Цитирай Първоначално написано от DisappointedDreamer Виж мнението
Good point.
Чакам отговора на Сиси.
Честно ли, попромених си мнението оттогава. Може би, защото осъзнах, че това, което аз влагам в термина "обща култура" хич не е това, което се предполага и което хората възприемат. Оттогава поотмина време и открих, че както плюя идеята за задължителна обща култура, така моята собствена хич не е плътно концентрирана в едно нещо и далеч не е достатъчно бедна за такъв спор. Въпросната тема, впрочем, е една от общо... 2-3 теми в тоя форум, които са ме накарали да мисля дълго и са променили мнението ми.

Що се отнася до Втората Световна война, тя беше пример. Писала съм общо 3 доклада на нея. Накрая си избрах един и четох него (за концлагерите, май съм споменавала). Датата на началото на Втората Световна война и децата я знаят, защото се среща и в детските анимации. Звучеше ми като чудесен и достатъчно фрапиращ пример пък после вече щеше да прозвучи доста измислено да кажа, че си я знам /както, впрочем, звучи и това с правилото за "със" пред "ш", но както и да е/.

Все още съм на мнение, че да имаш идея от нещата, които се преподават в училище, е по-важно, отколкото да знаеш кой е във Vip Brother, коя е Шакира и защо Риана е скъсала с... не му помня името - онзи, който я наби. В тази тема половината ви примери за обща култура бяха от този тип. С тях все още не мога да се съглася.

Не ме разбирай погрешно, то се знае, че никой не е гениален във всички области. На едни им е по-интересно да се занимават с История, на други с Биология и тн. Но като ще искаш оценка, поне да е заслужена. Когато реших, че аз няма да съм дружка с Немския, си изкарах МОЯТА оценка. Имах предложение за по-висока, но си знаех аз къде съм по този предмет. За всичко, с което считам, че мога да се справя и което преценя, че си струва усилието (демек всичко освен немския), се захващам, но сериозно. Да ми остане нещо в главата. Няма да е урок по урок и идеално, но ще е там. И ще съм си заслужила оценката.

Твърдиш, че не прецакваш никого. Не е така. С тези ти измислени, преписани оценки ще влезеш в университет, нали? И ще заемеш мястото на някое дете, което си е съдрало четирибуквието от учене и наистина си е изкарало успеха. Не с пищови. Не случайно на големи изпити преписването се брои за престъпление.