Социалната фобия е много силен страх от мнението на другите. Как точно уверен човек с висока самооценка би се страхувал от това какво си мислят хората? Аз котка, която да я е страх от мнението на мишките не съм виждал.
Колкото до това дали другите ни предразполагат или не, това е нещо, което зависи само от нас самите. Хората могат да се държат по всевъзможни начини и това не е важно. Важна е нашата реакция към това. Ако аз знам, че съм пич отвсякъде, кво ми дреме, че комшията ше се опита да се държи гадно с мен или ше ми задава неудобни въпроси или ще се държи надменно?! Аз съм си пич и хич не ми дреме на шапката кой какво си мисли и в какви филми се вкарва. Ако обаче знам, че съм неудачник, подобно държание отсреща ще ми скапе целия ден, та и няколко напред. Всичко зависи от НАС, не от другите. Просто е.
Повишаването на самооценката е трудна задача, да, но нима е по-лесно да прекараш живота си в страхове от другите?!
А ти самата като имаш проблем с общуването къде мислиш, че е грешката в теб или в целия останал свят? А и малко странно е човек, който има същия проблем да дава решения. Все едно най-кльощавия във фитнеса да ме учи как да стана як

Не го приемай лично, не се заяждам, просто се старая да разсъждавам логично.
Godfather, писах 400-500 лева ориентировъчно, добрите психолози взимат по 50-60 лева на час, а една терапия за подобен проблем доколкото знам е краткосрочна, тоест за няколко месеца и в рамките на 6-10 срещи, но това варира разбира се. За достатъчно мотивиран човек сумата не би трябвало да е особено голям проблем.