- Форум
- По малко от всичко
- Пълнолетник
- Кой какво учи и къде?
Първо, благодаря за въпроса. Обичам да говоря по тази тема.
Да - изкарвам пари. Говоря език, който не е много разпространен в България, а там където живея се цени, поради масовото посещение на туристи, а аз естествено работя в тази сфера от доста време. Така че 2в1, неочаквано добра комбинация....
Преди бях на мнение, че дипломата не е важна, важно е да я има. Вече имам доказателство (личния пример), че не е така.
Мхм. Е щом си доволна от парите които изкарваш значи си е заслужавало.
Май в България е по-важно просто да имаш някаква работа, за да преживяваш, а пък кой колко пари взема - това си е вече лукс.
Но да, аз съм доволна, за човек на моята възраст без особено много отговорности все още (if you know what I mean)...
Ако имаш дом и има кой да ти плаща тока,водата и храната, то тогава и 100 лв могат да бъдат достатъчни.
Аз обаче търся работа с която да бъда самостоятелен и не мога да намеря такава в България. Само наема ми е 200 лв, а във големите градове заплатата е 400 лв в повечето случаи. И затова питам защото не виждам разлика с диплома или без.
В големите градове има условия за реализация. Може да работиш за 400, а може и за много повече. Колкото до дипломата, да необходима е. За един бъдещ работодател ти си просто една диплома и едно CV. В повечето случаи той с теб поема риск. Не е сигурен дали ще бъдеш добър работник и ако си и без опит, образованието е това, което означава, че донякъде можеш нещата.
Дипломата има значение най-вече, ако искаш да се развиваш в точно определена сфера. Не може да си завършил IT, а да искаш да работиш като психолог, което пък до някаква степен ти ограничава избора, но пък за това нали се предполага, че трябва да сме добре обучени в дадената сфера. Знам ли....Така или иначе без диплома си за никъде.
За никъде, друг път. Толкова много са хората без дипломи, които въртят далавери за хиляди. Да, може и по долен начин да го правят, но всичко е зависи от мисловните процеси и умствените способности. Има най-различни начини, от които може да преуспееш, дори без висше. Но в никакъв случаи не изключвам, че за един човек в повечето случаи - то е жизнено важно. Въпреки това държавата е пред гражданска война и вече всичко е относително и грозно.
Да бе, сигурна съм, че дипломата много щеше да ти пречи да вадиш пари и да ти е лесно.
Айде сподели, живо ме вълнува какво е това занимание.
Ако имаш възможност да го посетиш, силно ти го препоръчвам! Университетът, в който учих е най-стария в Полша и в основната сграда се чувствах малко като в Хогуордс. Иначе образованието им е на ниво, само че е по-различно от тук, трябва да им свикнеш, за да знаеш как да се справяш![]()
Много зависи какво точно искаш като успех, доходи, цели и разбира се липсата на диплома не е приемлива във всички специалности, но също така не мисля, че липсата и спира някого да бъде предприемач или да предлага услугите си и да печели парите които желае. Аз съм художник.![]()
Сега ще те захапят, че даваш за пример София.
Ама аз мога Пловдив да дам.
400 лв взимат продачките в магазини като Лекси, Сани, Пени етц., което е ужасно малко предвид, че са МОЛ и освен това имат още 78215454 задължения и често карат двойни смени.
Абе и 600 лв да са , за къв чеп са ви , ако бачкате по цял ден кат луди кранти?
Аз завърших стоматология преди 6 месеца някъде и противно на очакванията на хората...положението не е много розово.Имало е дни,в които никой не влиза в кабинета,да речем над 10 дена...хубавото е,че 1 да влезне-30-50 лева ми е ясно,че ще получа,а лошото е,че тези,които идват само когато ги боли,не са сериозни да се лекуват до край.В тази професия най-добрата и бавна реклама е,като те препоръча някой доволен,за това....сега се радвам,че малкото са доволни,но...не ми е приятно,че отговарям за здравето на хората и вземам средно 500 лева чисто,а сервитьрките по дискотеките правят по 100 лева на вечер,като забравят да връщат ресто
Това е така, защото всяко начало е трудно. Например моята стоматоложка е и преподавател, но уменията и са на ниво и явно с годините се е доказала, има си кабинет и за да си запишеш час и да отидеш, понякога може да чакаш и месец. На ден предполагам преглежда поне по 6-8 човека средно, лятото когато не е в университета може и доста повече, часовете и са по 30мин. Това в предвид, че за пломба с лазер взема 90лв, а обикновена 50 мисля, че и докарва много стабилни доходи. Вярно е има и доста разходи, но пък 90% от стоматолозите с кабинети работят в сивия сектор.
Мисля, че ако се стараеш и си създадеш "клиантела" определено специалността ти е от тези от които може да се печели.
Руси, Право - "Ангел Кънчев". Добре е, не мога да се оплача.