- Форум
- По малко от всичко
- Наука, Култура, Изкуство
- Защо хората не четат книги?
И ето ти една прилика на фейсбук с книжния пазар - и двете са пълни предимно с боклук, но тук-таме се намира и нещо свестно.
В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.
Пич, не ти ли омръзна да се опитваш да ме тролиш?
В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.
Аз чета, защото специалността ми го изисква, но също така ми е интересно. Факт е обаче, че отнема много време и се иска пълна концентрация, което не се нрави на повечето хора в постмодерността.
Всичките ми приятели четат книги. Кой каквато среда си е намерил.
[color=#B22222][size=3][b]
Savoure l’harmonie du ciel,
Vois que tout est essentiel,
Et comprends que, toi aussi, tu en
Съгласна съм, че отнема много време.Въпреки че, съм все още ученичка и на мен не ми остава много време за четене, но се опитвам да намеря, не защото някой ме задължава като учителите например,а защото ми е приятно.Радвам се, че все пак са останали хора които да обичат четенето!![]()
За мен лично възспиращият фактор е цената. Иначе още си чета по 20-30 книги на година (което е в пъти по-малко от преди), но гледам предимно да ги заемам. При средна цена от по 10 лева на книга това са едни 300 лева на година само за книги. Съжалявам, ама не съм направен от пари.
Идиотската ситуация на книжният пазар у нас няма даже да я коментирам - хората не купуват книги защото им са скъпи, издателствата слагат високи цени защото почти никой не купува... Еми gg.
Да цените наистина са сериозна спънка, но затова пък ги има библиотеките.![]()
По-скоро
защо в днешно време, когато хората не четат книги, някои четящи(дан браун, паоло куелю етц.) с нервната система на гъба се смятат за ебем ти духовно извисените?
Не четат защото, не са чели достатъчно или по-скоро са чели задължителните книги от първи до четвърти клас, който лично на мен не ми бяха увлекателни и не са намерили и разбрали, преимуществото на книгата, пред филма.
Защото е много по- готино да си цъкаш из фейса по цял ден, да слушаш чалга и най- вече да парадираш с това, че си полуграмотен. Кой ще те забележи ако четеш книги?! Никой! Но ако отидеш и се натряскаш в дискотеката нещата ще стоят съвсем другоятче, нали?! Просто днес чалгата, интернет пространството, фимите...ни налагат тоя манталитет. Не може идолите ти да са Андреа и Азис и да пращиш от акъл.
Никога не казвай никога, защото ти се връща.
Смехът е заразен. Бъди преносител!
Това.
@melmo, какво по дяволите е преимуществото на книгата пред филма? Като да чуя "I don't wanna miss a thing" на Aerosmith и да кажа, че филмът Армагедон е по-добър от песента.
Няма да хванете бога за рога и да ви препръщите от акъл, само щото четете художествена литература. Може да се обогатите, най-вече да си храните фантазията и емоциите дълго време, да погледнете на това-онова по друг начин и толкоз. Това не ви прави по-умни от дечурлигата във Фейсбук, за тая цел трябва целенасочено да учите и да мислите.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
За езика много помагат, но свестните статии и филми имат същата функция. Значи единствените предимства останаха развиване на фантазията и учене на правопис.
always late but worth the wait!
Един добре направен филм също може да ти развие фантазията. Учене на правопис от некадърните БГ преводи, пълни с правописни, граматични и логически грешки... good luck.
Така да, при все, че масата четат преводи.
Как масата ще чете преводи?! Четем си ги на иврит, китайски, японски.
Аве я бягай от тук ве ще ти чета книги ко ме ебе назад кво е станало не мога да изчистя лъсна стегна колата примерно да се занимавам с двигателя , да си оправя музиката да се разкарвам ами ще чета книги аз да не съм луд.. И да търся от някъде да изкарам пари.!!!!!!!!!!
Защото не са им интересни, не ги увличат, не изпитват потребност от четене на книги.
В днешно време имаме достъп до толкова много източници на информация, че не е нужно на всяка цена да четеш книги, за да бъдеш ограмотен, да си обогатяваш общата култура и да развиваш въображението си.
В крайна сметка, ако само ще се мъчиш с тая книга, за да бъдеш грамотен и да имаш развито въображение, а същевременно ти е много по-интересно да четеш статии в нета, да четеш уикипедия или просто не ти се чете нищо, няма смисъл да се напъваш само защото, видиш ли, това, че четеш книги те прави тоооолкова умен и извисен.
На мен ми е интересно и ми доставя удоволствие да чета, а същевременно всяка книга ми дава по нещичко, затова чета.
На други хора им е отегчаващо и предпочитат да четат други неща, а не непременно художествена литература. Нито аз съм по-умна от тях, защото чета книги, нито те са по-тъпи от мен, защото не четат.
Трети пък въобще не ги ебе за грамотността им, за общата им култура и т.н.