4. Има ли нещо (програма, агенция, фондация) като пари на заем. Един вид студента трябва да си плаща семестрите, но не може и му заемат пари. Той пък от своя страна трябва да ги върне в срок от еди колко си месеца... Така че никой да не губи. - Има студентски заеми, някакви, не съм наясно, но мои познати са теглили. Обаче, учат в частен (БСУ) университет, а семестрите там са си скъпи.
5. Освен сираците, децата в социално слабите семейства безплатно ли се обучават в университет? - Не съм чувал за такова нещо. За децата, изгубили родител съм чувал, че могат да бъдат приети Медицина без изпити или нещо от сорта. Има разни отстъпки и някакви минимални увеличения на стипендиите, но нищо сериозно. (може и да греша) А, и общежитие по право ...
6. Бях гледала по новините как няколко завършили момичета си даваха балните рокли на други, които нямат възможност. Нещо по-подробно можете ли да ми кажете за такъв вид благотворителност. - За щатите съм чувал за такива инициативи, но тук не, най-вероятно е било спонтанно решение от група момичета без намеса на трети лица.
7. Трябва ли да си гении в дадена наука (физика, химия, математика), за да печелиш олимпиади, състезания и т.н. и да ти обърнат специално внимание, или се търсят и хора на изкуството примерно... Специално за ученици питам, какво развитие може да имаш. - Не, не трябва да си гении, не трябва и да си книжен плъх и по цял ден да учиш.
1000 стипендии дават много стипендии, "Силен старт" също, но там победителите не са толкова невероятни : ), като че ли.
Има социална стипендия в училище, която се взима и за през лятото.