Няма време, направо по същество. Така. Тъй като моята гимназия минава като една от най-елитните в скромното ми градче, имам опит от първа ръка с "феноменът" бележкарчета. Бележкарчета звучи малко грубо, но няма по-подходящо прилагателно за подобни хора. Това са хора с тотално изместена ценностна система що се отнася до образованието. Това са хора които поставят оценките като цел, а знанията като средство за достигане на тази цел. Това са хора които предпочитат да знаят за 3 и да имат 6 отколкото обратното. Е да, донякъде могат да бъдат оправдани от това че в бъдещето главно ще се обръща внимание на оценките/успеха, след това на завършеното образование, но това е само донякъде. За мен е безумие приоретът ти в училище да е отличен успех, вместо придобити знания, е, разбира се, едното не трябва да е за сметка на другото, но в повечето случаи така се получава. И аз не претендирам че бликам от знания като ходя на училище, но особено за предметите към които имам интерес, винаги от първостепенно значение е било това да науча нещо ново, нещо повече, да се интересувам, а оценките каквито и да са, вече си идват от там. Не знам, може би аз съм избрал грешен подход, това ще покаже само времето, а аз все още се придържам към принципа "Който знае - може".
Това е лично мое мнение, не претендирам да е меродавно, нито облагам някого да се съгласява с мен. Бих искал да чуя и вашите