Първоначално написано от
Nam3less3
приятното пред полезното
Четенето на книги за мен е и двете, не знам защо го разделяш така. о.о Някак си, освен че от книгите можеш да се образоваш и да научиш български, определено може да ти стане и приятно ако историята е интересна, реалистична и добре развита.
Единственото добро, което е дала на света Майер (дано не бъркам името), е разпалването на интереса на много малки момиченца към романтичните книги за вампири. Шапка и свалям.
Не, в никакъв случай не е достатъчно, но да - чете се. Малко и рехаво, но се чете. Имам един съученик, който мисли само за секс и за цигари, но знае авторите на всички български класики като "Крадеца на праскови" и така нататък и то защото ги е чел и ги разбира. Имам в предвид - не го е правил по задължение. Говори ми за Яворов и за разни там негови стихосбирки, а аз седя опулена пред него и безмълвно се съгласявам със всичко, защото не мога да си размърдам мозъка да му отговоря подобаващо от учудване. А и повечето, които четат са се изпокрили из форумите за роул плей. Все пак ако видиш един прекрасен РП трябва да си сигурен, че човека чете, защото от четенето се натрупват красиви изрази и прочие в главата и речника ти. Една кифла или един гъзар дето само за цигари мислят по никой начин няма да се изразят така добре както ще си изрази едно същество, което прави постоянно скандали с родителите си за книги и как парите никога не стигат за оня роман във Пингвините. Нали, все пак книгата дава нещо, не е просто да поглъщаш прочетеното без да го осмисляш. Точно за това учебниците не се четат често. Защото са написани по труден за разбиране начин. Защото вътре няма летящи на метли Хари-Потъровци или подобни герои, които могат да бъдат измислени само от четящ човек. А ние пишещите в днешно време сме много. Всеки втори пише разкази, стихове и прочие и ако попитам форума, сигурно поне 40 процента ще имат да ми дадат толкова техни неща, че да не стана с дни от компютъра. Което ме навежда на мисълта, че само четящия човек може да измисли нещо за четене от друг.
И все пак се чете малко според мен. Дори бих дала пример с моето училище - може би съм единствената, която пише роул плей. Правете си сами изводите ...
Къде ми са детските книжки ?!