Аз имам този вид социална фобия от 5 годишен. Сега съм на 23. Когато на съзнателно или несъзнателно ниво има някакъв страх, заплаха, както знаем се активира реакцията борба или бягство. Вътрешният сфинктер на уретратрата е под контрола на подсъзнанието. И от там когато има повишено безпокойство, този мускул не се отпуска и уринирането става физически невъзможно. Когато човек чувства че личното му пространство е нарушено - някой може да го види или чуе, когато чувства че може да бъде обект на подигравка или някой да го помисли за странен, страх от неодобрение, негативна оценка. 90 % от хората имащи този вид фобия са мъже. Предвид че фобията се свърза с определен тип характер и личност, самочувствие и емоционален статус - всяко нещо което повишава самочувствието и емоциите - намалява от силата на фобията и обратно- всеки стрес от живота засилва и подхранва фобията. Тоест всяко постижение в живота , което ни дава увереност и позитивни емоции - помага за справянето с проблема. Предвид че мисловния ни и емоционален статус се влияят от много фактори , то чрез промяна на който и да е фактор от нашия живот ние по някакъв начин влияем и на тази фобия. Дори начинът на обличане би имал значение - защото той влияе върху начинът по който се чувстваме и възприемаме. Влизаме в определена личност и статус с всяка различна дреха - тоест обличайки се само с дрехи които ни карат да се чувстваме добре и комфортно - ние влияем на мислите и емоциите си, от там и на нивата на безпокойство , от там и на химичния състав в тялото и.т.н. Един от основните подходи който се използва е постепенното изправяне срещу страха. Тоест ходейки на места където имаме леко безпокойство, че няма да можем да се справим и постепенно да се преминава към по-трудни условия. Този подход постига резултати но за мен определено - основното е самочувствието и емоционалния статус . Много хора по света , които имат този проблем споделят че фобията се е появявала и изчезвала през различни периоди от живота им , според степента на генерално безпокойство през дадения период, според нивото на стрес и.т.н. Ако някой иска да комуникира с мен относно тази тематика може да ми пише емейл на : life_guest@abv.bg или да ме доbави в скайп : naturefurry