.
Отговор в тема
Страница 6 от 7 ПървиПърви ... 234567 ПоследнаПърви
Резултати от 126 до 150 от общо 164
    Мега фен Аватара на SisiStrange
    Град
    София
    Все още не съм плакала с умиление и гордост на Вазов та да се засягам лично. Не ми е и най-любимата книга на света. Когато някой зачеркне една книга/автор от списъка със стойностни книги, винаги задавам един и същи въпрос: Какво е за теб стойностна литература? Приемам, че не харесваш Вазов, ок. Дай тогава твои примери за нещо, което си струва да бъде прочетено.

ПП. Любопитно ми е какво би казал за "Тримата мускетари" тогава. Или Ремарк. Или Виктор Юго.
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Acanthoscurria geniculata
    Радослав

Мега фен Аватара на w0sh
    Град
    one foot on the gas, one foot in the grave
    За да дам отговор на твоето запитване първо трябва да дам важно уточнение за българската литература: Българската литература е предметна. Тя често се движи в конкретиката и е насочена към "простия българин" още от вазово време, и включва дори съвременните разказвачи които съм чел. Българската литература е преходна, тя бързо губи актуалността си (с малки изключения, разбира се).

След това трябва да се уточни и термина "качествена литература" (ако ще се влиза в дускусия, не е редно всеки да застава сам със своите определения). На първо време авторът трябва да има удачен за жанра стил и речник. След това качеството се определя от слоевото, символно задълбочаване на автора и покриването му на поне няколко пласта. (което както ще видим в следващия абзац значително удължава актуалността на една творба)

Сега за книгите, които поиска да оценя:
    Дюма - Приключенска книжка за 10-11 годишни. И е нормално да е за тях, не може да предостави нищо друго освен история. Чел съм я преди над 10 години и не смятам да повтарям. Злите копнежи на Ришельо не са ми присърце.

Юго - Определено книга, която още може да бъде дадена за пример, когато се обсъждат борбите на човека в свят, който сякаш не го забелязва. Аз лично не я харесвам особено, но поради лични жанрови и стилови съображения. Езикът и не е особено адекватен, но героите са много интересно развити. Интересно е преплитането на човек и институция. (пример Жавер)

Ремарк - Един от любимите ми автори, който за мен ще остане вечен. Герои с множество пукнатини, в рушащите им се лични светове, тези герои винаги намират смисъл, макар и понякога той да е трошица. Чудесни картини и метафори - просто писател с дух.

Предполагам си задала тези въпроси относно авторите, за да ми покажеш някаква гледна точка, че годината, през която е написана книгата няма никакво значение, но аз ти дадох пример защо българската литература е различна още в първия си пост.

Чудесни автори - Маркес, Грас, Ремарк, Хелър, Клавел (ако се кефиш на по-приключенски неща, които не са изумително плоски)

Който се интересува - ето ми и гуудрийдс акаунта http://www.goodreads.com/user/show/3...havdar-chankov
    Последно редактирано от w0sh : 10-06-2012 на 08:22
    If it wasn't for date rape, i'd never get laid.

и last.fm-ец

Супер фен Аватара на CoNviCt
    Град
    Over the law
    Мнението си е твое. Имаш право да не харесваш романа. Но най-малкото би трябвало да го уважаваш. Поне заради приноса му към този народ, от който си част. Романът е написан на опростен български, за да може да стигне до всички, до масата.
    Какво мислиш за "Епопея на забравените"? Бавноразвиващи ли са дванадесетте оди?
    Последно редактирано от CoNviCt : 10-06-2012 на 08:44

Мега фен Аватара на w0sh
    Град
    Като за толкова уважаващ литературата, конвикте, май не си се научил да четеш. Пробвай да проникнеш по-навътре от просто сричане на думичките.
    Относно епопеята - ще те светна някои неща, които ще ти дойдат малко като шок сигурно. То е поезия. Освен това е писана по друг повод и с друга цел - а именно в опресняване на родовата "героична" памет в годините след освобождението. Като цяло сбирката е hit n' miss, но като лирика не е нищо впечатляващо, макар да постига целта си с някои оди.

и last.fm-ец

Град
    Over the law
    Посочи ми къде си показал уважение към някоя от творбите му!

Апък Под Игото е бавноразвиваща книга. Ако я смятате за "интересна" може би също така ще ви е интересно да си правите формички от съдържанието на носовете си и освен това да си миришете междупръстието на краката.

Но това, че той е бездарен писател просто не е толкова значимо, защото е важен писател от историческа гледна точка.

Ето го неуважението, за което говоря. Интересно ми беше дали го смяташ и за бездарен поет. Няма какво повече да кажа, ако е така.

Книгата е писана за хора от 19ти век, така че ако ви е интересна, може сами да си отсъдите какво значи.

За хора от деветнадесети век. И за всички следващи поколения, които ще живеят по тези земи.
    Последно редактирано от CoNviCt : 10-06-2012 на 09:12

Голям фен Аватара на x7aZzy
    Цитирай Първоначално написано от w0sh Виж мнението
    За да дам отговор на твоето запитване първо трябва да дам важно уточнение за българската литература: Българската литература е предметна. Тя често се движи в конкретиката и е насочена към "простия българин" още от вазово време, и включва дори съвременните разказвачи които съм чел. Българската литература е преходна, тя бързо губи актуалността си (с малки изключения, разбира се).
    Тук не съм напълно съгласна.
    Българската литература, както всяка друга, претърпява много промени и се характеризира с различни периоди. Това че Вазов и последователите му (представителите на народническата литература) се съсредоточават върху патриотичните стремежи, а не върху универсалните ценности, не означава, че въпросните естетически идеи съставят българската литература. Не ми се говори за кръга "Мисъл" и индивидуалистите (щото и тях не ги харесвам особено). Няма как да не спомена Алеко - каквото и да си говорим, Бай Ганьо си е доста актуален.
    Нашата литература не е само Вазов. Елин Пелин (и него не харесвам), Йовков, Димов, Талев. А това са само тези, които изучаваме задължително.
    Изключвам поетите. Които са прекрасни.

Искам да чуя кои са изключенията според теб.

Съжалявам. Не преминавам през линия, която очертавам [!]

Град
    Over the law
    Като за толкова уважаващ литературата, конвикте, май не си се научил да четеш. Пробвай да проникнеш по-навътре от просто сричане на думичките.
    Не претендирам за нищо. Захванах се с тази част от поста ти, която ме възмути. Останалото или е вярно, или е твое мнение. Както казах, имаш право да харесваш/не харесваш определени произведения.

Мега фен

Talking

Аз не съм длъжен да харесам литература с нисък стил и слабо езиково богатство, само защото това е моя гордост като българин (о.О) що за разсъжедение е това?
    За Сиси не знам, обаче мен успя да ме разревеш.
    Да кажеш че Вазов има слабо езиково богатсво. Сериозно ?!?
    Вазов за който казват че е използвал ~100 000 думи? За Шекспир, дето дори в англия го четът с речник, казват че е използвал около 30 000.
    Под игото и на мен не ми харса много, ако трябва да съм честен. Тегаво ми се видя, обаче описва много детайлно живота на хората, нравите им през интересно време.
    Непонятно ми е как слагате етикети като "актуално" и "неактуално" върху българското творчество. Живяли са хората в едно бурно, интересно време и са го описали. Това че не са се занимавали с абстракни и екзистенциални въпроси не прави творчеството им по-малко актуално.
    Изобщо какво е е актуална литература? Словесната диария на Дан Браун, дето беше толкова нашумяла, а същевременно всичките му книги са писани по един калъп, и като прочетеш една знаеш как ще свършат другите.

w0sh, от чисто любопитство какво мислиш за "цитаделата" на Екзюпери?

Мега фен Аватара на w0sh
    Град
    Актуална литература е литература, към чиято проблематика може да се съотнесе съвременния човек - не мислех, че ще ми се наложи и това да обясня. И тоя път сравнявате Дан Браун с каквото и да е? Еми аз мога и с Бъроуз да сравнявам и с Умберто Еко и с Толкин и всяко сравнение ще е различно и нищо няма да докаже....
    Екзюпери не съм чел. (като изключим принца)

Иначе относно българската литература. Просто сме научени да слушаме Алеко, той бърка в много свои убеждения и това се държи отчасти на произхода му, отчасти на тогавашния сблъсък с нова Европа. Това че постоянно се наричаме Байганьовци прави творбата му да бъде разглеждана и днес с богоговение, но аз смятам, че тя действа по-скоро като самоизпълняващо се предсказание. Ние виждаме Бай Ганьо в българина, защото тази книга ни е създала модел, който лесно се открива у другия. Не смятам, че е творба, която трябва да даваме като пример.

Да сега сигурно и това няма да можете да го проумеете, но моето мнение не се е изградило на часовете в училище, защото те не са били единственият ми досег с писаното слово. Може да ме наплюете и, защото Елин Пелин не харесвам, както и Смирненски, Славейков и Багряна, Дора Габе и Иво Сиромахов? Дори в днешно време ще забележите една вечна тенденция, която не мога точно да назова, защото ще я огранича - погледнете за пример нашумялата книга "Алкохол"

Добри български автори ми е трудно да назова - Аз лично харесвам Йовков и Ивайло Петров (с неговата Хайка за вълци) и разбира се Димитър Димов. От поетите Дебелянов и Гео Милев.

Това е по темата, уморих се да обяснявам едни и същи неща, за всеки който чете отгоре отгоре все едно съм му дал флаер.

и last.fm-ец

Мега фен
    Гледам всички тук се правите на големи разбирачи
    Брей ,че учено било моето родно и мило ново поколение

Разправяте коя литература ква била , кой автор що за стока бил , тц тц все едно сте някви видни критици и писатели
    зНаете ли,че никой не ви слуша?
    Последно редактирано от klimatronik : 10-06-2012 на 10:54

Голям фен Аватара на x7aZzy
    Това че постоянно се наричаме Байганьовци прави творбата му да бъде разглеждана и днес с богоговение, но аз смятам, че тя действа по-скоро като самоизпълняващо се предсказание. Ние виждаме Бай Ганьо в българина, защото тази книга ни е създала модел, който лесно се открива у другия. Не смятам, че е творба, която трябва да даваме като пример.
    Не знам кой го гледа с благоговение, но не съм аз.
    Бай Ганьо е актуален, защото ние не успяхме да го надраснем. И е жалко, че се/ви слагам в
    една категория с тези българи, но истината боли.
    И "Бай Ганьо" не е единствената творба на Алеко, която влиза в графата "актуално".
    Визирам "Пази, боже, сляпо да прогледа".

Добри български автори ми е трудно да назова - Аз лично харесвам Йовков и Ивайло Петров (с неговата Хайка за вълци) и разбира се Димитър Димов. От поетите Дебелянов и Гео Милев.
    Адмирации.
    Малко хора разбират Гео Милев. А какво остава за харесване.
    Дебелянов винаги ми е бил на сърце.
    Легенда за разблудната царкиня. <3

klimatronik, а на нас мислиш ли, че ни пука?

Съжалявам. Не преминавам през линия, която очертавам [!]

Мега фен
    все ми е тая
    А Емилиян Станев никой ли не харесва?

Мега фен Аватара на Blab
    //с неназоваването на Терзийски темата умря:Д

Супер фен Аватара на kitty02
    Град
    Някъде из Тетевен .. <3
    Момчетата, които четат са рядкост ..

Мега фен
    На мен конкретно понятието съвременност винаги ми се е струвало много широко понятие и поради това лишено от съдържание. Както и да е, отплесвам се.
    Аз май ще съм първия който ще заяви че не харесва Тютюн и творчество на Димов като цяло. Не ми допадна.
    Може би защото имах много големи очаквания. Струва ми се че романа е надценен, защото е първия роман издаден след '44та година в който персонажите са живи хора с добри и лоши страни, а не картонени кукли изтъкани от клишета( добрия комунист който не може да сгреши и лошия изедник,фашист, враг на народа на когото липсва и едно добро качество).
    Не казвам че романа е лош, просто ако не беше издаден в време на литературен глад нямаше да предизвика чак толкова шум около себе си.
    Харесвам почти всичко на Хайтов, ловните разкази на Емилиан Станев, Радичков и Дончо Цончев. Георги Марков също ми харесва.
    Страшно интересни ми бяха строителите на Симеон Радев. Хайката за вълци наистина е уникална, Преди да се родя и след смъртта ми също. Никога не съм харесвал Вапцаров, даже даскалката по литература ме беше изхвърлила от час, понеже и заявих че не ми се вижда редно да изучаваме творбите на терорист и бомбдаждия.

Мега фен Аватара на therichbitch
    Град
    Sofia
    Ама аз ако видя мъж с книга в ръка, тази книга може да в стихосбирка... Защо коментираме само проза?

Град
    Sofia
    Цитирай Първоначално написано от Aeternal Виж мнението
    не ми се вижда редно да изучаваме творбите на терорист и бомбдаждия.
    Правилно те е изхвърлила. Той е направил много повече, отколкото ти ще направиш през жалкия си живот и е повече от идиотско да наричаш хора като Вапцаров и Ботев (имаше такива, които като теб бяха го оприличили на терорист) бомбаджии.

Но разкажи със думи прости
    на тях – на бъдещите хора,
    които ще поемат поста ни,
    че ние храбро сме се борили.

Е, да, ама едно 80% от бъдещите хора са отрепки, жалко за което.

Мега фен
    Абе че съм идиот, идиот съм.
    Ботев е над всичко което може да се каже за него. Вапцаров не го разбирах тогава и с лапешкия си акъл го отричах. И сега не го разбирам, това е друга тема.
    Та моята постъпка тогава си тъп опит да се правя на интересен, обаче за твоето глупаво сравнение какво е оправданието?
    С какъв акъл сравняваш Вапцаров и Ботев? Още малко ще ми кажеш че са се борили и рамо до рамо.
    Последно редактирано от Aeternal : 10-06-2012 на 13:50

Мега фен
    Двоен пост :Д

Мега фен Аватара на SurfSky
    Момчета който четат детски книжки на децата си

Град
    Sofia
    Абе че съм идиот, идиот съм.
    Ботев е над всичко което може да се каже за него. Вапцаров не го разбирах тогава и с лапешкия си акъл го отричах. И сега не го разбирам, това е друга тема.
    Та моята постъпка тогава си тъп опит да се правя на интересен, обаче за твоето глупаво сравнение какво е оправданието?
    С какъв акъл сравняваш Вапцаров и Ботев? Още малко ще ми кажеш че са се борили и рамо до рамо.
    Ами направих препратка към едно есе на ученик, което осмиваха по новините. Беше написал момъкът, че Ботев е терорист. Може да не са се борили рамо до рамо, но са имали кауза и са си дали живота за нея. А ти нямаш такава кауза, не си допринесъл нищо за човечеството, народа си или дори за града си, така че не е уместно да се изказваш така. Аз също не съм, не ме разбирай погрешно. Не смятам живота си за жалък сам по себе си, защото е ценен само защото е живот, но сравнен с този на такива личности е такъв. Пояснявам, за да не схванеш грешно изказването ми, че те обиждам, наричайки живота ти жалък.

Мега фен
    призовавам ви за революция чада мои

Никога не съм харесвал Вапцаров, даже даскалката по литература ме беше изхвърлила от час, понеже и заявих че не ми се вижда редно да изучаваме творбите на терорист и бомбдаждия.
    and he doesn't like you either :3
    ❝ Аз те моля, затвори очи,
    ти недей да плачеш, знам че те боли,
    от мойта стая бяла с безброй врати
    защо избяга?..❞

Мега фен Аватара на SurfSky
    Добре момчета,кажете какви книги четете?

Мега фен
    Пепеляшка и пипи дългото чорапче

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си