- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Данък върху лихвата% ...
Чак се замислих аз ли ще откривам топлата вода след 3 страници разпалена дискусия от хора, които уж разбират от икономика.
е, аз го обясних още с третото мнение в темата, ама както вече бях написал - никой не чете, а всеки бърза да плюе и да се излага![]()
Оффф....аз пък прочетох уводния пост и се изнервих. Вече пяна ми излезе на устата да обяснявам, че налагането на такъв данък е абсолютно логично и адекватно.
Но да се върна към първия пост. Това НЕ е данък върху спестяванията на хората. Никой не ти взима 10% от спестените пари. Взимат ти 10% от това което спестените пари генерират, докато стоят във въпросния влог с даден процент на някаква (месечна, годишна, етц.) база. Тоест. Взимат ти едва 10% от някакъв вид доход (в случая от влог), а не от спестявания.
Например:
Имаш влог от 100,000.
Процентът ти е 8 на годишна база.
Получаваш 8000 след 12 месеца.
8000х.9 = 7,200 получаваш, 800 прибира държавата.
Никой не ти облага спестените 100,000.
А 8000 е абсолютно нормално да си се обложат - това си е доход и във всяка държава от белия свят (ест, че има изключения) е облагаем.
Не мога да разбера това дори защо е спор.
Абе ти къде живееш? От кога България стана "държава от белия свят" с тоя стандарт на живот, заплати, пенсии и магистрали!
Искаме да живеем като германци, ама то не става първо да уеднаквим законите, трябват работи места, приходи, износ; генерация на средства по по-естествен начин отколкото да взимат на хората полагащата им се лихва!
Логичен е законът, но при действащата ситуация в България той просто е поредният отчаян ход на ГЕРБ, по-конкретно на гения Дянков.
Айде да ви кажа , че държавицата вместо да приеме закона , който прокламираше, е приела един доста различен.Лихвите са обложени с 10 % данък , дори и когато са придобити преди 1 януари 2013
За да има приходи, износ и т.н. е редно и да работите като германци, а не само да се философства колко сме зле...
Ами има къде, в България също могат да се правят много пари, ама трябва да си кадърен и работлив, а не само да мрънкаш, че нищо не ставало и да чакаш да ти падне наготово или някой друг да ти каже какво и къде.
Какво ти е образованието, уменията и т.н.?
В България и да работиш като германец пак ще ти плащат българска заплата. В най-масовите случаи никой не се трогва от твоето старание.
А като го имаш образованието да не би да можеш да се реализираш веднага щом завършиш? Или пък ако случайно без "познатите начини" започнеш работа по специалността си то заплащането ще отговаря ли на образованието ти (въпреки стажа)?
Наясно съм, че винаги има изключения, че има и такива професии. Но аз се фокусирам върху най-общите и често срещани случаи от ежедневието. От друга страна да се сравнява България с Германия по каквито и да е показатели е изключително неуместно - излишно е да се коментира дори защо.
Проблема е, че искате да се сравняваме с Германия, но ако някой попита дали вие се отнасяте към ситуацията като германци - започваме с българските оправдания. Ами не, не е лесно да се изкарват много пари и да получаваш адекватно заплащане - започваш с малко, никой не е излязъл от университета и веднага да му предложат мекото на хляба - работиш и трупаш стаж, завързваш контакти, доказваш се. След време се местиш, защото си видял, че си достигнал тавана и търсиш нова реализация с повече перспективи. Няколко години работих за CV, сега то работи за мен - винаги е така. Другият вариант е да се предадеш преди да си почнал и да се оплакваш в нета
Oldschool, аз лично никъде в темата не съм сравнявал България и Германия, защото такова сравнение би било абсурдно. Ако ще се сравняваме с други държави, то трябва да го правим с по-реалистични такива с оглед на нашата действителност. Освен това ми разбираш думите неправилно - не казвам, че веднага след като завършиш трябва да получаваш голяма заплата. Съвсем естествено е първо да си нископлатен, после с натрупването на стаж ще дойдат и парите. Е да, ама не. Такова нещо все още е рядкост у нас (да, има изключения, но те са изключения - а не съвсем нормална практика с всеки един млад човек, започнал работа след като завърши) ако въобще желаещият започне работа (било то по специалността си или не). Но да не се отплесвам толкова далеч, че излизам извън рамките на темата.
Violenza, дочети ми поста до края - точно последния пасаж. Така е, но да не се повтарям защо - написал съм го.
Последно редактирано от Lucho : 02-05-2013 на 17:21
Лъчо,
проблема е, че аз гледам на въпроса и като работодател. Ако знаеш какви абсурдни CV-та са идвали, както и хора с някакви претенции, които са просто... нямам думи. Затова и казах, нека и ние работим като германци, а не само да се оплакваме, че това и онова.
Oldschool а знаеш ли какви абсурдни обяви за работа съм чела.![]()
My name is Melissa
And I am sixteen
I like to touch your body ,
I like to lick your skin
Don't worry if I am
Just a little girl
Everything you want
I can do more and more
Аз имам правило никога да не пиша на неграмотно написани обяви. Само че съм виждала и наистина абсурдни такива, не бих искала да работя за такива хора.
Работодателите вечно забравят, че на интервю "за работа" те също са на интервю - дали ще се представят добре, дали ще иска този човек да работи точно за тях. Лошото е, че се държат сякаш ти подават спасителна сламка под формата на подминимална работна заплата.
My name is Melissa
And I am sixteen
I like to lick your skin
Don't worry if I am
Just a little girl
Everything you want
I can do more and more
Аз с такива не съм се занимавал, сега по-скоро някакви хора си играят на хедхънтъри, ама са леко тъжни и ненаясно какво точно означава това, та ми звъни и ми говори на ти, все едно всеки ден си разхождаме кучетата заедно
Ужас. Чувството за такт е рядко срещано напоследък качество.
My name is Melissa
And I am sixteen
I like to lick your skin
Don't worry if I am
Just a little girl
Everything you want
I can do more and more