКЛИПА СТРУВАТ КОЛКОТО ПРОДУКЦИЯТА НА ВСИЧКИ ПОПФОЛК ПЕВЦИ ВЗЕТИ ЗАЕДНО ЗА 100 ГОДИНИ НАПРЕД!
И СМЕШНИЦИТЕ ТРЪГНАЛИ ДА МИ СРАВНЯВАТ ХИПХОПА С ЧАЛГА! ВИЖТЕ СЕ КОЛКО СТРУВАТЕ СЪС СЕЛСКИТЕ СИ ВИДЕОКЛИПЧЕТА ЗА 1000 ЛВ,БЕ СМЕШНИЦИ !
Creative Technologie
Докато има такива като теб,абсурдите ще продължават да се случват,защото се приемат от вас за нещо напълно нормално.Не ви пука,а дори и ви харесва.
Всичко,което съм написал си е точно така.
Явно си 17-18 годишен,който още не се е сблъсквал с живота,а още мама и тати ти дават парички.
Вземи дипломата си за висше,виж как е и после пак говори.Проблема ви е,че си мислите,че като вземете висше и вече край, всичко разбирате,всички други хора ще ви се кланят и всички врати в живота винаги ще са широко отворени за вас.
Реалността обаче е съвсем друга.
Последно редактирано от JungleJaguar : 06-15-2012 на 14:01
ЦЕНИ НА РАП ВИДЕОКЛИПОВЕ:
Mc Hammer-Too Legit To Quit
(5,5 милиона лв)
Puff Daddy-Victory
(5,2 милиона лв)
Puff Daddy-Come With Me
(4,9 милиона лв)
Jay Z-Heartbreaker
(4,8 милиона лв)
Busta Rhymes-What's It Gonna Be
(4,6 милиона лв)
Missy Elliot-She's A Bitch
(3,9 милиона лв)
САМО ТЕЗИ 6 ХИПХОП ВИДЕОКЛИПА СТРУВАТ КОЛКОТО ПРОДУКЦИЯТА НА ВСИЧКИ ПОПФОЛК ПЕВЦИ ВЗЕТИ ЗАЕДНО ЗА 100 ГОДИНИ НАПРЕД!
И СМЕШНИЦИТЕ ТРЪГНАЛИ ДА МИ СРАВНЯВАТ ХИПХОПА С ЧАЛГА! ВИЖТЕ СЕ КОЛКО СТРУВАТЕ СЪС СЕЛСКИТЕ СИ ВИДЕОКЛИПЧЕТА ЗА 1000 ЛВ,БЕ СМЕШНИЦИ !
Абе, ако се погледне от нематериалната страна, висшето трябва да ви е за тапия, собствено удовлетворение, компетентност в дадена област, поне IQ-то ви няма да е като на кокиче.
На кого не му е мило и драго когато знае нещо повече в дадена област от своя събеседник ?!
Образованието може да ти даде доста познания в дадена област, така че да ти помогне за основаването на личен бизнес, например. "ЗА" съм за някакво икономическо образование (въпреки, че аз се развивам в коренно противоположната област). Мисля, че всички се сещат защо!
Ама, като се замислиш : не е чак-толкова важно какво образование имаш, важно е менталните ти възможности да са на ниво "да ти сече пипето"!
Познавам хора, които не знаят как правилно се изписва "Вапцаров" и го пишат с малък ер, но въпреки всичко мисленето им е невероятно развито, справят се с битовите си проблеми по-добре от един висшист, дерзаят, не стоят на едно място ! ЕТО това му трябва на човек, който иска да живее добър и спокоен живот.
Бакалавъра е като гимназията - учиш си общи приказки за кеф, и ако искаш да разчиташ на дипломата после, при търсене на работа е важна.
Има много специалности в бг, които са неприложими, и е безсмислено да ги запишеш, ако очакваш да изкарваш пари от тях.
Също така, тепърва кандидатствам, а заплатата ми е колкото на леля ми, която е пенсионен експерт с две магистратури.
Ако и аз се бях насочила към социални дейности - щях да си стоя безработна до магистратурите.
Та, висшето ще ми е между другото - специализациите са ми извън училище/университета.
Хората, които по някое време си правят бизнес - и при тях е така, висше ако завършат - все им е тая.
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
Съгласна съм с вас, и най-вече с мнението на koshtramba. Прителя ми няма висше, на 27 години е, и заплатата му е 1 000Е. Много си зависи от волята на човек, борбата му за извисяване, нюха му на търсене на правилната работа, да не кажа и късмет... в много професионални дейности. Сега ако искаш да си доктор или учител, съответно ти трябва диплома и дори не виждам смисъл да кандидатстваш за това място без такава. Но има куп други неща и места, където дипломата ти не е на първо място и дори да я имаш, може да вземат кандидат без нея. Както Irti каза, май езика е едни ниво по-нагоре от бакалавъра. Защото езика открехва поне малко вратата.
Уча в България специалност, която след това няма развитие. Но не живея в България, така че това няма значение. Нещата към които съм се насочила имат перспектива в други страни, така че това е важното за мен. Но честно казано за хора, които записват просто ей така, не виждам смисъл. Например много мои съученици бяха записали по над 10 неща за кандидатстване в няколко университета, някой от които съвсем различни факултети и никаква обща връзка едно с друго. Чакаха просто да ги приемат някъде, все едно титлата студент те прави една крачка повече от другите. Да, ама не.
Irti каза, че било смешно и не одобрявал някой, който учи висше и мама и тати му плащат образованието. Еми аз можех да уча безплатно в друга държава (където забелжете унито ти е без пари), ама реших в милата България, защото професорите са от руски школи и са доста начетени хора. И сега едновременно с висшето уча и език, а домашните задължения не са хич малко, та нямам възможност да започна да работя. Ще работя, ама след като си изкарам бакалавъра. Сега почвам и семинари допълнителни. Еми, гордея се че майка ми ме издържа, има възможността да ми плаща таксите и ми е подкрепа за обучението. Не виждам срамно.
Зависи в каква сфера искаш да се развиваш. Има професии в които без висше няма да просперираш, има и професии в които висшето е напълно излишно и е само загуба на време и ресурси. И като цяло висшето в България е много зле и не е гаранция че след като го изкараш ще си намериш добра и просперитетна работа. Друг е въпроса за капризите на българските компании, които искат хем да си млад да си с две висшета и да имаш 849284230 години стаж по специалността за да те вземат.
Сам/а си реши какво точно искаш да се развиваш, но отсега ти казвам, че с и без висше е все тая, важното е какво можеш и да се ориентираш правилно. Аз например се отказах след първата година в университета, защото просто се отчаях от образователната ни система, хванах си работа и сега изкарвам с начална заплата повече, от повечето други професии след години. Всичко е до умения, желание да се развиваш и да гледаш надалече. Имаш ли ги тези неща, повярвай ми ще ти е лесно занапред в живота.
^ Вярно си е. Само че, има едно НО. Например мога да почна да работя на някой остров, да речем камериерка - ззаплатата е 850Е, сервитьорка - 1 000Е, да гледам деца - 1 200Е. Нали, добра пара дават. Ама се замисляш, че не може цял живот да си сервитьор. К'во като бакшиша на месец ти е 200Е, ще се прибираш без крака и ръце и гръмнала глава. Макар, че познавам хора работещи до 50 години тази работа, и то не само жени, ами и мъже. Еми всеки сам си преценя, че освен пари, трябва да си гледа и здравето. Sh@d0w, образователната система акто цяло запада в целият свят, не е само в България. Просто тук не се шуми толкова за другите страни, а си гледаме само нас си. Аз не знам защо примерно дето Гърция, Македония, Турция са ни съседки, много малко знаят хората за обучението там. Например в Гърция след всеки клас има матури по всички предмети и това ти е годишната оценка. Текущите ти са без значение, дори може да нямаш. Оценъчната система е до 20т. и т.н. и т.н. Че тука си е зле, зле е. Още повече най преебани са задочниците, които нямат изобщо практика, а плащат по високи такси и бала за приемане е по висок (по каква логика и аз не знам).
Има и друг вариант - момента с издигането! Да се закотвиш на някое добро място и да се доказваш там !
Ако, да речем, например аз работя като сервитьорка в някое прилично заведение, това ще е само временно и в никакъв случай няма да е цял живот! При първа възможност аз ще стана управител, мениджър и т.н, без да имам каквито и да било образователни придобивки! Някои хора така процедират - бавно става, но става!
Аз съм много "ЗА" образованието, искам да уча, да съм интелигентен човек, ценностно разгърната личност, а дали ще продължавам да се изявявам в желаното амплоа и ще припечелвам толкова, че да имам спокоен живот, кой знае... Аз ще се изучавам - пък - каквото стане.
Да си интелигентен и да да имаш висше са си две отделни неща, не са неразривно свързани.
mimsssssss както казах човек, трябва да има свои цели за развитие. Като заговорихме за образование, едно на ръка че цялата система запада, второ че самите преподаватели, които трябва да са пример и стимул на учениците/студентите си, въобще не ги интересува и гледат да претупат нещата набързо. Как би могъл един човек да се мотивира да учи, да се образова, като човека който би трябвало да го мотивира не си дава зор? Дори и да имаш някакво желание се убива. Примери имам много, малцина са преподавателите, които могат да те мотивират да учиш с желание.
От друга гледна точка, картинката в България е следната. Дори и да имаш висше и да си завършил, дипломата ти няма почти никаква стойност пред рабтодателите. Най - малкото защото много добре знаят какво е нивото в университетите. Цяла година се нагледах на студенти, които се опитват да минат метър, да препишат курсовата си, поне да хванат тройка и да минат напред. И после какво? Като завърши не знае какво е учил 4 години, защото някой друг го е бутал. Друг е въпроса също, че в българските университети липсва практиката. В чуждите университети, в четвърти курс вече има стабилно количество осигурен стаж зад гърба си, докато в България в четвърти курс още имаш лекци... Извод - Българските университети бълват неподготвени, неопитни вишисти, които след като завършат трудно се ориентират в следата. По статистика след завършване доста от студентите не работят по специалността си, а се хващат на първата им предложена работа, просто защото е много трудно, особено в България. Я сервитьор, я хамалин, уж за малко докато изпадне нещо по - добро, ама хванеш ли се веднъж на хорото, трудно е да се пуснеш. Поинтересувай се из нета, колко от вишистите работят по специалността си след завършване и ще се шокираш.
Та това което исках да кажа с две думи - няма значение какво образование имаш - важното е да умееш нещо добре, да ти е интересно да го правиш и винаги да търсиш начини да се усъвършенстваш в дадената насока. Ако си добър - ще ти спори в живота, ако не преориентирай се. Не чакай образованието да ти даде всичко нужно на готово, защото ще си останеш с пръст в ръка. Всичко което знам и мога, за да ме вземат на сегашната ми работа съм го научил сам, никой не ми го е казал или съм го прочел от янкой учебник. Най - хубаво се учи, когато сам исакш да учиш. А защо не е важна дипломата а знанията? Защото както сам казах, като отидеш на интервю, най - често преди въпроса за образованието, ако въобще те питат, ще ти дадат практическа задача, или ще те питат въпроси с практическа насоченост. Ако се справиш - ставаш, ако не чао довиждане.
Така е в България.
Последно редактирано от Sh@d0w : 06-15-2012 на 19:24
Съгласна съм със сянката. За щастие аз съм се ориентирала към нещо, в което съм най-добра и - най-важното - харесва ми ужасно! Обаче, дори да го можеш, работодателя иска ДОКУМЕНТ, иначе няма да те назначи, за да ти даде възможност. Навсякъде в обявите пише "Задължително (икономическо/филологическо и т.н) висше образование". Поне в България всеки с диплома е една крачка пред теб. Не знам каква е логиката да е така, но е така, и това ме обезпокои.
Post Scriptum : Не съм чувала в България да има тест драйв за длъжностите.
^ Така си е. Аз сега от понеделника имам изпити, а вече четирима човека ми се обаждаха, да ме питат да ми оставят книжките си. Знаят, че ходя на лекции, а те не искат да излизат в неплатени отпуски. Дават си книжките на някой колега за подписи, после врънкат да им се пращат записките от лекциите и така. Взимат си изпитите с тройки и накрая и дипломата. Аз естествено им отказвам всеки път, ама те си се надяват да мине номера. Някой път се изнервям/е даже. Една група от десет човека може да идва цял месец на лекции, даваме пари за квартира и храна и в края на краищата, другите 50 човека искат да се изкарат тарикати и да получат на готово.
Иначе това за професорите си е точно така. Вече започвам трети курс, до сега съм попадала 3-ма дето са си давали зор, от около двадесет. Еми той като му е избираем предмета, на лекциите си говорим за новата книга на еди-кой-си, а на изпита трябва да донесем примерно реферат (разбирай някво есе, свободен разказ + наши анализи), върху прочетената книга. Еми в първи курс аз писах за Хари Потър, приятеля ми не можа да повярва, че мога да напиша 20страници за него и да имам петица.
Шадоу, я сподели работа, за която не се изисква диплома... ама да не заплатата да е 200лв![]()
Не навсякъде разбира се, но повечето вече го правят. Преди месеци, като още ходех на интервюта, останах с такова впечатление + това на мои колеги.
В момента веднага мога да ти дам пример със сферата, в която аз работя. Почти във всяка професия в ИТ сектора са важни уменията, назначаването на длъжност най - вече зависи от показани способности или портфолио. А заплатите повярвай ми не са никак малки.
Да, брат ми е в IT сектора, там се издигна много, взима нереално много пари и е без висше (поради простата причина, че е глупак и прекъсна в 3-ти курс).
Вежднъж ако си избутал до трети курс, наистина е тъпо да прекъсваш.
Именно. Затова за мен той е глупак! Парите и длъжността, която получи го разконцентрираха от ученето и го накараха да се чувтва безсмъртен. И много жалко...
Най-важното е да си намериш хубава и платена работа, а висшето може да допринесе за това.![]()
Висшето вече е със статус на средно , в известен смисъл , поне така разсъждават работодателите . Дори за наглед неквалифицирани работи се предпочита кандидат с "някакво висше" . Убедих се от личен опит , че редовното образование в България не си заслужава и е пълна загуба на време и пропуснати ползи . Мит е , че си по-близо до практиката , благодарение на разните там стажове или упражнения . Комбинация от задочно+работа е по-добра , а ако се работи и нещо свързано с изучаваното е къде къде по-ценно от редовното обучение . Предвид факта ,че у нас висшето образование е все още сравнително евтино , за нашите стандарти си е по-добре да изкараш , отколкото не . Не само за тапията , а и за знания , за контакти и пр. , но както споменах редовното не си заслужава . Тук не говорим за IT сферата , където както вече споменахте хартийката не искат . И действително образованието запада в световен мащаб , а потърпевши са младите . Трудни времена да си млад човек ...
До момента:
Това ми прозвуча много нарцистично!
Аверче описа живота ми!
След 1ви курс прекъснах после имах възможност да продължа, но бях до болка демотивиран от цялата тая помия!
Аейде горкичките дечица! За тия курвета и тарикатчета дето пушат пият и са ебат повече от 20+ годишни?! С родители некадърници, израстват изроди!
Мнение:
Много от младите хора блъскани от комплексираните си родители или незнание кво да правят с живота си се записват в "някъв" университет с "няква" специалност!
Изключително са малко хората които знаят какво искат и как ще го постигнат!
За мен:
Както споменах след завършване на гимназия, започнах да уча "IT" озарен от ясната представа, че това е моя живот! След 1ва година поради някой невзети изпити по съвсем далечни предмети от IT сферата бях пренуден да прекъсна... щом си взех въпросните изпити и имах възможност да продължа, от видяното само за 1 година бях тотално демотивиран! Грешка или не... на този етап не мога да ви кажа!
следват няколко години на лутане из Европа и Б-я... Докато днес работя в чужбина като сервитьор за около 1500 евро. Но от странични дейности във всякви сфери си докарвам още X евро на месец!
Както прочетох по-горе, че това е работа само за млади хора. Да - вярно е, но ако си малко по-умен/умна ще успееш да се развиеш в правилната посока и да си осигуриш много добро бъдеще!
П.п. Висшистите в България които съжалявам най-много са учителите!
Последно редактирано от DS : 06-16-2012 на 00:42
Не само учителите са в такова положение, почти всички вишисти в България взимат в пъти по - малко отколокото би трябвало. Та то един хамалин взима 2000 лева, не може човек който работи с интелекта си да взима 700. За пример мога да ти дам освен учителите, учените от БАН. Понеже напоследък се запознах със ситуацията там. Такова безпаричие е там, че им се налага да дават от собствените си пари и заплати, които и без друго са малки, та да си купуват реактиви и прочие. Нека да не казвам, какви заплати биха вземали, ако бяха в друга страна, защото на вишистите в другите страни гледат по различен начин, от тук в България.
висшето образование не е задължително. време е някои да го проумеят, за да се върне то в академичното си русло.