- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- Любов и наркотици
Еми някак шоколадът е безопасен за теб, имам предвид.
А пък дори тревата може да те пристрасти на емоционално ниво. Сподели ми един човек (като, разбира се, от 1 човек не можем да съдим за всички редовно пушещи трева, то е ясно), че пуши всекидневно, защото това го отпуска и го кара да забравя за проблемите. А това си е тъжно във всеки смисъл. А шоколадът не ти вреди емоционално. Да, пак си жалък, защото някакъв шоколад ти оправя настроението и не можеш без него, но пък вредата ми се струва по-малка. Просто си дебел, примерно, и със слаба воля.
А книгите ти дават няк'ва култура, даже трябва да се гордееш, че си толкова четяща : )
А какво ти дава тревата?
Сми', сигурно наистина има хора, които не деградират, противно на общественото мнение или пък на стереотипите, които оплюхте. Но някак съм свикнала да асоциирам употребата на наркотични в-ва с порок. Както и пушенето и редовното пиене (и битовия алкохолозъм ми се струва NOT OKAY.)
Може би от всичко изброено, ДД, само зарибените пушачи (на цигари) не мога да си помисля, че са нещо под-. Не че за другите мисля, че са под-, но се притеснявам, че (могат да/ще) пропадат и си развалят здравето.
Но да, тук ми идва и друго нещо наум де. Всеки знае как да живее чуждия живот най-добре.
Моят страх от вещества/зависимости си е просто ирационален. Не мога да го обясня, но нещо ме отблъсква в идеята за честа употреба на наркотично в-во.
I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
I look up to hear myself saying,
Baby, too much I strive, I just ride
В шоколада за теб в големи количества може да е убийствен. Затлъстяваш, оттам идват и проблеми със здравето, и инсулти на възраст все още недостигнала 60-те.
И айде, пак. И ние четем, гледаме филми или излизаме с приятели, за да се отпуснем и да забравим за проблемите си. Това, че си дебел може да е пагубно за теб самия. Да не говорим, че за мен слабата воля е в пъти по-ужасно от това, да пуша трева/цигари или да пия.
Тревата ти дава същото, което и книгите - спокойствие. Вратичка към свят, извън реалността. За мен е грешно фактът, че асоциазирате наркотичните вещества с пороци. Значи, не би дружила с човек, който пие/пуши/се друса, независимо колко интересен/забавен, интилегентен е той, само заради една, две или и трите горе изброени 3 причини? И, каква е разликата между това да пушиш цигари и това да пушиш трева? И двете, според теб, вредят на здравето. Тогава защо едното се приема от теб, а другото не?
Както и да е.
Не знам дори от къде да започна.
Не е толкова до слаба воля, колкото до стремежа да бъдеш разбран. Приет.
Искаш да държиш живота си под контрол, искаш да си самостоятелен, свободен. Щастлив. Обичан. Да, ама не. И когато реалността те фрасне с мокър парцал - изненада! Не става така. Не казвам, че е изброените неща са невъзможни (хич даже), осъзнаването е трудно. Когато индивидът осъзнае колко незначителен е всъщност, как не той е важен, как нищо не идва наготово, как на никого не му пука и как трябва да си скъсва задника от работа, тогава идват въпросите - какъв е смисълът? Защо трябва да се старая да изпълнявам желанията на другите? Защо, за бога, да ходя на работа/училище, когато не се чувствам добре там? И т.н. глупави екзистенциални клишета. Та, това (и още куп фактори) води до социална тревожност, страх от негативно оценяване.
Ясно е, че всеки иска да контролира живота си. Когато това е невъзможно - а то почти винаги е (защото не всичко зависи от теб), тогава кръгът се стеснява до желанието да контролираш себе си. Да конторлираш тялото си, да решаваш какво да приемаш и колко често. Да избираш какво да пиеш. Какво да пушиш. Намираш средството, което намалява грижите ти. Прави те щастлив. Спокоен. Чувстваш се под контрол. Ти си решил да се надрусаш, ти си го избрал. Майната му на обществото.
Окей, картинката до тук е страхотна. Но както казах преди - всичко е до мярката. И всичко е вредно, ако е в големи количества. Ето пример с книгите - имам лекция на обяд, но съм се зачела в една много интересна книга. Става време да излизам, а аз още чета и дори не съм се облякла. Казвам си - "бала съм го, няма да ходя, ще си чета книжката, защото е толкооова интересна, а лекцията и без това ще е тъпа". Това не е здравословно. Това е проблем.
Да - човек може да се пристрасти към всичко. И не всичко е вредно. Наркотиците са вредни. Чаят и книгите - не. Но всяка една зависимост е опасна.
Съжалявам. Не преминавам през линия, която очертавам [!]