Актуална литература е литература, към чиято проблематика може да се съотнесе съвременния човек - не мислех, че ще ми се наложи и това да обясня. И тоя път сравнявате Дан Браун с каквото и да е? Еми аз мога и с Бъроуз да сравнявам и с Умберто Еко и с Толкин и всяко сравнение ще е различно и нищо няма да докаже....
Екзюпери не съм чел. (като изключим принца)

Иначе относно българската литература. Просто сме научени да слушаме Алеко, той бърка в много свои убеждения и това се държи отчасти на произхода му, отчасти на тогавашния сблъсък с нова Европа. Това че постоянно се наричаме Байганьовци прави творбата му да бъде разглеждана и днес с богоговение, но аз смятам, че тя действа по-скоро като самоизпълняващо се предсказание. Ние виждаме Бай Ганьо в българина, защото тази книга ни е създала модел, който лесно се открива у другия. Не смятам, че е творба, която трябва да даваме като пример.

Да сега сигурно и това няма да можете да го проумеете, но моето мнение не се е изградило на часовете в училище, защото те не са били единственият ми досег с писаното слово. Може да ме наплюете и, защото Елин Пелин не харесвам, както и Смирненски, Славейков и Багряна, Дора Габе и Иво Сиромахов? Дори в днешно време ще забележите една вечна тенденция, която не мога точно да назова, защото ще я огранича - погледнете за пример нашумялата книга "Алкохол"

Добри български автори ми е трудно да назова - Аз лично харесвам Йовков и Ивайло Петров (с неговата Хайка за вълци) и разбира се Димитър Димов. От поетите Дебелянов и Гео Милев.

Това е по темата, уморих се да обяснявам едни и същи неща, за всеки който чете отгоре отгоре все едно съм му дал флаер.